Karadeniz gazı için yoğun mesai yürütüük Fatih'in keşfinin ardından diğer gemilerimiz de sondaj işlemlerini gerçekleştirdiler.
Geçen yıl temeli atılan doğal gaz işleme tesisinin yapımı devam ediyor.
‘Bismillah’ diyerek ilk boruları denize indiriyor, ardından da ilk kaynağımızı yapıyoruz.
2023'ün birinci çeyreğinde ilk fazda üretilecek günlük 10 milyon metreküp doğal gazı milli iletim sistemimize aktarmış olacağız. Karadaki doğal gaz taşıma kapasitesini de artıracağız.
Bugünlere ter dökerek geldik. Bütün alanlarda hedeflerimizi gerçekleştirebilmek için çok çalıştık.
Sakarya Gaz Sahası, pik üretime inşallah 2026'da ulaşacaktır.
Ülkemizin enerji potansiyelini kullanarak bu sistemi kurduğumuzda tepki gösterenler oldu. En büyük tepkiyi muhalefet partileri gösterdiler. Bizi maceraperest olmakla suçladılar.
Kendimize ait 4 tane sondaj gemimiz var, 2 tane de sismik araştırma gemilerimiz var. Bunlar kendimize ait. Şimdi bu gemilerimizle sondaj çalışmalarını yapar hale geldik.
2 sene önce Karadeniz gazının keşfini müjdeledik. Çıkaramazlar diyenler, ekonomiye faydası olmayacak diyen ekonomistler çıktı. Biz kulak asmadık, eyvallah etmedik. Bugün sabrımızın meyvelerini topluyoruz.
Türkiye'nin yaptığı bu keşif Türkiye'nin stratejik konumunu artırdı. Dünyada fahiş fiyat artışlarında yükseliş oldu. Enerji fiyatlarındaki tırmanma enflasyona da yansıdı. Biz de ülke olarak Vatandaşlarımızı korumak için destek mekanizmalarını devreye aldık.
"Altına bakılmadık taş bırakmamakta kararlıyız"
Enerjide tedarik kaynaklarımızı çeşitlendiriyoruz. Altına bakılmadık taş bırakmamakta kararlıyız.
Sondaj filosuna sahip dünyanın sayılı ülkelerinden birisi haline geldik. Bir süre önce bu dördüncü gemimizle daha güçlü hale geldik.
Sondaj çalışmalarıyla döneminde öne çıkan Sultan Abdülhamit adına, Dördüncü sondaj gemimizin adını Abdülhamit Han olarak belirledik.
Kaynak: