Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

GAZBİR-GAZMER: Doğal gazın asgari ücretteki payı diğer yakıtlara göre düşük seviyede

Merkez, bir kullanıcı için yıllık doğal gaz maliyetini ısınma, sıcak su ve pişirme için toplam 5 bin 518 lira, linyit kömür ile LPG tüp gaz maliyetini ise toplam 13 bin 24 lira olarak hesapladı

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Türkiye'de konutlarda kullanılan doğal gaz maliyetinin asgari ücretteki payının ortalama yüzde 8,4 ile diğer yakıtlara göre oldukça düşük seviyede olduğu hesaplandı.


GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Teknoloji Merkezi tarafından hazırlanan "Türkiye'de Konutlarda Kullanılan Doğal Gaz ve Diğer Yakıtların Karşılaştırılması" raporuna göre, kasımda Türkiye'deki doğal gaz dağıtım sistemi kapsamındaki hat uzunluğu yaklaşık 173 bin kilometre uzunluğa ulaştı.


Doğal gaz abone sayısı yaklaşık 19,1 milyona yükselirken, 81 il ve 670 yerleşim yerine gaz arzı sağlandı. Doğal gaz tüketiminin geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 20 artışla 60 milyar metreküp olarak gerçekleşeceği tahmin edildi.


Konut tüketicileri için yıllık yakıt maliyet analizine yer verilen rapora göre, Türkiye'de 4 kişilik ve ortalama 100 metrekare net konut alanına sahip bir hane halkının yıllık ortalama doğal gaz tüketimi 975 metreküp, 1 kilovatsaat doğal gazın ortalama perakende satış fiyatı ÖTV, SKB ve KDV dahil yaklaşık 0,520799 lira olarak hesaplanıyor.


Referans veriler çerçevesinde bir kullanıcı için yıllık doğal gaz maliyeti ısınma için 4 bin 358 lira, sıcak su ve pişirme için 1160 lira olmak üzere toplamda 5 bin 518 lira, aylık 460 lira, bu maliyetin asgari ücret içindeki payı ise yüzde 8,4 olarak hesaplanıyor.


Yıllık linyit kömür ile LPG tüp gaz maliyetinin ise ısınma için 7 bin 970 lira, sıcak su ve pişirme için 5 bin 54 lira olmak üzere toplamda ortalama 13 bin 24 lira, aylık 1085 lira, bu maliyetin asgari ücret içindeki payının yüzde 19,7 olduğu tahmin ediliyor.


Yıllık ithal kömür ile LPG tüp gaz maliyeti ısınma için 14 bin 346 lira, sıcak su ve pişirme için 5 bin 54 lira olmak üzere toplamda 19 bin 400 lira, aylık 1617 lira, bu maliyetin asgari ücret içindeki payının ise yüzde 29,4 olduğu hesaplanıyor.


Doğal gazın diğer yakıt türlerine göre önemli ölçüde maliyet avantajı sağladığı raporda, "Isınma, sıcak su ve pişirme amaçlı aylık enerji giderinin aylık net asgari ücret içindeki payının yaklaşık yüzde 8,4 ile diğer yakıtlara kıyasla en düşük seviyesini koruduğu görülmektedir. 2023 yılından itibaren asgari ücrete yapılacak zam ile birlikte doğal gaz kullanıcılarının aylık enerji gideri payının kayda değer seviyede azalacağı öngörülmektedir." ifadelerine yer verildi.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”