Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Modernize edilmiş ilk ZMA'lar güvenlik güçlerine teslim edildi

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir: "ZMA Modernizasyon Projesi ile 134 adet eski nesil silah kulesine sahip aracımıza modern insansız kule entegre etmek suretiyle beka yetenekleri ile harekat kabiliyeti en üst düzeye gelmiştir" "Artık bu araçlarımızı otonom ve insansız uzaktan kumandalı unsurlarla harekat alanına sürmenin vakti gelmiştir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile ASELSAN arasında imzalanan "Zırhlı Muharebe Araçlarının (ZMA) Modernizasyonu Projesi" kapsamında geliştirilen araçlar güvenlik güçlerinin kullanımına sunuldu.


"ZMA Modernizasyonu Projesi İlk Araç Teslim Töreni" ASELSAN'ın Temelli'deki tesislerinde gerçekleştirildi.


Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin her an "Hazır ol cenge" sözünün gereğini yapmak için aktif bir çalışma içinde olduğunu belirterek, "Bugünlerde de kahraman ordumuz terör unsurlarıyla mücadeleye devam ediyor. Bu mücadele sırasında şehit olan bütün askerlerimize Allah'tan rahmet, ailelerine sabır diliyorum." dedi.


Güçlü bir silah sistemine sahip olmanın, çevik, süratli ve sürdürülebilir bir harekat yeteneğinin kara unsurları için elzem olduğuna dikkati çeken Demir, ateş gücünü ve manevra yeteneğini birleştiren ve insan gücünün intikalini hızlıca yapmayı sağlayan zırhlı muharebe araçlarının tasarlanmasının önemini anlattı.


Demir, gelişen teknoloji ve ülkenin sahip olduğu imkanlar kullanılarak araçların yeteneklerini daha da artırmanın mümkün olduğuna işaret ederek, şöyle konuştu:


"Halihazırda Kara Kuvvetleri Komutanlığımız envanterinde bulunan ZMA'lar Başkanlığımızın kuruluşunu müteakip imzalanmış en kapsamlı sözleşmeyle tedarik edilmiştir ve uzun yıllardır başarıyla görev yapmaktadır. Bu dokunuşla görevlerini bambaşka bir boyuta taşıdık. ZMA Modernizasyon Projesi ile 134 adet eski nesil silah kulesine sahip aracımıza modern insansız kule entegre etmek suretiyle araçların ateş gücü, tehdit algılama ve uyarı sistemleri ile beka yetenekleri, güç ve aktarma sistemlerindeki iyileştirmelerle harekat kabiliyeti en üst düzeye gelmiştir."


- ZMA'larda "insansızlaştırma" adımı


Modernize edilmiş ZMA'larda bir sonraki adımın insansızlaştırma olması gerektiğini vurgulayan Demir, "Bunun da planda olduğunu duymak bizi memnun etti. Artık bu araçlarımızı otonom ve insansız uzaktan kumandalı unsurlarla harekat alanına sürmenin vakti gelmiştir. Bu tür araçların hava araçlarıyla entegre bir şekilde harekat ortamına gittiğimizi çok net bir görüyoruz. Bunun bir sonraki adımının insansız ve otonom sistemler olmasını bekliyoruz." ifadelerini kullandı.


Temel ilkelerinin harekat sahasındaki ihtiyaçların yerli ve milli imkanlarla karşılanması olduğuna işaret eden Demir, yapılan her işte, özellikle stratejik ürün alt bileşenlerinde yerli ve milli imkanların maksimum ölçüde devrede olması gerektiğini dile getirdi. Demir, özellikle kara araçlarında yerlilik oranlarının daha da yukarı çıkarılabilmesi için çalışmaların devam edeceğini bildirdi.


Motor konusunun en fazla gündeme getirilen meselelerden biri olduğuna dikkati çeken Demir, "10'u aşkın motor projemiz devam ediyor. Bunların yavaş yavaş sonuçlarını alıyoruz. Yeni sistemlerimize giderek artan oranda güç aktarma ve güç verme işini yerli olarak yapmayı amaçlıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.


- ZMA'lara muharebe sahası ihtiyaçları kazandırılıyor


ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Haluk Görgün de ZMA'larda modernizasyonun tamamlanmasıyla ilk platformu teslim etmenin sevincini yaşadıklarını belirterek, şunları söyledi:


"Proje kapsamında yaklaşık 30 yıl önce FNSS tarafından üretilerek kara kuvvetlerimiz envanterine kazandırılan zırhlı muharebe araçlarına güncel ve gelecek muharebe sahası ihtiyaçlarını karşılayacak birçok yetenek kazandırılmış oluyor. Bu sistem yetenekleri içinde en belirgin olanı ise muharebe sahası içinde ateş gücü üstünlüğünde fark oluşturacak TSK envanterindeki ilk 25 milimetre insansız silah kulesi özelliğine sahip NEFER Silah Sistemi'dir."


Yakın mesafe gözetleme sistemi ve sürücü görüş sistemleri sayesinde aracın çevresinin gece ve gündüz 360 derece görüntülerinin ekranlar vasıtasıyla mürettebata iletilebildiğine dikkati çeken Görgün, göreve yönelik konfor şartlarının iyileştirilmesi için aracın zırh ve mayın koruma seviyelerinin yükseltildiğini anlattı.


Görgün, projedeki tecrübelerini insansız ZMA için fırsat olarak gördüklerini, insansız ZMA ile personel riskini asgariye indiren operasyon imkanı sunmayı hedeflediklerini dile getirdi.


Törenin ardından ZMA ile Korkut Silah Sistemi atışları gerçekleştirildi.


- ZMA Modernizasyon Projesi


Projeyle Kara Kuvvetleri Komutanlığının envanterinde bulunan ZMA'nın ateş gücü, beka ve durumsal farkındalık yeteneklerinin artırılarak, seyrüsefer yeteneği kazandırılması maksadıyla modernizasyonunun ve lojistik desteğinin yurt içi geliştirme proje modeliyle yapılması amaçlandı. ZMA Modernizasyonu Projesi'ne yönelik SSB ile ASELSAN arasında 31 Aralık 2019'da ana yüklenici sözleşmesi imzalandı.


Proje kapsamında, ASELSAN ana yükleniciliğinde ZMA'ların yenileştirme ve iyileştirme faaliyetlerinin yapılması, envanterde bulunan ZMA'lara 25 milimetre NEFER Silah Sistemi, Lazer Uyarı Sistemi, Yakın Mesafe Gözetleme Sistemi, Sürücü Görüş Sistemi, Yön Bulma ve Seyrüsefer Sistemi, KBRN Sistemi, Komutan, Nişancı, Personel ve Sürücü Gösterge Panellerinin entegre edilmesi hedeflendi. Çalışmalar kapsamında ZMA platformlarının bakım ve onarımı yapılırken araçlara iklimlendirme, ısıtma, yangın söndürme ve infilak bastırma sistemlerinin alt sistemleri entegre ediliyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English