ANKARA (AA) - İhracatta evrak işlerini kolaylaştıracağı, veri güvenliğini artıracağı, daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ekosistem sağlayacağı öngörülen "İhracat Sürecinin Blockchain Teknolojisi ile (Ülke İçinde) Uçtan Uca Tasarımı Teknik İşbirliği Projesi"nin birinci fazı tamamlandı.
Hazine ve Maliye Bakanlığı finansmanıyla, Ticaret Bakanlığı ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından geliştirilen projenin birinci faz kapanış toplantısı, JW Marriott Ankara Otel'de gerçekleştirildi.
EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı Mehmet Üvez, burada yaptığı konuşmada, Banka olarak Türkiye stratejilerinde, 2019-2023 dönemi doğrultusunda, sermaye ve para piyasalarının geliştirilmesi, yeşil ve bilgi temelli ekonominin desteklenmesi, ekonomik kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliğinin geliştirilmesine yönelik yatırım ve politika diyaloğu faaliyetlerini sürdürdüklerini söyledi.
Projenin, Bankanın Türkiye'de uygulamaya koyduğu ilk dijital dönüşüm projelerinden olduğunu vurgulayan Üvez, son yıllarda hız kazanan dijital dönüşümün, özellikle salgın sonrasında ekonomik toparlanma ve sürdürülebilir kalkınmanın anahtarı haline gelerek, özel sektör ve kamu politikalarında öne çıktığını anlattı.
Üvez, birçok alanda olduğu gibi dış ticarette de geleneksel yöntemlerin yerini, dijital dönüşümlerin aldığına işaret ederek, Dünya Ekonomik Forumu'na göre blokzincir kullanılarak ticaretin önündeki zaman ve maliyet engellerinin azaltılmasıyla, yaklaşık 1 trilyon dolarlık yeni ticaret hacmi yaratılabileceğini ifade etti.
İş birliği projesinin etkilerine de dikkati çeken Üvez, şu ifadeleri kullandı:
"İhracatta blokzincir teknolojisinin getireceği zaman ve maliyet etkinliklerini, dolayısıyla ticaretin kolaylaştırılması anlamında sağlanabilecek verimlilik artışı ve sosyal paydayı tüm paydaşlara göstermek ve ticaretin dijitalleşmesi anlamında önümüzdeki dönemde atılacak adımlara ışık tutmayı hedefledik. İhracat süreçlerinin blokzincir süreçlerine taşınmasıyla, kağıtsız ticarete geçişle iklim kriziyle mücadelede de yeşil dönüşüme destek sağlanacaktır. Ayrıca ihracat maliyetlerinde ve fiziksel dolaşımda sağlanacak azalış, başta kadın işletmeler ve KOBİ'ler olmak üzere, görece ekonomik fırsatlardan daha az yararlanan grupların da ihracat sürecine katılımını artıracak, böylece daha kapsayıcı ve sürdürülebilir bir ihracat ekosisteminin yaratılmasına katkı sağlanacaktır."
- İkinci faz ABD'ye hava yolu ile gerçekleşen ihracatları içerecek
Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya da dış ticaret süreçlerinde de verinin öneminin giderek arttığını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu verinin işlenmesi, tasnif edilmesi, güvenliğinin sağlanması ve kullanışlı istatistiki bilgilere dönüşmesi mevcut teknolojiler çerçevesinde büyük önem arz etmektedir. Dijital dönüşümün gereklerine ayak uydurabilen ulusların küresel ekonomide ve dış ticarette avantajlı bir konum elde edeceği muhakkaktır. Buradan hareketle Bakanlığımız, ülkemizi geleceğe taşıyacak politikaları üretmekte ve bu politika araçlarını yürüttüğü politikalar ve saha çalışmalarıyla perçinlemektedir."
Yakın gelecekte etkileri daha da hissedilecek olan Web 3.0 gibi bilişim teknolojilerinin temel yapı taşlarından birini blokzincirin oluşturacağını düşündüklerini belirten Kılıçkaya, bu teknolojinin, küresel bazda alışılagelmiş üretim süreçlerini köklü şekilde değiştireceğini söyledi.
Kılıçkaya, söz konusu proje ile ihracat süreçlerinin çağın gerektirdiği bir dijital mimariyle, yeniden tasarlanmasını amaçladıklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Proje, blokzincir teknolojisinin dış ticarete etkinliğinin değerlendirildiği, küresel projeksiyonlardan farklı olarak, ülkemiz özelinde yürütülen projelerin bir analizi olacaktır. Projenin 1. fazında gümrük beyannamesiyle kara yolu ile Avrupa'ya ihracat süreçleri analiz edilirken, 2. fazında basitleştirilmiş gümrük beyannamesiyle ABD'ye hava yolu ile gerçekleşen ihracatlar incelemeye tabi tutulacak. Bu projeyle 'Hem geleneksel hem de e-ihracat süreçleri Blokzincire taşınabilir mi?' sorusunun cevabını arayacağız. Blokzincir uygulamasının, yeniden tasarlanan ihracat süreçlerinde evrak işlerini önemli ölçüde kaldıracağını ve kağıtsız dış ticarete geçişimizi kolaylaştıracağını çalışmalarımız neticesinde görmüş olduk. Dağınık veri tutma sisteminin, veri güvenliğin artıracağını ve daha önce manuel yapılan işlemleri otomatikleştirmek suretiyle ihracat sürecinin hızlanacağını ve ihracata önemli katkı sunacağını öğrendik."
- "Sektörde öncü olma konusunda kararlıyız"
Hazine Maliye Bakanlığı Dış Ekonomik İlişkiler Genel Müdür Vekili Mehmet Alper Batur da projenin, başta ihracatçı firmalar olmak üzere tüm paydaşlara önemli fırsatlar sağlayacağını dile getirdi.
Batur, "Blokzincir teknolojisi kayıtların güvenilir şekilde tutulmasında önemli bir araç olarak öne çıkıyor. Blokzincirin 5 yıl içerisinde 13-14 kat büyüklüğe ulaşması öngörülüyor. Türkiye olarak dijitalleşme konusunda çalışmalarımızı daha fazla geliştirerek, sektörde öncü olma konusunda kararlıyız. Bu süreçte EBRD gibi kalkınma odaklı çalışan öncü kuruluşlarla iş birliğimizi sürdürmeye devam edeceğiz." dedi.
Kaynak: