Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, Macaristanlı mevkidaşı Istvan Nagy ile görüştü:

"Macaristan'ı, Türkiye'nin gerçek dostu ve müttefiki olarak görüyoruz. Ticaret hacmimiz içinde tarımın payı oldukça düşük seviyede, ticaretimiz de tarımsal ürünlerin payını artırmak istiyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Tarım ve Orman Bakanı Kirişci, "Macaristan'ı, Türkiye'nin gerçek dostu ve müttefiki olarak görüyoruz. Ticaret hacmimiz içinde tarımın payı oldukça düşük seviyede, ticaretimiz de tarımsal ürünlerin payını artırmak istiyoruz." dedi.


Kirişci, Macaristan Tarım Bakanı Istvan Nagy ile İstanbul'da bir araya geldi.


Ziyaretteki konuşmasına görüşmeden duyduğu memnuniyeti dile getirerek başlayan Kirişci, Türkiye'nin coğrafî yapısı, özellikle bitki örtüsü ve iklimi bakımından arıcılığa son derece uygun bir durumda olduğunu aktardı.


Kirişci, dünyada bilinen nektarlı bitkilerin dörtte üçünün Türkiye'de bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:


"Tüm Avrupa kıtasında 12 bin bitki türü varken, ülkemizde yaklaşık 3 bini endemik olmak üzere 10 bin bitki türü bulunmaktadır. FAO verilerine göre, ülkemiz koloni varlığı ve bal üretimi açısından dünyada Çin'den sonra 2'nci sırada yer almaktadır. Benzer şekilde Macaristan da hem koloni varlığı hem de bal üretimi olarak Avrupa'nın sayılı ülkeleri arasında yer alıyor.


Macaristan'da gerek biyoçeşitliliğin korunması gerekse yaban hayata verilen önem, arıcılığın gelişmesi için büyük avantaj sağlıyor. Arılar olmadan dünyada yaşam olamaz ve güçlü bir tarım için de arıcılık sektörüne büyük ihtiyaç duyuyoruz."


Macaristan'ın arıcılık sektöründeki gelişimine ve yapılan çalışmalara işaret eden Kirişci, bu konuda dünya arıcılık sektörüne önemli katkı sunan bir ülke olduğunu dile getirdi.


- "Macaristan'ın Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği desteği takdirle karşılıyoruz"


Kirişci, "Macaristan'ı, Türkiye'nin gerçek dostu ve müttefiki olarak görüyoruz. Stratejik ortaklığımızı halkımızın yararına olabilecek her alanda daha da geliştirmeye kararlıyız. Ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkiler, tarihten gelen bağlar ve kültürel yakınlık, NATO, AB ve Türk Devletleri Teşkilatı dahil olmak üzere bölgesel ve uluslararası platformlarda iş birliğimiz çerçevesinde olumlu ilerlemektedir. Ayrıca, Macaristan'ın Türkiye'nin AB üyelik sürecine verdiği desteği de takdirle karşılıyoruz. Bu desteğin Türkiye-AB ilişkilerinin gelişmesine katkı sağlamasını umuyoruz." ifadelerini kullandı.


İki ülke arasındaki ikili ilişkiler hakkında değerlendirmelerde bulunan Kirişci, Türkiye'de 31 Macar öğrenci bulunduğunu, bunlardan 1 tanesinin Ziraat Fakültesi öğrencisi olduğunu bildirdi.


Kirişci, konuşmasında Türkiye ile Macaristan arasındaki ticari ilişkilere değinerek, şu bilgileri verdi:


"Ticari ilişkilerimize büyük önem atfediyoruz. Ekonomik ve ticari ilişkiler iş birliğimizin önemli bir parçasıdır. Ülkelerimiz arasındaki genel ve tarımsal ticaret hacmi yıllar içerisinde stabil seyretmekle birlikte, gerçek potansiyeli yansıtmıyor. Ticaret hacmimiz içinde tarımın payı oldukça düşük seviyede.


Tarımsal hacmimizin payı genel içerisinde sadece yüzde 4,7. Karşılıklı çabalarımız ile tarımsal ticaretimizin daha da iyi noktalara gelebileceği inancındayım. Ticaretimiz de tarımsal ürünlerin payını artırmak istiyoruz. Bu bağlamda, yaş ve konserve meyveler ile sebzeler, sert kabuklu meyveler ve kuru meyveler gibi kaliteli ürünlerimizin Macar pazarlarında daha fazla yer alması arzusundayım.


Tarımsal ilişkilerimizin ve dolaylı da olsa ticaretimizin artırılmasında Tarım Yürütme Komitesi (TYK) Toplantıları büyük önem taşıyor. Bakanlıklarımız arasında teknik düzeyli heyetlerin iş birliği, en son TYK toplantısından sonra hazırlanan proje önerileri ve teknik heyet ziyaretleri ile birlikte ivme kazanmıştır.


Bu ivmenin devamını sağlamak ve tarım alanında iş birliğimizi birçok alanda daha iyiye taşımak amacıyla bir sonraki TYK Toplantısı'nın bu yılın ekim ayı içinde ülkemizde yapılmasını arzu etmekteyiz. Bu konudaki önerimizi Dışişleri Bakanlığımız kanalıyla tarafınıza ilettik. Cevabınızı bekliyoruz. Gündem taslağını da yakın zamanda tarafınıza ileteceğiz."


Bakan Kirişci, iki ülke arasında ormancılık, tohumculuk, hayvancılık, yaban hayatı, balıkçılık ve tarım alanında inovasyon konularında iş birliğinin daha da ileriye götürebileceğini söyledi.


Özellikle, ilk etapta su ürünleri yetiştiriciliği, ticareti ve pazarlanması ve Mersin balığının yetiştiricilik teknikleri konusunda iş birliği yapılmasının gündeme getirebileceğini belirten Kirişci, iki ülke arasındaki iş birliğinin geliştirilmesi için üstlerine düşen her şeyi yapmaya hazır olduklarını vurguladı.


Macaristan Tarım Bakanı Istvan Nagy de Türkiye'ye yaptıkları ziyaret ve görüşmeden duydukları memnuniyeti dile getirerek, iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin geliştirilmesi için çalıştıklarını kaydetti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”