İSTANBUL (AA) - İstanbul merkezli 15 ildeki dolandırıcılık operasyonunda gözaltına alınan 27 şüpheliden 11'i tutuklandı.
Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince, bir suç örgütünün kurduğu şirket üzerinden dijital para üretimi yaptığı ve katılımcılara yüksek kar payı vereceğini söyleyerek piramit sistemine üye olan çok sayıda kişiyi dolandırdığı iddiası üzerine düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüphelilerin emniyetteki işlemleri tamamlandı.
Şüpheliler Kartal'daki Anadolu Adliyesi'ne sevk edildi.
Burada soruşturmayı yürüten savcılıkça ifadeleri alınan 27 şüpheliden 12'si "suç işlemek amacıyla örgüt kurma ve yönetme", "bilişim sistemleri, banka veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık" suçlarından tutuklama, 15'i adli kontrol altına alınması talebiyle nöbetçi hakimliğe gönderildi.
Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği, sevk edilen şüphelilerden 11'inin tutuklanmasına karar verdi.
Hakimlik, 13 şüphelinin 50'şer bin lira güvence bedeli ödemek suretiyle, 3 şüphelinin "yurt dışına çıkmamak" şeklinde adli kontrol tedbirleri uygulanarak serbest bırakılmasına hükmetti.
Soruşturma kapsamında haklarında gözaltı kararı verilen 37 şüpheliden 27'si yakalanmıştı. Diğer 10 şüphelinin yakalanması için çalışmaların sürdüğü öğrenildi.
- 328 kişiyi dolandırmışlar
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca yürütülen soruşturma kapsamında, Coinspace İnternet Hizmetleri AŞ'nin, 2016-2017 yıllarında dijital para üretimi yapmak suretiyle yüksek kazanç elde etme vaadi ile vatandaşlardan para toplayarak dolandırıcılık faaliyeti yürüttüğü tespit edildi.
Söz konusu oluşum hakkında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu tarafından tanzim edilen raporlarda, çok sayıda şüphelinin söz konusu oluşumun içerisinde birlikte hareket ettikleri yönünde bilgilerin olduğu, şüphelilerin piramit yapı kurdukları ve vatandaşlardan para toplayarak haksız kazanç temin ettikleri belirtildi.
Yapılan çalışmalarda, şüphelilerin gerek fiziki gerekse de sosyal medya ortamlarında seminerler, toplantılar organize ederek sistemi tanıttıkları ve özendirdikleri, sisteme yeni üye kazandırdıkları, yeni üyelerin sisteme dahil olmaları ile bu şahıslar üzerinden haksız kazanç temin ettikleri, bu eylemden dolayı sistem tarafından ödüllendirilerek hediyeler kazandıkları belirlendi.
Yürütülen soruşturma kapsamında şüphelilerin 328 mağdur şahsı dolandırmak sureti ile 1 milyon 270 bin 779 avro, 12 bin dolar ve 4 milyon 177 bin 374 lira haksız kazanç elde ettikleri kaydedildi.
Kaynak: