Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Ayçiçeği ekim alanı hibe destekli tohumla 4 kat büyüdü

Uşak'ta, Tarım ve Orman Bakanlığınca çiftçilere verilen yüzde 70 hibe tohum desteğiyle yağlık ayçiçeği ekim alanı geçen yıla göre 4 kat büyüyerek 25 bin dekara ulaştı.

Ayçiçeği ekim alanı hibe destekli tohumla 4 kat büyüdü
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen "Yağlık Ayçiçeği Geliştirme Projesi" kapsamında Uşak'taki çiftçilere yüksek yağ verimli, erkenci çeşit ve yüzde 70 hibe destekli 1 ton ayçiçeği tohumu dağıtıldı.

Bölge çiftçisi, İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden temin ettiği ayçiçeği tohumlarını toprakla buluşturdu.

25 bin dekara çıktı
Ayçiçeği ekim alanı, tohum desteğinin de etkisiyle 6 bin dekardan 25 bin dekara çıktı.

Ulubey ilçesi Omurca köyünde çiftçilik yapan Battal Uğuz, AA'ya yaptığı açıklamada önceki seneler arpa, buğday ve nohut gibi ürünler ektiklerini söyledi.

Bu yıl köylünün çoğunluğunun ayçiçeği ektiğini anlatan Uğuz, şöyle konuştu:
"Önce kendi tohumlarımız vardı, onlardan ekiyorduk. Tarım ve Orman Bakanlığımızın hibrit tohumlarından alarak geçen yıl 2 bin 500 dekar alana ekim yaptık.

Kurak bir yıl geçmesine rağmen tohumların verimli olduğunu fark ettik. Bu sene yine Bakanlığımız yüzde 70 hibe destekli tohum verdi. Sadece köyümüzde 7 bin 500 dekar alana ekim yapıldı. Malum ayçiçeği çok önemli bir ürün haline geldi. Ekimi de bayağı artıyor.

İnşallah önümüzdeki yıllarda bolluk olacağını ve fiyatların düşeceğini tahmin ediyorum. Bu sene yağışlar biraz daha iyi gidiyor. Verimin daha da yükseleceğini düşünüyoruz."

Makine desteği de veriliyor
Hibe desteğiyle tohumların kendilerine çok düşük bir fiyata geldiğini anlatan Uğuz, emeği geçenlere teşekkür etti.

Tarım ve Orman Bakanlığının çiftçiye birçok desteğinin olduğunun altını çizen Uğuz, "Makine desteği de veriyorlar. Bir makine verdi köyümüze onu da ekimde kullanıyoruz. Devletimiz hiçbir zaman desteklerini bizden eksik etmiyor. İnşallah bu tohumların verimli olduğunu göreceğiz. Ekimin daha da çoğalacağını, artacağını tahmin ediyorum." diye konuştu.

Kuraklığa rağmen verim alındı
Çiftçilik yapan 35 yaşındaki Akif Kızılok ise geçen yıl 450 dekar alanda arpa, buğday ve çörek otu üretimi yaptığını söyledi.

Bu yıl hibe destekli tohumla birlikte 150 dekarlık alanda ayçiçeği ektiğini kaydeden Kızılok, "Devletimizin hibesinden faydalandık. Geçen yılki arkadaşlar çok memnundu. Geçen yıl kurak olmasına rağmen dekarda 70 ila 100 kilogram arasında verim alındı. Sezon yağışlı geçti, bundan daha yüksek ürün almayı planlıyoruz. Açıkçası beni tohum desteği teşvik etti. Tohum maliyeti neredeyse sıfırlanmış oldu. Bu destek sayesinde daha geniş alana ayçiçeği ekmiş olduk." ifadelerini kullandı.

Çiftçi Muzaffer İnay da 110 dekarlık bir alana ayçiçeği ekimi yaptığını, verimin iyi olması durumunda gelecek yıl bunu 250 dekara çıkarmayı düşündüğünü kaydetti.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English