Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kırgızistan'da "Türk Dünyasının Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu sempozyum

TDK Başkanı Prof. Dr. Gülsevin: "Dünyada yabancı dil öğrenmek için insanların başvurdukları dillerde Türk dili 5'inci, Türk dizi ihracında da Türkiye'nin dünyadaki sıralaması Amerika'dan sonra ikinci sıradadır"

Anadolu Ajansı haberine göre;

BİŞKEK (AA) - Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te dün başlayan "Türk Dünyasının Dünü, Bugünü ve Geleceği" konulu sempozyumda, "Türk Dünyasının Ortak Değerleri ve Kültürel Mirası" başlıklı oturum düzenlendi.


Sempozyum, TBMM'nin Kuruluşunun 100. Yılı, Türk Devletlerinin Bağımsızlıklarını Kazanmalarının 30. Yılı ve 2021 İstiklal Marşı Yılı dolayısıyla Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) ve Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi (KTMÜ) organizasyonunda gerçekleştirildi.


Konuşmacılar, 18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 106. yılını anarken, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) ile Yurtdışı Akraba Topluluklar Başkanlığının (YTB) Türk dünyasının gelişmesine ve etkileşimine sağladığı katkılara da değinildi.


Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi Rektörlük Başdanışmanı Prof. Dr. Ahmet Beşe'nin başkanlık ettiği oturumda, "Dünya Dili Türkçe" konulu sunum yaptı.


- "Dünyada 95 milyon kişi, Türkiye Türkçesini konuşuyor"


Gülsevin, Türk dilinin Sibirya'dan Kosova'ya kadarki coğrafyada 12 milyon metrekarelik sahada kullanıldığını belirterek "Dünyada yabancı dil öğrenmek için insanların başvurdukları dillerde Türk dili 5'inci, Türk dizi ihracında da Türkiye'nin dünyadaki sıralaması, Amerika'dan sonra ikinci sıradadır." dedi.


Türk dillerinin dünyadaki konumuna dikkati çeken Gülsevin, dünyada 95 milyon kişinin Türkiye Türkçesini konuştuğunu ifade ederek şunları söyledi:


"Türkiye'nin mevcut nüfusu ve diasporadakiler, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kerkük'ten Kosova'ya kadar Türkiye Türkçesini kullanıyor. Türk dilini kullananlar, Oğuz grubundaki İran, Azerbaycan ve Türkmenistan'ı toplarsak 150 milyon olur. Bütün Türk coğrafyasını koyduğumuzda 235 milyon kadardır."


Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Genel Sekreteri Doç. Dr. Oktay Özgül de "Orta Asya'da Erken Dönemde Göçer Kültürler ve Yerleşik Kültürlerin Kesişme Havzaları: Tarım ve Fergana Havzası" sunumunu yaptı.


Özgül, Türk dünyasında "göçerlik" kavramının ve Orta Asya'daki nüfusun yoğun olduğu bölgelerin enerji ve verimli tarım arazileri açısından taşıdığı öneme dikkati çekti.


Kırgızistan Türkiye Manas Üniversitesi Orta Asya Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr. Yunus Emre Gürbüz de Kırgızistan ile Türkiye vatandaşları arasındaki kültürel yakınlıklarını mercek altına alan anket araştırmasının sonuçlarını paylaştı.


"Türk Dünyasının Gelecek Perspektifi: Beklentiler ve Fırsatlar" konulu oturumla devam eden sempozyum bugün sona erecek.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”