ANKARA (AA) - Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, kara yolu taşımacılığını geliştirmek için uluslararası girişimlere devam ettiklerini belirterek, 2022'de 21 farklı ülkeden alınan ilave geçiş belgesi sayısının 320 bini, toplam geçiş belgesi sayısının da 1,6 milyonu aştığını bildirdi.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kovid-19 salgını ile tedarik zincirinde yaşanan değişikliklerin Türkiye'nin dünya ticaretindeki konumunu güçlendirdiğine işaret edildi.
Ticarette yaşanan artışın kara yolu taşımacılığı sektörüne yönelik talebi de arttırdığı aktarılarak, salgın öncesi dönem ile karşılaştırıldığında, uluslararası taşıma faaliyeti gerçekleştirmek üzere Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığından yetki belgesi alan firma sayısının kasım ayı itibarıyla yüzde 50 artış gösterdiğinin altı çizildi.
Aynı dönemde uluslararası taşıma yapmak üzere Bakanlığın otomasyon sistemine kaydedilen taşıt sayısının 55 bin arttığı, firmalarda kayıtlı taşıt sayısının da ortalama yüzde 33 arttığı ifade edildi.
Uluslararası kara yolu taşımacılığında bu yılın 10 aylık döneminde yüzde 15 artış yaşandığı belirtilerek, şunlar kaydedildi:
"Bakanlığımız nezdinde son dönemde gerçekleştirilen girişimler neticesinde Avrupa'ya yönelik taşımalarda Bulgaristan, Romanya, Sırbistan, Macaristan gibi ülkelerde, Asya'ya yönelik taşımalarda Rusya, Kazakistan ve Azerbaycan ile transit geçiş belgesi sorununun çözülmesi Türk taşımacılarının önünü açtı. Sadece son iki haftada, Azerbaycan'dan 1000 adet 3'üncü ülke ve 3000 adet transit, Gürcistan'dan 3000 adet 3'üncü ülke, Belarus'tan 1000 adet boş giriş yük alma ve 500 adet 3'üncü ülke, Estonya'dan 200 adet tek-tip, Yunanistan'dan da 3000 adet ikili geçiş belgesi ilave olarak alındı. Böylece 2022'de 21 farklı ülkeden alınan ilave geçiş belgesi sayısı 320 bini, toplam geçiş belgesi sayısı da 1,6 milyonu aştı."
Kaynak: