Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi tamamlandı

Orman Genel Müdürlüğü: "Proje yatırımlarının tamamlanmasıyla yapılan ankette, yüzde 95 memnuniyet sonucu çıktı. Bu doğrultuda, bugünün değerleriyle yaklaşık 1 milyar lira yatırım yapıldı"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Orman Genel Müdürlüğü (OGM) koordinatörlüğünde yürütülen Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP), Elazığ'da düzenlenen kapanış toplantısıyla tamamlandı.


OGM'den projeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, 2013 yılında başlanan, izleme ve değerlendirmesi Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürlüğü ile birlikte yapılan projede, pek çok kamu kurumu, STK, akademisyen, yöre halkı ve çeşitli paydaşlar yer aldı.


Kırsal kesimdeki halkın gelir ve yaşam standartlarının yükseltilmesini amaçlayan proje ile uygulandığı havzadaki ağaçlandırma, erozyonla mücadele, bozuk ormanların iyileştirilmesi, mera ıslahı gibi tabii kaynaklara olan baskıyı azaltmaya yönelik ormancılık faaliyetlerine de finans desteğinde bulunulmaya başlandı. Bu kapsamda, "Katılımcı Entegre Havza Yönetimi" yaklaşımıyla mahalli halkın katılımını sağlayan projede, 36 mikro havzanın ve yaklaşık 446 bin hektarlık bir alanın planlaması yapıldı, 292 köy ve 20 bin 885 haneyi kapsayan geniş bir alanda yaklaşık 131 bin kişinin hayatına pozitif yönde katkı sağlandı.


- "Yaklaşık 1 milyar lira yatırım yapıldı"


Proje yatırımlarının tamamlanmasıyla yapılan ankette, yüzde 95 memnuniyet sonucu çıktı. Bu doğrultuda, bugünün değerleriyle yaklaşık 1 milyar lira yatırım yapıldı. Tabii kaynakların korunması ve iyileştirilmesine yönelik yatırımlar kapsamında ağaçlandırma, erozyon kontrolü, rehabilitasyon, mera ıslahı çalışmaları gerçekleştirilerek 16 milyon 400 bin fidan toprakla buluşturuldu.


Bölge halkının, hayat şartlarının iyileştirilmesi ve refah seviyelerinin yükseltilmesine yönelik yatırımlar kapsamında, çiftçilerin sertifikalı tohum kullanılmaları temin edildi ve modern tarım teknolojileri yaygınlaştırıldı. Böylece vatandaşların teknik kapasiteleri artırıldı, modern tarım ve hayvancılık yapmalarına katkı sağlandı. Bu kapsamda kapama meyve bahçeleri kuruldu, bağ terbiye sistemi ve sera tesis edildi. Sebze üretimi geliştirilmesine yönelik projelerle, bölgenin üretim potansiyeli yükseltildi. Yaklaşık 137 bin meyve fidanı dağıtıldı, tarımsal çeşitlilik ve verimlilik artırıldı.


Proje kapsamında hayvan barınakları ıslah edilirken, arıcılığın geliştirilmesi maksadıyla arı kovanları dağıtıldı ve böylece bölge halkına ek gelir kaynakları oluşturuldu. Değişik tonajlarda sulama havuzları inşa edildiği projede, damlama sulama ve kapalı sulama sistemleri tesis edildi. Bu doğrultuda 13 bin 190 dekar alan, sulu tarıma kazandırıldı. Az suyla çok alanın sulanması, verimliliği artırdı ve iş gücünden tasarruf sağladı.


- "30 ülkede yürütülen 41 proje arasında ödüle layık görüldü"


Proje kapsamında yürütülen çalışmalarla hanelerin izolasyonlarını yaparak ve ev çatı sacları vererek ortalama yüzde 50 yakıt tasarrufu sağlanırken, güneş enerjili su ısıtma sistemleri ve enerji tasarruflu sobalarla, hane başına odun tüketimi ve ormanlar üzerindeki tüketim baskısı azaltıldı. Ayrıca ortak kullanıma açık taş ekmek fırınları inşa edildi.


Kadın iş gücünün ekonomiye daha fazla katılması ve istihdam amaçlı mesleki eğitimler kapsamında, halıcılık, dikiş kursları ile farklı alanlarda eğitimler verildi. Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD) tarafından finanse edilen proje, "Kadın iş gücünün ekonomiye katılımı ve istihdamı" alanında Yakın Doğu, Kuzey Afrika, Avrupa ve Orta Asya Bölgesinde bulunan 30 ülkede yürütülen 41 proje arasında ödüle layık görüldü.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”