Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

MÜSİAD'ın Mesleki Eğitim ve İstihdam Çalıştayı

MÜSİAD Genel Başkanı Mahmut Asmalı: "Mesleki eğitim altyapısının güçlendirilmesi genç işsizlik oranını düşürmek açısından önemli fırsatlar sunuyor. Bunun için mesleki eğitim merkezlerini hem işverenler hem de öğrenciler için cazip kılmamız gerekiyor" MÜSİAD Planlama, Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Savaş Yılmaz: "(Yapmamız gereken) Eğitim ile istihdam arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek. Burada hem kamu kurumlarına hem de iş dünyası üzerine düşen bazı sorumluluklar var"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Mahmut Asmalı, mesleki eğitim altyapısının güçlendirilmesinin genç işsizlik oranını düşürmek açısından önemli fırsatlar sunduğunu belirterek, "Bunun için mesleki eğitim merkezlerini hem işverenler hem de öğrenciler için cazip kılmamız gerekiyor." dedi.


MÜSİAD Planlama, Eğitim ve Kültür Komisyonu'nun koordinasyonunda, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer'in katılımıyla derneğin genel merkezinde düzenlenen Mesleki Eğitim ve İstihdam Çalıştayı başladı.


Etkinliğin açılışında konuşan Asmalı, nitelikli iş gücünün geliştirilmesine katma değer sağlayabilme misyonuyla ilerlediklerini ve bu çerçevede mesleki eğitimleri yaygınlaştıracak sürdürülebilir projeler geliştirdiklerini söyledi.


Bugün çok kıymetli bir amaç için bir araya geldiklerini dile getiren Asmalı, çalıştayla Türkiye'nin eğitim ve istihdam yolculuğuna farklı bir vizyon kazandıracaklarını vurguladı.


Asmalı, üretim odaklı her sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara eleman ihtiyacının giderilmesi için vatandaşların, mesleki ve teknik eğitimlere yönelmelerinin büyük önem arz ettiğini kaydederek, "MÜSİAD'ın en önemli misyonlarından biri de mesleki ve teknik eğitimlere yönelik ihtiyacı tespit ederek gerekli adımları atabilmektir. Öncelikle bir hakikati vurgulamak isterim ki eğitim bizim için her sahada ve her ölçekte milli bir davadır." diye konuştu.


KOBİ'ler için şu anda en önemli ihtiyacın "çırak bulmak" olduğunu aktaran Asmalı, bu konuda hayata Milli Eğitim Bakanlığı'nın başlattığı projeden bahsetti.


- "Mesleki eğitim merkezlerini cazip kılmalıyız"


Mahmut Asmalı, vatandaşların farklı mesleki-teknik eğitimlere yönelmeleri ve kendilerini geliştirmeleri yolunda adımlar attıklarını belirterek, bu süreci teşvik etmek için değişik sektörlerde mesleki ve teknik eğitimlere yönelik ihtiyacı tespit edecek kapsamlı bir eğitim raporu üzerinde çalıştıklarını söyledi.


Kalifiye eleman açığının yol açtığı olumsuzluklara değinen Asmalı, sözlerini şöyle sürdürdü:


"Ekonomik alanda karşımıza çıkan girişimcilik, ekonomik gelişme ve büyüme, kaliteli üretim, uluslararası rekabet gibi sorunların hepsinin temelinde kalifiye ara eleman açığı yatıyor. Türkiye'de mesleki eğitim ile ilgili dile getirilen sorunların çoğu ise mesleki eğitim merkezlerinin güçlendirilmesiyle çözülebilir. Mesleki eğitim altyapısının güçlendirilmesi ise genç işsizlik oranını düşürmek açısından önemli fırsatlar sunuyor. Bunun için mesleki eğitim merkezlerini hem işverenler hem de öğrenciler için cazip kılmamız gerekiyor."


- "Yetişmiş insan gücü katma değerli üretimin önünü açacak"


MÜSİAD Genel Başkanı Asmalı, kaliteli iş gücüne duyulan ihtiyacın hızla artmasının mesleki ve teknik eğitimi zorunlu kıldığını kaydederek, "MÜSİAD olarak bu önemli sorumluluğun bilinciyle mesleki eğitimlerin yaygınlaşması adına çok önemli projelere imza atıyoruz ve atmaya da devam edeceğiz." diye konuştu.


Bu kapsamda hayata geçirdikleri projelerden bahseden Asmalı, yetişmiş insan gücünün etkili biçimde kullanılabilmesinin hemen her sektörde katma değerli üretimin önünü açacağını vurguladı.


Asmalı, donanımlı gençlerle geleceğe yön verme hedefiyle ilerlediklerini, Mesleki Eğitim AB Erasmus Akreditasyon Programı bünyesinde mesleki eğitimde akreditasyon alan 3 kurumdan birisi olduklarını anlattı.


Akreditasyon programının eğitim sektörüne farklı bir soluk getireceğini aktaran Asmalı, bu kapsamda İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve İstanbul Sanayi Odası ile büyük bir sinerji içerisinde çalışacaklarını söyledi.


Asmalı, "Üretim odaklı sektörlerimiz, sanayi 4.0 vizyonuyla şekillenen teknolojik atılımlarımız, yapay zeka, artırılmış gerçeklik, büyük veri, sanal gerçeklik gibi ileri teknolojileri merkeze alan girişimci ve yatırımcılarımız, nitelikli ve eğitimli gençlerimizden oluşan istihdam gücümüzle çok daha aydınlık bir geleceğe ilerliyoruz. Bu kapsamda bu yıl Ticari Diplomasi Atölyemizi de faaliyete geçireceğiz." ifadelerini kullandı.


- "Kamu kurumlarına ve iş dünyasına sorumluluk düşüyor"


MÜSİAD Planlama, Eğitim ve Kültür Komisyonu Başkanı Savaş Yılmaz da Türkiye'nin sahip olduğu genç nüfusun sunduğu fırsatlardan bahsederek, ülkenin önünde 30-40 yıllık bir dönemin bulunduğunu, bunu iyi değerlendirip üretime, istihdama ve kalkınmaya ağırlık vermeleri gerektiğini söyledi.


Türkiye'deki genç işsizliğin yüksek olduğuna işaret eden Yılmaz, şu açıklamalarda bulundu:


"Eğitimli işsizliğin eğitimsiz işsizlikten yüksek olması trajik bir durum. Yani okuma yazma bilmeyenlerin işsizlik oranı maalesef ülkemizde üniversite mezunu işsizlik oranından daha düşük. O zaman şöyle bir sorun veya yol önümüze çıkıyor: Eğitim ile istihdam arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirme yolu. Burada hem kamu kurumlarına hem de iş dünyası üzerine düşen bazı sorumluluklar var. Biz MÜSİAD olarak bu alandaki sorumluluğumuzun ve görevlerimizin farkındayız. İstanbul özelinde yaptığımız meslek liselerine hamilik ve ahilik kültürünün yaygınlaşması ile ilgili girişimleri tüm Türkiye'ye yaymak istiyoruz."


Yılmaz, 6 ana tema üzerinde masaların olacağı çalıştayda, müfredat ve eğitim ortamının, öğrencilerin beklentilerinin, mesleki eğitimde kalite ve sürdürülebilirlik konusunun, sertifikasyonun, eğitim sistemine sektörel bakışın ele alınacağını anlattı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”