Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Rusya savaşın başından beri fosil yakıt ihracatından 158 milyar avro kazandı

Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi analizine göre, fosil yakıtlar içinde en yüksek gelir 76 milyar avroyla ham petrol ihracatından sağlanırken, Rusya'nın doğal gaz gelirleri 35 milyar avroya ulaştı CREA Baş Analisti Lauri Myllyvirta: "Küresel fosil yakıt fiyatlarındaki artış, ihracat hacimlerindeki düşüşe rağmen Rusya'nın hala fosil yakıtlardan rekor gelir elde ettiği anlamına geliyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Rusya Ukrayna'da başlattığı savaşın 6 ayında petrol, gaz ve kömür ihracatından 158 milyar avro kazandı. Bu dönemde fosil yakıt fiyatlarının rekor seviyeye ulaşması Rusya'nın düşen ihracatına rağmen rekor kazanç elde etmesini sağladı.


Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi (CREA) analizine göre, Rusya'nın Avrupa Birliğine (AB) fosil yakıt ihracatı savaşın başına göre yüzde 35, toplamda yüzde 18 düştü.


AB'nin Rusya'ya uygulayacağı petrol ambargosunun vurucu etkileri henüz gerçekleşmemesine rağmen, AB'nin Rusya'dan petrol ithalatı da bu dönemde yüzde 17 geriledi. Ambargonun uygulanmasıyla AB'nin Rusya'dan petrol ithalatının yüzde 90 azalması bekleniyor.


Rusya'nın bu dönemde en büyük ihracat artışları Hindistan, Çin, Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır ve Türkiye'ye oldu.


​​​​​​​Rusya'nın fosil yakıt ihracatından elde ettiği gelir, savaşın Kremlin'e mal olduğu tahmin edilen 100 milyar avroyu aşarak 6 ayda 158 milyar avro olarak hesaplandı. Fosil yakıt ihracat gelirleri, Rusya'nın federal bütçesine tahmini 43 milyar avro katkı sağladı.


- En büyük gelir ham petrolden


Fosil yakıtlar içinde en yüksek gelir yaklaşık 76 milyar avroyla ham petrol ihracatından sağlanırken, Rusya'nın doğal gaz ihracatı 35 milyar avro, petrol ürünleri ihracatı 26 milyar avro, kömür ihracatı 13 milyar avro ve sıvılaştırılmış doğal gaz ihracatı 9 milyar avro oldu. Ülkenin ihracatında düşüş olmasına rağmen, artan petrol, gaz ve kömür fiyatları Rusya'nın ihracat gelirlerinin yüksek kalmasını sağladı.


Rusya'nın en büyük fosil yakıt ithalatçıları arasında ilk sırayı 85 milyar avroyla AB aldı.


AB ülkeleri içinde Rusya'dan en fazla ithalatı 19 milyar avroyla Almanya, 11,1 milyar avroyla Hollanda, 8,6 milyar avroyla İtalya, 7,4 milyar avroyla Polonya, 5,5 milyar avroyla Fransa ve 5,2 milyar avroyla Bulgaristan yaptı. Belçika bu dönemde Rusya'dan 4,5 milyar avro ve İspanya 3,3 milyar avroluk fosil yakıt ithalatı yaptı.


AB dışında ülke bazında Çin'in Rusya'dan ithalatı 35 milyar avro, Türkiye'nin 10,7 milyar avro, Hindistan'ın 6,6 milyar avro ve Japonya'nın 2,5 milyar avro oldu.


- Tavan fiyat önerisi


CREA Baş Analisti ve raporun yazarlarından Lauri Myllyvirta, analize ilişkin değerlendirmesinde, "Küresel fosil yakıt fiyatlarındaki artış, ihracat hacimlerindeki düşüşe rağmen Rusya'nın hala fosil yakıtlardan rekor gelir elde ettiği anlamına geliyor. Bununla mücadele etmek için hükümetlerin Rusya'dan yapılan ithalatlara tarifeler veya fiyat tavanları getirmesi ve enerji tasarrufu önlemlerini hızlandırması gerekiyor. Isı pompaları ve elektrikli araçlar aracılığıyla temiz enerji ve elektrifikasyonun yaygınlaştırılmasını hızlandırarak, petrol ve gaz tüketiminin azaltılmasına özellikle odaklanılması gerekiyor." ifadelerini kullandı. ​​​​​​​


Çevresel Girişimler Merkezi Enerji Bölümü Başkanı Kostiantyn Krynytskyi ise şunları kaydetti:


"24 Ağustos'ta Ukrayna genelinde 189 hava saldırısı uyarısı duyuldu ve hem 31'inci Bağımsızlık Günümüze hem de işgalin altı aylık yıldönümüne işaret edildi. Acısına katlandığımız her bombalama fosil yakıtlarla finanse edildi. Ülkelerin temiz enerjiye geçişi hızlandırarak Rus fosil yakıtlarına olan bağımlılıklarını azalttığına dair olumlu işaretler olsa da sürecin acilen hızlandırılması gerekiyor. Yaptırımlar işe yarıyor; bunlar genişletilmeli ve güçlendirilmeli, böylece Rusya onları kolayca atlatamaz."​​​​​​​



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”