Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

TAB Genel Başkanı Şahin'den "Dünya Arı Günü" mesajı:

"Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6 tanesi ülkemizde bulunmaktadır. 8,7 milyon koloniyle 2021'de 96 bin ton bal üretilmiş olup, 2022 bal üretim hedefimiz 110 bin tondur"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Genel Başkanı Ziya Şahin, Türkiye'de 3 bin endemik bitki, 12 bin doğal bitki türü ve 500 adedi nektar ve polen kaynağı olan bitki bulunduğunu belirterek, "Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6 tanesi ülkemizde bulunmaktadır. 8,7 milyon koloniyle 2021'de 96 bin ton bal üretilmiş olup, 2022 bal üretim hedefimiz 110 bin tondur." ifadelerini kullandı.


Şahin, 20 Mayıs Dünya Arı Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, 2008-2009 yıllarında ABD'de başlayıp dünyaya yayılan toplu arı ölümlerinin ardından bu konuda farkındalığı artırmak ve arıların önemine dikkati çekmek amacıyla 2 Haziran 2009'da imza kampanyası düzenlendiğini ve 2010 yılından bu yana 20 Mayıs'ın Dünya Arı Günü olarak kutlandığını bildirdi.


Slovenya ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 115 ülkenin ortak sunuculuğunda, 20 Mayıs'ın "Dünya Arı Günü" ilan edilmesine yönelik karar tasarısının, 20 Aralık 2017'de Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda oy birliğiyle kabul edildiğini belirten Şahin, ilk olarak 2010'da Ankara'da "Altın Yağmur" sloganıyla başlayan Dünya Arı Günü etkinliklerinin bu yıl 12'ncisinin düzenlendiğini ifade etti.


Bu yıl kutlamaların "Arıları Koru Gençliği Yaşat" sloganıyla Tokat'ta gerçekleştirileceğini belirten Şahin, "Ülkemizde 3 bin endemik bitki, 12 bin doğal bitki türü ve 500 adedi nektar ve polen kaynağı olan bitki bulunmaktadır. Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6 tanesi ülkemizde bulunmaktadır. 8,7 milyon koloniyle 2021'de 96 bin ton bal üretilmiş olup, 2022 bal üretim hedefimiz 110 bin tondur." bilgisini verdi.


- Sözleşmeli arıcılık projesine destek çağrısı


Doğal bal üretmek ve bala sahip çıkmanın arıcının sorumluluk anlayışının bir gereği olduğunu vurgulayan Şahin, doğal balın kesintiye uğramadan pazarlanmasının da arıcıların temel beklentileri arasında yer aldığını ifade etti. Şahin, bu konuda sözleşmeli arıcılık projesine destek verilmesi çağrısında bulundu.


BM Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre Türkiye'de son 4-5 yılda tarım ilacı kullanımının yaklaşık yüzde 30 düzeyinde arttığını belirten Şahin, özellikle neonikotinoid grubu pestisitler ve bilinçsiz pestisit kullanımı sebebiyle hemen hemen her bölgede arı ölümleri olduğunu bildirdi.


Şahin, çiftçiyle arıcının ortak menfaat çatısı altında buluşturulması, arı konaklamalarının güncel ve ulaşılabilir veri alt yapısında olması, çiftçi ve arıcının ne zaman ne yapacağının Tarım ve Orman Bakanlığınca belirlenmesi ve bu konunun devlet politikası haline getirilmesi gerektiğini kaydetti.


- Sektörün gelişmesi için yapılması gerekenler


Şahin, arıcılık sektörünün gelişimine dönük önerilerini şöyle sıraladı:


"- Kovan başı üretimimizi 25 kilogramın üstüne çıkarmak için bal üretim alanlarımız planlı bir şekilde artırılmalı, mevcut alanlarımız verimli hale getirilmelidir.


- 100 bin hektar Basralı çam orman alanlarını 200 bin hektara artırmak üzere plantasyon çalışmaları yapılmalıdır.


- Geven balı üretim alanlarımız genişletilmeli, geven bitkisi koruma altına alınmalıdır.


- Kestane bal arısı için biyolojik mücadele artırılmalı, ayçiçeği ve pamuk arazilerinde yapılacak arı konaklama zamanlarında pestisit kullanılmamalıdır.


- Islah edilen yerli arı ırk ve ekotiplerinin korunması ve ıslah merkezlerinin sürdürülebilirliğinin sağlanması Tarım ve Orman Bakanlığının arıcılık sektörü özelinde öncelikli politikası olarak yer almalıdır.


- Flora ve genetik zenginliğimizin avantajını kullanılarak küresel iklim değişikliğine karşı ülkesel arıcılık politikası oluşturulmalıdır.


- Bitkisel tozlaşmada (polinasyon) arının yarattığı katma değer çerçevesinde farklı destekleme modelleri ile arıcılık sektör olarak desteklenmelidir.


- Sözleşmeli arıcılık modelinin birlikler vasıtasıyla tüm sektörde yaygınlaşması, kamuda destek görmesi sağlanmalıdır.


- Arıcılık yönetmeliği ve ana sözleşmeler sektörün gelişmesine yönelik dizayn edilmeli ve güncellenmelidir.


- TAB tarafından gerçekleştirilen girdi temin çalışmaları Bakanlığımızca desteklenmeli, birlikler mali yönden güçlendirilmeli ve üretimden pazarlamaya söz sahibi olmaları sağlanmalıdır.


- Küresel iklim değişikliği ve artan maliyetlerle boğuşan arıcılarımızın, gezgincilik ve üretim faaliyetinden kopmamaları için koloni başına aldığı 20 lira desteğin yanı sıra ilave destek verilmelidir."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”