Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Kartelleşmeyi önleme konusunda işbirliği yapan teşebbüslere ceza verilmeyebilecek

Kartellerin ortaya çıkarılması konusunda işbirliği yapan teşebbüslere idari para cezası verilmeyecek veya verilen cezalarda indirim uygulanacak.

Kartelleşmeyi önleme konusunda işbirliği yapan teşebbüslere ceza verilmeyebilecek
Rekabet Kurumu tarafından hazırlanan "Kartellerin Ortaya Çıkarılması Amacıyla Aktif İşbirliği Yapılmasına Dair Yönetmelik Taslağı" kamuoyunun görüşüne açıldı.

Taslak, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun'da yasaklanmış kartellerin ortaya çıkarılması amacıyla Kurumla aktif işbirliği yapan teşebbüslerle teşebbüs yöneticilerine ve çalışanlarına, Kanun'da belirtilen idari para cezalarının verilmemesine veya verilecek cezalarda indirim yapılmasına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Bu kapsamda kartelleşmenin önüne geçmek için Rekabet Kurulunun ön araştırma yapmaya karar vermesinden önce, diğer kartel taraflarından ve kolaylaştırıcılarından bağımsız olarak, belirlenen bilgi ve belgeleri sunan, koşulları yerine getiren ilk başvuru sahibine para cezası verilmeyecek.

Yeni düzenlemede kartele aracılık edenler de "kartel kolaylaştırıcısı" sıfatıyla başvuruda bulunabilecekler.

Haklarında kartel soruşturması yürütülen teşebbüslere ilişkin, Kurula delil niteliği taşıyan bilgi ve belgeleri sunan, koşulları yerine getiren ancak ceza verilmemesine ilişkin düzenlemeden yararlanamayan başvuru sahiplerine, verilecek para cezalarında indirim uygulanacak, bunların yönetici ve çalışanlarına ceza verilmeyebilecek.

Delil sunmak için ilk başvurana daha çok ceza indirimi yapılacak
Aktif işbirliği kapsamında indirim için gelen ilk başvuru sahibine verilecek ceza yüzde 25-50 indirilecek. Kartel soruşturmasında ikinci başvuru sahibine verilecek cezada ise yüzde 20-40 indirime gidilecek.

Kartelleşme konusunda sunulan deliller sonucunda, ihlalin süresinin uzaması ve benzeri nedenlerle para cezasının artırılması gerekirse, bu artıştan, ilgili delilleri ilk olarak sunan başvuru sahibiyle, onun aktif işbirliğinde bulunan yöneticileri ve çalışanları etkilenmeyecek.

Başvuru konusu kartelin etkilediği ürünler, coğrafi kapsamı, süresi, kartele taraf olan teşebbüslerin, varsa kartel kolaylaştırıcılarının isimleri ve ticaret unvanlarıyla adresleri, kartelle ilişkili görüşmelerin tarihleri, yerleri, katılımcıları, kullanılan görüşme araçları, kartelle ilgili diğer bilgi ve belgeler sunulacak.

Delil olarak kullanılabilecek bu bilgileri, haklarında soruşturma yürütülenler, soruşturma raporunun tebliğinden sonra Kurum bünyesinde inceleyebilecekler.

Delillerin soruşturmaya katkısı da dikkate alınacak
Kurul, soruşturmanın tamamlanmasının ardından nihai kararını verirken, başvuru sahiplerine ve aktif işbirliğinde bulunan yöneticilere ve çalışanlara verilecek cezaları, işbirliğinin niteliğini, etkinliğini ve zamanlamasını dikkate alarak indirecek. Daha yüksek katma değerli delil, daha yüksek bir indirim anlamına gelecek.

Koşulları sağlamaması nedeniyle aktif işbirliği başvurusu kabul edilmeyen taraflarca sunulan bilgi ve belgeler dosya kapsamından çıkarılacak, soruşturma sonucunda alınacak nihai karara dayanak yapılmayacak.

Kaynak: AA

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • AO
    Adem Özel
    202 gün önce

    YOZGAT Yozgat seni adım adım gezmeli, İnsanına güzel nedir sormalı, Güzel seven sevdasını çekmeli, Bülbül sussun, yiğit desin..... Elma benim,ayva benim, nar benim, Hilal kaşlı, kahve gözlü yar benim. Yozgat senin dağlarına çıkmalı, Çamlığından merkezine bakmalı, Sevdasını gözlerinde görmeli, Güller sussun,kızlar desin.... Sürme benim,kına benim,şal benim, Delikanlı, çatık kaşlı yar benim. Yozgat senin Sorgun’una bakmalı, İlim,irfan, adamlığı tatmalı, Soğuğunu tepelere satmalı, Boran benim, yağmur benim, kar benim, Üç tepene isim yazan , yar benim. Sofra sofra yemeğini tatmalı, Bağdaş kurup, tahtayada çökmeli, Tandırında dürümünü sarmalı, Tandırdaki ateş benim,köz benim, Sac üstünde yufka açan yar benim. Adem ÖZEL (SORGUNLU)

    • Cevapla
    • Begen (0)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English