Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Sürdürülebilir kalkınmanın yolu yeşil ekonomiden geçiyor

WRI Sürdürülebilir Şehirler Ross Merkezi Global Direktör Vekili Rogier van den Berg: "Şehirler, küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 70'i ve emisyonların yüzde 75'inden sorumlu. Şehirlere odaklanmadan iklim krizini çözemeyiz" WRI Türkiye Direktörü Güneş Cansız: "Yeşil finansman ve yeşil ekonomi alanında yapılacak çalışmalar yatırımcılara sosyo-ekonomik büyümeyi olumlu etkileyebilecek, yatırımlarını geliştirebilecek ve yeni iş fırsatları yakalayabilecekleri olanaklar sunuyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI) Sürdürülebilir Şehirler Ross Merkezi Global Direktör Vekili Rogier van den Berg, iklim kriziyle mücadelede hedeflerinin başarıya ulaşmasında şehirlere önemli görev düştüğünü belirterek, "Şehirler, inovasyonlara imza atma, refahı ve yaşam kalitesini artırma, daha az kaynak tüketimi ve emisyonla daha fazla insan barındırma gücüne sahip. Bunun yolu da yeşil ekonomi ve yeşil yatırımdan geçiyor." dedi.


    WRI Türkiye'nin bu yıl 10'uncusunu düzenlediği Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu "Yaşanabilir Şehirlerin Yolu 'Yeşilden Geçiyor': Yeşil Ekonomi, Yeşil Finansman, Yeşil Yatırım" başlığı altında gerçekleştirildi.


    Danimarka İstanbul Başkonsolosluğu, Hollanda İstanbul Başkonsolosluğu, Kadıköy Belediyesi ve Marmara Belediyeler Birliği ortaklığında düzenlenen sempozyum kapsamında, Nordic Talks, Yaşanabilir Şehirler için Yeşil Ekonomi Dönüşümü, Döngüsel Şehirler ve Sıfır Karbon Binalar Ulusal ve Yerel Eylem Planı oturumları yapıldı.


    Rogier van den Berg, sempozyumun açılışında, Paris Anlaşması'ndaki iklim kriziyle mücadele hedeflerini gerçekleştirmek için şehirlere önemli görev düştüğünü kaydetti.


    Şehirlerin dünyanın karasal yüzeyinin yüzde 2'sini kapladığına işaret eden van den Berg, "Buna rağmen şehirler, küresel enerji tüketiminin yaklaşık yüzde 70'i ve emisyonların yüzde 75'inden sorumlu. Şehirlere odaklanmadan iklim krizini çözemeyiz. Kritik bir dönüm noktasındayız fakat aynı zamanda bu dönüşmek için de bir fırsat. Şehirler inovasyonlara imza atma, refahı ve yaşam kalitesini artırma, daha az kaynak tüketimi ve emisyonla daha fazla insan barındırma gücüne sahip. Bunun yolu da yeşil ekonomi ve yeşil yatırımdan geçiyor." ifadelerini kullandı.


    - Yeşil ekonomi yeni iş fırsatları sunuyor


    WRI Türkiye Direktörü Güneş Cansız ise yeşil ekonominin ekolojik problemleri ve çevresel riskleri önemli oranda azalttığını anlattı.


    Yeşil ekonominin aynı zamanda insan refahı ve sosyal eşitliği artırdığına işaret eden Cansız, yeşil finansman ve yeşil ekonomi alanında yapılacak çalışmaların yatırımcılara yeni iş fırsatları yakalayabilecekleri olanaklar sunduğunu ifade etti.


    Cansız, şehirlerin sanayiden ulaşıma, nüfus yoğunluğundan yapılaşmaya kadar pek çok nedenden dolayı 'iklim krizinin beşiği' sayıldığını belirterek, "Bu nedenle şehirler, iklim kriziyle mücadelede kilit öneme sahip. Aynı zamanda iklim krizinin etkilerinin de en fazla hissedildiği yerler olan şehirlerde krize adaptasyon ve tehditlere karşı alınacak önlemler ivedilikle çözülmesi gereken meseleler. Sürdürülebilir, dirençli şehirler yaratmak, iklim krizine set çekebilmek demek. Sürdürülebilir ve dirençli şehirler ise daha yeşil ve daha yaşanabilir şehirler demek." değerlendirmesinde bulundu.


    - Şehirlerde yaşayanların temel hizmetlere erişimi için 7 öneri


    WRI Sürdürülebilir Şehirler Ross Merkezi Bilgi ve İş Birliği Direktörü Robin King, Afrika, Latin Amerika ve gelişmekte olan Asya ülkelerinde kentsel hizmetlere ve fırsatlara adil erişimin nasıl olabileceğini ortaya koyan "Daha Eşit Bir Şehre Doğru" raporunu sundu.


    King, 2050'ye kadar dünya nüfusunun üçte ikisinin şehirlerde yaşayacağını belirterek, "Günümüzde şehirlerde yaşayan her üç kişiden birinin yani 1,2 milyardan fazla kişinin su, elektrik, konut, iş ve okula ulaşım gibi temel günlük hizmetlere güvenli veya uygun fiyatlı erişimi yok." diye konuştu.


    Raporda, kapsayıcı ekonomik büyümeyi teşvik etmek için önce fiziksel kentsel altyapı ve hizmetlerin tüm şehir sakinleri için erişilebilir hale getirilmesinin şart olduğunun vurgulandığını aktaran King, rapordaki 7 öneriyi şöyle sıraladı:


    "Savunmasız gruplar önceliklendirilmeli. Alternatif servis sağlayıcılarla ortaklığa gidilmeli. Kamu katılımı yoluyla yerel veriler iyileştirilmeli. Kayıt dışı çalışanlar tespit edilip desteklenmeli. Yatırımlar artırılmalı ve yenilikçi fonlar belirlenmeli. Şeffaf arazi piyasası ve entegre alan planlaması teşvik edilmeli. Kamu, özel sektör ve STK'lerden oluşan koalisyonlar kurularak ortak bir vizyon etrafında politik etki yaratılmalı."



    Kaynak:

    Google News Takip Et
    Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
    Google News Takip Et
    Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

    Yasal Uyarı:

    Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

    Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • 0
    • Begendim
    • Kalp
    • Begenmedim
    • Gülen Surat
    • Kalpli Göz
    • Kızgın
    • Şokta
    • Üzgün

    Yorumlar (0)

    Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
    X
    Yorum Yazma Sözleşmesi
    “Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”