Tahıl ambarı Konya’da yaklaşık 10 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılırken, Türkiye’de üretimi yapılan sertifikalı hububat tohumlarının da yüzde 30’luk kısmı Konya’dan karşılanıyor.
Reklam alanı
Tarımsal üretim ve çalışmalarla Türkiye’de tarımın başkenti olarak bilinen Konya, yapılan hububat üretimiyle ekonomiye büyük katkı sağlıyor. Konya Ovasında son yıllarda daha kaliteli ve toprağın yapısına uygun tohumların geliştirilmesiyle ilgili çalışmalar da devam ediyor. Türkiye’de 10 yıl önce 50 bin ton sertifikalı tohum üretimi yapılırken, 2023 yılına 1 milyon ton hedef konuldu. Çalışmalara ağırlık verilmesinin ardından 1 milyon ton sertifikalı tohum üretimi hedefi 2019 yılında aşıldı ve günümüzde 1 milyon 300 bin ton olarak kayıtlara geçti. Tahıl ambarı Konya’da ise ülkede üretimi yapılan sertifikalı tohumun yüzde 30’luk kısmı üretilerek Konya tohum üretim merkezi haline geldi.
“Ülkenin tohumu ne kadar kendine aitse o ülke o kadar güçlüdür”
Tohum üretiminin ülke için büyük bir katkı olduğunu anlatan ve Konya’da tarımsal üretimlerin başarılı olduğunu belirten Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, “Konya’mız tarımın başkenti. Bunu öylesine söylemiyoruz içi oldukça dolu. 25’in üzerinde bir çok üründe ya birinci ya da ikinci sıradayız tarımsal üretim anlamında. Şeker pancarı, havuç, mısır, buğday, arpa gibi ürünlerde zaten birinci sıradayız. Hayvansal üretimde de birinci sıradayız ama bazılarında ikinci sıradayız, dolayısıyla Konya tarımın başkenti. Tarımın ana unsurlarından en önemli girdisi olan tohum olmadan tarım olmaz. Üretim tohum ile başlıyor. Tohumun dünya genelindeki stratejisini zaten söylemeye gerek yok. Tüm dünyada gıda güvenliği ve savaşları derken, geldiğimiz ve kilitlendiğimiz nokta yine tohum yani bir ülkenin tohumu ne kadar kendine aitse o ülke o kadar güçlüdür” dedi.
“Tohumculuk sektörü 2023 yılı hedefini 2019 yılında yakaladı”
Üretim alanlarına yapılan desteklemelerin önemine değinen Özdemir, “Ülkemizde son yıllarda bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle Türkiye’de tohum sektörü ve tohumculuk sanayiinde özel sektör de gelişti. Yapılan çalışmalarla 15 yıl önce verilen desteklerle tohumculuk sektörüne verilmiş desteklerle bugün çok büyük aşamalar kaydedildi. Tohumculuktaki 2023 yılı hedefleri 1 milyon tonun üzerinde sertifikalı tohum idi ama tohumculuk sektörü 2023 yılı hedefini 2019 yılında yakaladı. 1 milyon tonun üzerinde sertifikalı tohum üretimi Türkiye’de başarılmış durumda. Bunun için tabii çok büyük gayret gösterildi, bakanlığımızın, özel sektörün, üniversite ve bizim gibi enstitülerin gayreti ile oldu” şeklinde konuştu.
“Ülkedeki sertifikalı tohumların üretiminin yüzde 30’u Konya’da yapılıyor”
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Konya’da yerleşik olmasıyla ulusal ve uluslararası çalışmalara katkı sağladığını söyleyen Fatih Özdemir, “Enstitümüzün kuraklık merkezi olması ve aynı zamanda enstitümüz kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirmesi, özel sektörle oluşan iş birliği ve iyi tarım uygulamalarını da hepsini birleştirdiğimiz zaman Konya’mız bu 1 milyon 300 bin ton sertifikalı tohumluğun yüzde 30’unun üretildiği yer. Yani ülkedeki sertifikalı tohumların yüzde 30’u Konya’da üretiliyor. Dolayısıyla Konya tarımın başkentiyken aynı zamanda tohumculuğunda başkenti olmuş durumda” ifadelerini kullandı.

"Bu çalışmalar ülkemizin son 10 yılda yapmış olduğu sıçramayı gösteriyor”
Yerli tohumların üreticiye de büyük katkı sağladığını aktaran Özdemir, “Bu sayede üreticilerimizin de tohuma daha kolay ulaşması, nakliye maliyetlerinin daha düşük olması veya devletin yapmış olduğu çalışmalarla tohuma daha kolay ulaşılması sağlanmakta. Özel sektör ile üretici arasında sözleşmeli üretim bağının güçlenmesi, gelişmesi tohumculuk sektörünün de daha ileriye gitmesine neden oldu. Bu anlamda tabii devletimizin destekleri var. Geldiğimiz nokta çok iyi durumda. 50 bin ton tohumdan 1 milyon 300 bin ton sertifikalı tohuma geldik. Bu da gerçekten ülkemizin son 10 yılda yapmış olduğu sıçramayı gösteriyor” diye konuştu.
“Ülkenin tohumu ne kadar kendine aitse o ülke o kadar güçlüdür”Tohum üretiminin ülke için büyük bir katkı olduğunu anlatan ve Konya’da tarımsal üretimlerin başarılı olduğunu belirten Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, “Konya’mız tarımın başkenti. Bunu öylesine söylemiyoruz içi oldukça dolu. 25’in üzerinde bir çok üründe ya birinci ya da ikinci sıradayız tarımsal üretim anlamında. Şeker pancarı, havuç, mısır, buğday, arpa gibi ürünlerde zaten birinci sıradayız. Hayvansal üretimde de birinci sıradayız ama bazılarında ikinci sıradayız, dolayısıyla Konya tarımın başkenti. Tarımın ana unsurlarından en önemli girdisi olan tohum olmadan tarım olmaz. Üretim tohum ile başlıyor. Tohumun dünya genelindeki stratejisini zaten söylemeye gerek yok. Tüm dünyada gıda güvenliği ve savaşları derken, geldiğimiz ve kilitlendiğimiz nokta yine tohum yani bir ülkenin tohumu ne kadar kendine aitse o ülke o kadar güçlüdür” dedi.
“Tohumculuk sektörü 2023 yılı hedefini 2019 yılında yakaladı”Üretim alanlarına yapılan desteklemelerin önemine değinen Özdemir, “Ülkemizde son yıllarda bakanlığımızın vermiş olduğu desteklerle Türkiye’de tohum sektörü ve tohumculuk sanayiinde özel sektör de gelişti. Yapılan çalışmalarla 15 yıl önce verilen desteklerle tohumculuk sektörüne verilmiş desteklerle bugün çok büyük aşamalar kaydedildi. Tohumculuktaki 2023 yılı hedefleri 1 milyon tonun üzerinde sertifikalı tohum idi ama tohumculuk sektörü 2023 yılı hedefini 2019 yılında yakaladı. 1 milyon tonun üzerinde sertifikalı tohum üretimi Türkiye’de başarılmış durumda. Bunun için tabii çok büyük gayret gösterildi, bakanlığımızın, özel sektörün, üniversite ve bizim gibi enstitülerin gayreti ile oldu” şeklinde konuştu.
“Ülkedeki sertifikalı tohumların üretiminin yüzde 30’u Konya’da yapılıyor”
Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Konya’da yerleşik olmasıyla ulusal ve uluslararası çalışmalara katkı sağladığını söyleyen Fatih Özdemir, “Enstitümüzün kuraklık merkezi olması ve aynı zamanda enstitümüz kuraklığa dayanıklı çeşitlerin geliştirmesi, özel sektörle oluşan iş birliği ve iyi tarım uygulamalarını da hepsini birleştirdiğimiz zaman Konya’mız bu 1 milyon 300 bin ton sertifikalı tohumluğun yüzde 30’unun üretildiği yer. Yani ülkedeki sertifikalı tohumların yüzde 30’u Konya’da üretiliyor. Dolayısıyla Konya tarımın başkentiyken aynı zamanda tohumculuğunda başkenti olmuş durumda” ifadelerini kullandı.

"Bu çalışmalar ülkemizin son 10 yılda yapmış olduğu sıçramayı gösteriyor”Yerli tohumların üreticiye de büyük katkı sağladığını aktaran Özdemir, “Bu sayede üreticilerimizin de tohuma daha kolay ulaşması, nakliye maliyetlerinin daha düşük olması veya devletin yapmış olduğu çalışmalarla tohuma daha kolay ulaşılması sağlanmakta. Özel sektör ile üretici arasında sözleşmeli üretim bağının güçlenmesi, gelişmesi tohumculuk sektörünün de daha ileriye gitmesine neden oldu. Bu anlamda tabii devletimizin destekleri var. Geldiğimiz nokta çok iyi durumda. 50 bin ton tohumdan 1 milyon 300 bin ton sertifikalı tohuma geldik. Bu da gerçekten ülkemizin son 10 yılda yapmış olduğu sıçramayı gösteriyor” diye konuştu.
Kaynak:
Reklam alanı
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları
Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya
bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.
⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!
👏
5
❤️
3
😊
10
😡
4
👎
6
😂
3
😢
0
😲
0
Toplam 31 tepki
Geçin bunları.Kagıt üstünde öyle.Birçogu tarlaya bile varmaz.Benim arpayı bugdayı eleyip sana seninkini öbürüne.Sertifika en büyük yalan.
Tahıl ambarı konyada ekmek 3.5 lira olduysa söylenecek hiçbir söz yok. Yazık bu millete!
işiniz gücünüz güzelleme yapmak ekmekten haberiniz var mı tahılın başkentinde ekmek 3,5 tl biraz utanır insan maalesef sizde ilgilenmiyorsunuz iktidara güzelleme yapacaz diye
Yorum Yap
Türkiye'de geçen yıl aylık ortalama iş gücü maliyeti 45 bin 777 lira oldu
Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş: Coşku ve heyecan çocukların kalbinde iz bırakıyor
Konya güne "Şivlilik" ile başladı
İki kurum kayıt dışı ekonomiye karşı güçlerini birleştiriyor
Milletlerarası anlaşmalar Resmi Gazete'de
Dijital hizmet vergisi oranı yeniden belirlendi
Konya'da sanayi sitesinde korkutan yangın! Polis ekipleri fark etti
Hazine ve Maliye Bakanlığı 104 uzman yardımcısı alacak
Regaib Kandili bugün idrak edilecek
Muğla'da Hz. Mevlana 752. Vuslat Yıldönümünde anıldı
Doğu Ekspresi Kars'tan ilk seferine çıktı
Engelli iki çocuğunu öldürüp, kendi hayatına son verdi
Haber Ara