TAŞKENT (AA) - Özbekistan-2022 Uluslararası Ekonomik Forumu, ülkenin tarihi Semerkant şehrinde başladı.
Özbekistan hükümetinin ev sahipliğinde düzenlenen foruma dünyanın 20'den fazla ülkesi ve uluslararası finans kuruluşlarından çok sayıda üst düzey yetkili ve uzman katılıyor.
Forumun açılışında, Dünya Bankası Başkan Yardımcısı Anna Bjerde, Asya Kalkınma Bankası Başkan Yardımcısı Shixin Chen, Asya Altyapı Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı Konstantin Limitovskiy, Uluslararası Para Fonu Orta Doğu ve Orta Asya Departmanı Direktörü Jihad Azur ve diğer yetkililer hazır bulundu.
Forumun açılışında Özbekistan Cumhurbaşkanı Sözcüsü Şerzad Asadov, Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in forum katılımcılarına yolladığı mesajını okudu.
Mirziyoyev mesajında, forumun bu alandaki en iyi uygulamaları tartışmak ve saygın uluslararası kuruluşların temsilcileri, önde gelen yabancı şirketler ve tanınmış uzmanların katılımıyla ortak eylem planı geliştirmek için iyi bir fırsat olduğunu kaydetti.
Özbek halkı ile istişare içinde geliştirdikleri ve "İnsanın onuru ve haysiyeti adına" hızla uygulamaya koydukları Yeni Özbekistan Kalkınma Stratejisi'nin, ülkedeki reformların aktif olarak hayata geçirilmesine yönelik öncelikli görevleri belirlediğini vurgulayan Mirziyoyev, şu görüşleri paylaştı:
"Özellikle kapsayıcı ve sürdürülebilir ekonomik büyüme, insan sermayesini geliştirme ve 2022-2026 yıllarında ülkedeki yoksulluğu en az yarı yarıya azaltma hedefini belirledik. Dış piyasalarda ve ortak ülkelerde yaşanan gergin durumu göz önünde bulundurarak, ülkemiz makroekonomik istikrarı sağlamaya ve enflasyonu frenlemeye yönelik bir dizi tedbirler alıyor. Bunun sonucunda, bu yıl ülkede yüzde 5'in üzerinde ekonomik büyüme bekleniyor."
- "Günümüzde dış borç çekmek pahalı hale geldi"
Forumda konuşan Maliye Bakanı Timur İşmetov da ülkesinin bu yıl yüzde 5,2-5,8 civarında büyümesinin öngörüldüğünü, bu ekonomik büyümenin 2023'te yüzde 4,5-5, 2024'te yüzde 5-6, 2025'te ise yüzde 6-6,5 civarında olabileceğini dile getirdi.
Ülkesinin 3-4 yıl önce dünyadaki koşulların iyi olmasından dolayı borçlanmaya odaklandığını, günümüzde ise küresel durumun gergin olmasından dolayı dış borç çekmenin pahalı hale geldiğini ifade eden İşmetov, bu nedenle Özbekistan'ın borçlanma yerine ekonomik politikasının yeniden yönlendirilmesini amaçlayan yapısal reformlara odaklanması gerektiğini vurguladı.
Yarın sonra erecek forum kapsamında çeşitli panel ve oturumlar düzenlenecek, ayrıca Özbekistan hükümeti, çeşitli uluslararası finans kuruluşlarıyla işbirliği anlaşmaları imzalayacak.
Kaynak: