Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Fındık ihracatında bu sezon hedef 300 bin ton

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy: "Bizim ihracatçılar olarak öngörümüz ve hedefimiz, sezon sonunda 300 bin ton fındık ihracatı yapmak, bu ihracatın karşılığında ise ülkeye 2 milyar dolar döviz sağlamak"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ORDU (AA) - Fındık üretim ve ihracatında lider olan Türkiye, 2022-2023 sezonunda 300 bin ton fındık ihraç etmeyi hedefliyor.


Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dursun Oğuz Gürsoy, AA muhabirine, 1 Eylül'de başlayan ihracat sezonunda 3 ayın geride kaldığını söyledi.


Söz konusu dönemde 95 bin 878 ton fındık ihraç edilerek 538 milyon 695 bin 343 dolar döviz girdisi sağlandığını belirten Gürsoy, Almanya, Fransa, Rusya, Libya ve Slovakya'ya ihracatta artış olduğunu ifade etti.


Gürsoy, İtalya, Çin, Avusturya, Hollanda, Polonya, İsviçre, Belçika, İspanya, Kanada ve Brezilya'ya ihracatta ise bir miktar azalma olduğunu ifade ederek, bu ülkelerdeki ekonomik gelişmelerin düşüşe neden olduğunu kaydetti.


Özellikle yılbaşından sonra ihracatın daha hızlanabileceğini öngördüklerini dile getiren Gürsoy, "İtalya, Çin ve Polonya gibi ülkelerde çok ciddi fındık alıcıları var. Bu ülkelere yapılan ihracat yeni yılda hızlanabilir. Ocak ve şubat ayında taleplerin daha fazla artmasını bekliyoruz. Sezonun ikinci döneminde ihracat daha da hızlanacaktır." dedi.


Gürsoy, 2022-2023 ihracat sezonunun 31 Ağustos'ta sona ereceğini anımsatarak, "Bizim ihracatçılar olarak öngörümüz ve hedefimiz sezon sonunda 300 bin ton fındık ihracatı yapmak, bu ihracatın karşılığında ise ülkeye 2 milyar dolar döviz sağlamak." ifadesini kullandı.


Türk fındığının ihracatta artık belli bir yere oturduğunun altını çizen Gürsoy, "Türkiye artık 300 bin ton gibi bir fındığı çok rahat şekilde satabiliyor. Bazı yıllarda bu rakamın da üzerine çıkılabiliyor. Bu, ülkenin ve fındık ihracatçısının çok önemli başarısıdır." diye konuştu.


- Alternatif pazarlarda tanıtım faaliyetleri sürüyor


Gürsoy, fındığın Gürcistan sınırı ile İstanbul arasında 725 bin hektar alanda üretildiğini belirterek, bu ürünün özellikle Karadeniz Bölgesi'nin ekonomisinde büyük önem taşıdığını söyledi.


Türkiye'den 120 ülkeye fındık ihracatı yapıldığına dikkati çeken Gürsoy, bu ihracatın önemli kısmını natürel ve kavrulmuş iç fındığın, bir kısmını ise işlenmiş füre (kavrulmuş iç fındığın ezilip püre haline getirilmiş hali), kıyma ve kabuklu fındığın oluşturduğunu ifade etti.


Dursun Oğuz Gürsoy, Türk fındığının ihracatını daha da artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğüne işaret ederek, şunları kaydetti:


"Geleneksel pazarların dışında alternatif pazarlardaki ihracat rakamlarını artırmaya yönelik tanıtım faaliyetleri sürüyor. Arkadaşlar bu ülkelerdeki fuarlara katılıyor. Zaten buralara ihracatımız oluyor. Bu pazarlardaki ihracat rakamlarının daha artmasıyla gerek miktar gerekse döviz bazında daha iyi noktalara geleceğiz."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”