Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Güney Afrika'da liman işçileri grevinde sendika, zamlı teklifi kabul etti

Ulusal liman ve demiryolu taşımacılığı firması Transnet işçilerinin grevi, Güney Afrika'nın dış ticaretini aksatırken küresel kömür piyasalarını da etkiledi Grevin en büyük sendikası UNTU, talep edilen zam oranının yaklaşık yarısına Transnet ile anlaşmaya vardı

Anadolu Ajansı haberine göre;

JOHANNESBURG (AA) - Güney Afrika Cumhuriyeti'nde ulusal liman işletmeleri ve demiryolu taşımacılığı firması Transnet işçilerinin maaşlarında yaklaşık yüzde 13'lük zam talebiyle geçen hafta başlattıkları grevin büyük parçası Birleşik Ulusal Taşımacılık Sendikası (UNTU), iş verenin yüzde 6'lık zam talebini kabul etti.


Transnet'ten yapılan yazılı açıklamada, firma işçilerinin çoğunluğunun üye olduğu UNTU ile 3 yıl süreyle yaklaşık yüzde 6'lık düzenli maaş zammı konusunda anlaşmaya varıldığını bildirdi.


Buna göre, 24 bin 992 üyeli UNTU, Transnet'in 2022'de yüzde 6, 2023'te yüzde 5,5 ve 2024'te yüzde 6'lık maaş zammı teklifini kabul etti. Transnet'in sendikalı işçilerinin yüzde 54'ünün üye olduğu UNTU, ülkenin en büyük taşımacılık sendikalarından biri.


Böylece Güney Afrika'nın limanlarında mal akışını önemli ölçüde etkileyen bu greve katılan işçilerin büyük bölümü muhtemelen yarından itibaren greve son verecek.


- Sendikalar sessiz


Bununla birlikte UNTU'dan veya grevin diğer büyük sendikası Güney Afrika Taşımacılık ve Müttefik İşçiler Sendikası'ndan (Satawu) henüz bir açıklama yapılmadı.


Satawu'nun da ilerleyen günlerde benzer bir zam oranından anlaşmaya varması yahut grevi sürdürmesi, her açıdan ülkenin ekonomisinin yakın geleceği için ciddi önem taşıyor.


Bu konuda grevin Güney Afrika'ya milyarlarca dolara mal olduğu tahmin ediliyor. Transnet, iki ana liman olan Durban ve Cape Town limanlarını işletiyor. Bu açıdan üretim akışının ve üretimin önemli ölçüde aksaması söz konusu.


Hali hazırda elektrik krizi ve Kovid-19 salgınının yaralarını sarmaya çalışan Güney Afrika'da, geçen hafta son yılların en düşük seviyelerinden birini gören ülkenin para birimi Güney Afrika randı ise pazartesi dolar karşısında bir miktar değer kazandı. Ülkenin ekonomik kalbi Johannesburg kentinde bugün çarşı, pazar ve eğlence yerlerinde hafta sonundan beri durağanlık hakim.


- Kömür ve demir


Güney Afrika Cumhuriyeti yaklaşık 60 milyonluk nüfusuyla Sahra Altı Afrika'nın en büyük ikinci ekonomisi. Zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, güçlü bir finansal altyapısı olan ülke, yabancı yatırımcıların cazibe merkezi. Güney Afrika Cumhuriyeti aynı zamanda dünyanın önde gelen demir ve kömür üreticilerinden.


Bu grev özellikle kömür ihracatını önemli ölçüde etkiliyor. Ülkede mal akışı durmuş değil, limandaki diğer özel firmalar tarafından belirli ölçüde gerçekleştiriliyor fakat grev kömür taşımacılığını doğrudan aksatıyor.


Bloomberg'in haberinde geçen hafta Avrupa kömür piyasalarında, kasım ayı vadeli işlemlerindeki yüzde 10'un üzerinde fiyat artışı, Güney Afrika'da yaşanan grevle ilişkilendirilmişti.


Güney Afrika'dan kömür ithalatını 2022'nin ilk yarısında önceki yılın aynı dönemine göre 8 kata kadar arttıran Avrupa Birliği ülkeleri için ise, Transnet grevi, mevcut enerji krizi içinde yeni bir arz sorunu olma özelliği taşıyor.


- Transnet daha önce yüzde 3 demişti


Transnet daha öncesinde sendikalara yüzde 3'lük bir teklif götürmüş, fakat bu teklifi reddeden UNTU ve Satawu sendikaları 10 Ekim'den itibaren greve gitmişti.


Firmanın verilerine göre, bir genel işçi ayda yaklaşık 9 bin 346 rand (9 bin 608 lira) net ücret kazanıyor. Transnet daha önce gelirlerinin 3'te 2'sini oluşturan işçi ücretlerinde, mali imkansızlıklardan dolayı daha fazla zam yapamayacağını açıklamıştı.


Bununla birlikte bir haftalık grevin etkileri, firma yetkililerini bir önceki teklifin yaklaşık 2 kata çıkarmaya ikna etmiş gözüküyor. Bu aynı zamanda UNTU'nun talep ettiği oranın yarısından da azına ikna olduğu anlamına geliyor.

















Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”