Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Erbil'de ramazan akşamlarının vazgeçilmez eğlencesi: Türkmen "sini zarf" oyunu

Ramazan ayında Erbil halkının iftar ve teravih sonrası eğlenceleri arasında yer alan sini oyunu genç yaşlı birçok kişinin ilgisini çekiyor Yeme içme kültürüyle ünlü Tacil Mahallesi'ndeki bir kafede sini oyununa özel düzenlenen turnuvada kazanan ekiplere 20 bin dolar değerinde ödüller sunuluyor

Anadolu Ajansı haberine göre;

ERBİL (AA) - BEKİR AYDOĞAN - Irak'ın Erbil kentinde, Türkmenlerin geleneksel "sini zarf" oyunu, iftar sonrası genç yaşlı birçok kişinin bir araya gelerek vakit geçirdiği ramazan eğlenceleri arasında önemli yer tutuyor.


Erbil'de Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Tacil Mahallesi, yeme içme kültürüyle ramazan akşamları halkın uğrak mekanları arasında bulunuyor.


İftardan sahura kadar Tacil'deki çayhane ve kafelere gelen bölge halkının, seyyar tezgahlardaki atıştırmalık sokak lezzetlerinin yanı sıra kavrulmuş ay çekirdeği ve çay tükettiğini görmek mümkün.


Ramazan akşamları teravih sonrası Tacil'e gelenlerin geç saatlere kadar vakit geçirdiği eğlencelerden biri de geleneksel Türkmen oyunu olarak bilinen "sini zarf" oyunu.


Tacil'deki bir kafede ayakkabılarını çıkartarak yere serili halı ve minderler üzerinde ikişerli takıma ayrılan oyuncular kadar etraflarında toplanan izleyiciler de eğlencenin ortağı oluyor.


Oyun, sini üzerine dizili 11 fincandan birine saklanan zarf denilen boncuk ya da zarı bulmaya dayanıyor.


- Sini oyunu için takımlar kuruluyor


Sini oyunu oynayanlardan Mam Nevzat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu oyunun tarihinin çok eski olduğunu ve özellikle Kerkük'te yaygın olduğunu dile getirdi.


Sini oyununun özellikle ramazan akşamlarının vazgeçilmez eğlencesi olduğunu belirten Nevzat, eskiden karşılıklı olarak Kerkük ve Erbil'deki takımların bir araya gelerek bu oyunu oynadığını söyledi.


Nevzat, son 6-7 yıldır sini zarf oyunuyla ilgili bazı bölgelerde takımlar bile kurulduğunu aktardı.


- Sini oyununun yaklaşık 200-250 yıllık tarihi olduğu belirtiliyor


Sini oyununa ev sahipliği yapan kafenin sahibi Nebez Mustafa da burada farklı bir kültür oluşturmaya çalıştığını, çok sayıda eski eşyayı kafesinde topladığını ve birçok kişinin de burayı ziyaret ettiğini söyledi.


Kovid-19 nedeniyle iki yıl ara verilen sini oyunlarına bu ramazanda devam ettiklerini belirten Mustafa, bu oyunun yaklaşık 200-250 yıllık bir tarihi olduğunu anlattı.


Kafesinde sini oyunu turnuvaları düzenlediğini aktaran Mustafa, kazanan takımlara telefon hediyesinin yanı sıra Türkiye ve Lübnan seyahatleri dahil olmak üzere toplamda 20 bin dolar değerinde ödüller sunduklarını dile getirdi.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”