Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Konya tarım, ormancılık, balıkçılık sektöründe ilk sırada

İl düzeyinde yapılan hesaplamalara göre, 2020'de gayrisafi yurt içi hasıladan (GSYH) en yüksek pay 1 trilyon 517 milyar 324 milyon lirayla (yüzde 30,1) İstanbul'un olurken bu ili Ankara ve İzmir izledi.

Konya tarım, ormancılık, balıkçılık sektöründe ilk sırada
Türkiye İstatistik Kurumu, 2020 yılına ilişkin "il bazında gayrisafi yurt içi hasıla" verilerini açıkladı.
Buna göre, 2020'de İstanbul 1 trilyon 517 milyar 324 milyon lirayla en yüksek GSYH'ye ulaştı ve toplam hasıladan yüzde 30,1 pay aldı. Bu ili 482 milyar 589 milyon lira ve yüzde 9,6 payla Ankara, 306 milyar 713 milyon lira ve yüzde 6,1 payla İzmir izledi.
 
GSYH'den en yüksek payı alan ilk 5 il, 2020'de toplam hasılanın yüzde 53,5'ini oluşturdu.
İl düzeyinde GSYH hesaplarında son 3 sırada 5 milyar 65 milyon lirayla Tunceli, 4 milyar 487 milyon lirayla Ardahan ve 3 milyar 191 milyon lirayla Bayburt yer aldı.
14 ilin kişi başına milli geliri ortalamanın üzerinde
Söz konusu dönemde İstanbul kişi başına GSYH'de 97 bin 950 lira ile ilk sırada yer aldı. Bu ili 96 bin 745 lirayla Kocaeli ve 85 bin 396 lirayla Ankara izledi.
 
İl düzeyinde kişi başına GSYH hesaplamalarında, 22 bin 104 lirayla Van, 21 bin 357 lirayla Ağrı ve 20 bin 421 lirayla Şanlıurfa son üç sırada yer aldı. Kişi başına GSYH, 2020'de 14 il için Türkiye ortalamasının üzerinde gerçekleşti.
Konya, tarım, ormancılık, balıkçılık sektöründe ilk sırada
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde, 2020'de cari fiyatlarla GSYH'den en yüksek payı alan İstanbul, tarım sektörü ve diğer hizmet faaliyetleri hariç, tüm faaliyetlerde de ilk sırada yer aldı.
 
Bilgi ve iletişim faaliyetleri toplamı içinde İstanbul'un aldığı pay yüzde 64,4, finans ve sigorta faaliyetleri toplamından aldığı pay yüzde 58,7, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri toplamından aldığı pay yüzde 46, hizmetler sektörü toplamından aldığı pay yüzde 40,8, inşaat sektörü toplamından aldığı pay yüzde 33,2 olarak gerçekleşti.
 
Konya yüzde 5,9 payla tarım, ormancılık, balıkçılık sektöründe 81 il içinde ilk sırada yer alırken Ankara yüzde 41,1 payla diğer hizmet faaliyetlerinde zirvede bulundu.
İstanbul, 2020 yılında hizmetler sektörü toplamından yüzde 40,8 pay alırken ilin toplam GSYH'si içinde hizmetler sektörünün payı yüzde 30,3 oldu. İstanbul'un toplam GSYH'si içinde sanayi sektörü yüzde 17,9 payla ikinci sırada, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 7,3 payla üçüncü sırada yer aldı.
 
Yıllık GSYH 63 ilde Türkiye ortalamasının üzerinde arttı
Yıllık GSYH, zincirlenmiş hacim endeksiyle 2020'de bir önceki yıla göre yüzde 1,79 artarken 63 ilde Türkiye ortalamasının üzerinde artış gerçekleşti. Bir önceki yıla göre 2020 yılında en yüksek artış gösteren ilk üç il sırasıyla yüzde 15,8 değişim oranıyla Aksaray, yüzde 15,5 ile Ardahan ve yüzde 13,9 ile Çanakkale oldu. Bir önceki yıla göre en yüksek azalış gösteren üç il ise sırasıyla yüzde 4,7 değişim oranıyla Nevşehir, yüzde 8,3 ile Muğla ve yüzde 24,3 ile Antalya olarak kayıtlara geçti.
Yıllık GSYH'nin, zincirlenmiş hacim endeksiyle bir önceki yıla göre yüzde 1,79 artışına en fazla katkı veren il yüzde 0,59 ile Ankara oldu. Ankara'yı yüzde 0,21 ile Gaziantep ve yüzde 0,19 ile Kocaeli izledi.
 
Yıllık GSYH büyümesine 2020 yılında negatif yönlü etki eden illerin başında yüzde 0,85 ile Antalya, yüzde 0,11 ile Muğla, yüzde 0,09 ile İstanbul geldi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 3
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (2)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • Vatandaş
    2 yıl önce

    Planlı tarım yapılırsa su kaynakları azalmaz.

    • Cevapla
    • Begen (2)
    • Begenme (0)
  • A
    Analist
    2 yıl önce

    Konya eksikliklerini görüyor: 1-Tarım sektöründe birinci olsa bile çok eksiği var. Bunlar Su ürünleri, Balıkçılık, Et tavuk ve hindi üretimi, (Halbuki yemi mısır enfazla Konya'da üretiliyor), Arıcılık, meyvecilik, küçükbaş koyun ve keçi sayısı, havza dışından su getirilmesi. 2-Sanayi sektöründe çok gerilerde. İhracatını Şimdiye 8 Milyar dolara çıkarması gerekirdi. Halbuki bu yıl zorla belki 3 milyar dolar yapabilecek. Sıralamada ise şimdiye çoktan 7. sırada olmalıydı. Konya'nın potansiyeli ise şehir ihracat sırlamasında 2.dir. Ancak 2. olmasına gerek yok, 5. olması yeterlidir. Konya daha sanayileşmede emekleme dönemini yaşıyor. Emekleme'den sonra Kaplumbağa hızına, sonra yürümeye ve daha sonra koşmaya başlaması gerekiyor. 3-Bilgi ve iletişim sektöründe yine çok zayıf. Bilişim sektöründe Konya'nın ilerlemesi için önce bir Konya Uluslararası Bilişim üniversitesi açılması gerekiyor. Her türlü telekomünikasyon, iletişim, telefon, bilgisayar parçaları, yazılım, donanım, alanında adım atması gerekiyor. Aslında Konya Meram Kozağaç Kamu Entegre Veri merkezi olacak denmişti. Bununla ilgili özel bir Teknoloji Bölgesi, Bilişim Vadisi kurulacak dendi, bilgisayarlar Konya'da yapılacak dendi. Hatta bu konuda KOP raporlar yazdı, Avrupa Bilişim dünyası ile görüşmeler yapıldı. Google, Microsoft, HP, Apple, Amazon gibi firmaların geleceği söylendi ama tık yok. Bu alanda bir şeyler yapmak gerekiyor. 4-Bankacılık ve Finans Sektörü çok zayıf. 5-Turizm Sektörü. Konya Turizmde ilk 10'a dahi giremiyor. Demek ki Turizm konusunda yapılanlar dişe dokunur değil. Meram-takkeli Teleferik Hattı, Derbent Olimpik Kayak Merkezi ve bu kayak Merkezine Otogar-Real AVM'den direk tünellerle Tatköy'ün kuzeyinden bir karayolu hattı çekmek, hiç Derbent'e uğramadan doğrudan Akpınar köyünden Kayak Merkezine ulaşmaktır. Mesafe iyice kısalacaktır. Akyokuşa devasa Alaaddin veya Semazen anıtı dikmek. Asansörle çıkılan kafeleri, oteller, restoranları..vs olan bir abide. Selçuklunun batısını ağaçlandırmak ve bu alanın Afrika vahşi yaban hayatı gibi düzenlenmesi. Bu alanlarda Konya'nın adım atması gerekiyor.

    • Cevapla
    • Begen (1)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English