YENİ DELHİ (AA) - Hindistan'da, çiftçilerin yeni tarım yasalarını protesto etmelerine yardımcı olmayı amaçlayan bir belgeyi sosyal medyada paylaştıktan sonra gözaltına alınan iklim aktivisti Disha Ravi'nin tutukluluk süresi, 2 gün daha uzatıldı.
Mahkemenin, 22 yaşındaki Hint aktivist Ravi'nin kefalet talebine ilişkin kararının salı günü ilan edileceği ve adli gözaltı süresinin 2 gün daha uzatılacağı belirtildi.
Hindistan mahkemesi, 19 Şubat'ta aktivist Ravi'ye 3 günlük adli gözaltı kararı vermişti.
- Aktivist, 13 Şubat'ta gözaltına alınmıştı
Ravi, 13 Şubat'ta Bengaluru kentinde gözaltına alınmış ve başkent Yeni Delhi'de mahkemeye çıkarılmıştı.
Polis yetkilileri, Ravi'nin İsveçli iklim aktivisti Greta Thunberg'in, yeni tarım yasasına karşı çıkan çiftçileri desteklemek amacıyla hazırladığı belgenin "formüle edilmesinde ve yayılmasında" kilit rol oynamaktan gözaltına alındığını belirtmişti.
Ravi'nin 26 Ocak Hindistan Cumhuriyet Bayramı'nda protestocu çiftçileri şiddete teşvik ettiği öne sürülen belgeyi sosyal medyada yaydığını aktaran yetkililer, mahkemenin Ravi'nin belgeyle ilgili bir soruşturmaya yardımcı olması için 5 gün polis gözetiminde kalmasına karar verdiğini kaydetmişti.
Çok sayıda aktivist, gazeteci ve politikacı sosyal medya hesaplarından Ravi'nin gözaltına alınmasına tepki gösteren paylaşımlarda bulunmuştu.
- Yeni tarım yasaları ve çiftçi protestoları
Hindistan hükümeti, Eylül 2020'de tarım sektörüne serbestleşme getiren, taban fiyat ve destekleme alımı politikalarını sona erdiren 3 düzenlemeyi yasalaştırmıştı. Çiftçiler, yeni tarım yasalarının kazançlarını azaltacağını, aracı şirketlere daha fazla yetki tanıyacağını ve sonunda kendilerini topraksız bırakacağını ileri sürüyor.
Başbakan Narendra Modi hükümeti ise yeni yasaların çiftçilere ürünlerini pazarlama özgürlüğü tanıyarak özel yatırımla tarımsal büyümeyi teşvik edeceğini savunuyor.
Yasanın kabul edilmesinin ardından Pencap ve Haryana'dan başkente doğru harekete geçen çiftçiler, protesto eylemlerini başkent Yeni Delhi'ye taşımıştı. Protestolar kapsamında polis ile çiftçiler arasında zaman zaman arbede yaşanıyor.
- 11 tur müzakere sonuçsuz kaldı
Hükümet ile çiftçiler arasında 11 tur süren müzakereler sonuçsuz kalmıştı.
Hükümetin kanunları 18 aylığına askıya alma teklifi de çiftçiler tarafından reddedilmişti.
Sonuçsuz kalan müzakerelerin ardından çiftçiler, protestoların devam edeceğini duyurmuştu.
Ülkede çiftçilerin yarısından fazlasının borç içinde olduğu, 2018 ve 2019'da 20 bin 638 çiftçinin intihar ettiği kaydedilmişti.
Kaynak: