Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Megakent İstanbul'da fındık hasadı görenleri şaşırtıyor

Şile Gökmaslı Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Şentürk: "Burada 3 çeşit fındık üretimi yapıyoruz. Güzel fındık tarlalarımız var ve ürünümüzün rekoltesi de yüksek" "Burada fındık üretildiğini İstanbullu pek bilmez. Şile’ye gelenler fındık bahçesi görünce şaşırıyor. Burada fındık yetişmediğini, ormanda kendinden büyüdüğünü düşünüp, yanlarında getirdikleri poşetlere doldurup gidiyorlar"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - HİKMET FARUK BAŞER - SİNAN SARIYAR - Yaklaşık 16 milyon insanın yaşadığı İstanbul'da, üreticiler 50 yıldır kentin ekonomisine katkı sunuyor.


Ordu, Giresun ve Trabzon fındıkla özdeşleşse de “taşı toprağı altın İstanbul'da da fındık üretiliyor. İstanbul'da binin üzerinde aile, Şile ve Beykoz çevresinde fındık üretiyor. Yıllık 600 ile 900 ton arasında fındık üreten kent fındıkçıları, bu ürün sayesinde evine ekmek götürüyor.


Şile'ye gelen turistler, bölgede fındık üretimini görünce şaşırırken, kendiliğinden yetiştiğini düşünen turistler fındık topluyor. Üreticiler ise bu durumdan oldukça şikayetçi. Üreticiler, fındıkları kendi tapulu arazilerine kendilerini diktiğini turistlere anlatsa da fındık toplayanları engelleyememekten yakınıyor.


- Şile'de fındık hasadı başladı


Mahalleliler ve tarım işçileri sabah erken saatlerde bahçelere giderek fındık toplarken, toplanan ürün daha sonra harmana taşınıyor.


Şile Gökmaslı Mahallesi Muhtarı Mehmet Emin Şentürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şile'de fındık ekiminin 50 yıl önce başladığını ve ondan önce bölgede elma üretimi yapıldığını anlattı.


Fındık üretimine ilk başladıklarında işi çok iyi bilmediklerini belirten Şentürk, “Fındık diktikçe, üreticilerden de bilgi alarak bu işi öğrendik. Şu anda fındıktan oldukça iyi bir gelirimiz var. Şile'nin diğer köylerinde de fındık üretimi var. Artık bir kazanç kapısı. Toptancılar ve tüccarlara satıyoruz. Gökmaslı köyünün fındık miktarı yıllık 80 tonu buluyor. Biraz daha destek verilirse bu miktar daha da artacaktır.” diye konuştu.


Fındık denilince akla ilk Karadeniz Bölgesi'nin geldiğini söyleyen Şentürk, şunları kaydetti:


“Burada 3 çeşit fındık üretimi yapıyoruz. Güzel fındık tarlalarımız var ve ürünümüzün rekoltesi yüksek. Yıllık ortalama 80 ton fındık üretiyoruz. Burası turizm bölgesi. Burada fındık üretildiğini İstanbullu pek bilmez. Şile'ye gelenler fındık bahçesi görünce şaşırıyor ve burada fındık yetişmediğini, ormanda kendinden büyüdüğünü düşünüp, yanlarına getirdikleri poşetlere doldurup götürüyor. Bu da hoş olmuyor. Bahçelerimizi İstanbul'dan gelen misafireler karşı beklemek zorunda kalıyoruz. Biz gelenlere bu fındıkları kendilerimizin diktiğini anlatmak zorunda kalıyoruz. Fındığın kendiliğinden yetiştiğini iddia ediyorlar."


Fındığı tüccarlara sattıklarını kaydeden Şentürk, tarım birliğine kayıtlı olanların ise fındıklarını Fiskobirlik'e sattığını sözlerine ekledi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”