Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

BM, Arakanlı mülteciler için en az 881 milyon dolar yardım çağrısı yaptı

Anadolu Ajansı haberine göre;

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Myanmar'ın Arakan eyaletinde etnik ayrımcılık ve şiddet nedeniyle ülkelerini terk ederek Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanlar (Rohingya) için en az 881 milyon dolar yardım gerektiğini açıkladı.


BMMYK Sözcüsü Babar Baloch, BM'nin Cenevre Ofisi'ndeki basın toplantısında, Bangladeş'in Cox's Bazar bölgesindeki Arakanlı mültecilere yardım kapsamında başlatılan 2022 Ortak Yardım Planı'na dair detayları paylaştı.


Baloch, Cox's Bazar'daki kamplarda yaşayan 902 bin Arakanlı ile bölgede mültecilere yardım eden 540 bin civarındaki Bangladeşlinin ihtiyacının karşılanması için en az 881 milyon dolar gerektiğini vurgulayarak, "Bangladeş hükümeti uluslararası camianın desteğiyle Arakanlı mültecileri yıllardır cömertçe ağırlamayı sürdürmektedir. BMMYK olarak, ilticanın küresel oranda arttığı bugünlerde, Arakanlıların yaşadığı krizin unutulmaması gerektiğini vurguluyoruz." ifadesini kullandı.


Coğrafi şartlar nedeniyle Cox's Bazar'daki mültecilerin doğal afetlere karşı korunmasız olduğunu vurgulayan Baloch, "Bölgedeki mülteciler ve çevre illerde mültecilere ev sahipliği yapan vatandaşlara sürdürülebilir yardım edilmesi hayati önem taşımaktadır." ifadesini kullandı.


Baloch, Ortak Yardım Planı'nın, Bangladeş hükümetinin Cox's Bazar'daki yer sıkıntısından dolayı Bhasan Char Adası'na taşıdığı 24 bin civarında mülteciyi de kapsadığı bilgisini paylaştı.


Rohingya krizinin çözümünün Myanmar yönetimine bağlı olduğunu hatırlatan Baloch, "Çok sayıda Arakanlı mülteci, şartların düzelmesi durumunda evine dönme arzusunu dile getirmektedir. BMMYK ve yerel ortakları, Arakan eyaletinde varlığını sürdürerek geri dönüşleri mümkün kılacak şartların sağlanması için Myanmar'a destekleyecektir." açıklamasını yaptı.


- Arakanlı Müslümanlara etnik temizlik


Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti.


Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.


BM'ye göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 900 bini geçti.


Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı.


BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”