Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Almanya Ifo İş Ortamı Güven Endeksi haziranda gaz kıtlığı endişesiyle geriledi

Ifo Başkanı Clemens Fuest: "Artan enerji fiyatları ve gaz kıtlığı tehdidi Alman iş dünyası için büyük endişe kaynağı oluyor"

Anadolu Ajansı haberine göre;

BERLİN (AA) - Almanya'da geçen ay 93 puan olan Ifo İş Ortamı Güven Endeksi, haziranda 92,3 puana düşerken, artan enerji fiyatları ve doğal gaz kıtlığı tehdidi nedeniyle Alman şirketlerin daha kötümser olduğu bildirildi.


Merkezi Münih'te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği haziran ayı Almanya İş Anketi sonuçlarını yayımladı.


Buna göre, mayısta 93 puan olan Almanya'da sanayi ve ticarete ilişkin İş Ortamı Güven Endeksi, artan enerji fiyatları ve doğal gaz kıtlığı endişesinin etkisiyle bu ay 92,3 puana geriledi. Piyasa beklentisi endeksin 92,9 puana inmesi yönündeydi.


Söz konusu dönemde Almanya'da Ifo Beklentiler Endeksi 86,9'dan 85,8 puana gerilerken, Mevcut Durum Endeksi de 99,6'dan 99,3 puana düştü.


Ifo'nun anketine göre, görünüm imalat sektörlerinde daha kötü olurken, inşaat sektöründe ise şirketlerin mevcut durum değerlendirmelerinde iyileşme görüldü.


- Artan enerji fiyatları ve gaz kıtlığı tehdidi Alman iş dünyası için büyük endişe kaynağı


Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin, “Alman yöneticiler arasında duyarlılık yeniden bulutlandı. İş Ortamı Güven Endeksi, mayısta 93 puandan 92,3 puana indi. Şirketler mevcut iş durumlarından biraz daha az memnundu. Şirketlerin beklentileri belirgin şekilde daha kötümser hale geldi. Artan enerji fiyatları ve gaz kıtlığı tehdidi Alman iş dünyası için büyük endişe kaynağı oluyor.” değerlendirmesinde bulundu.


Rusya-Ukrayna savaşı başta gaz ve petrol olmak üzere ham madde fiyatlarının yükselmesine, teslimat darboğazlarının yaygınlaşmasına, bunlarla gelen yüksek enflasyon ise şirketler ve tüketiciler için belirsizliğin artmasına neden oluyor.


Ifo, 15 Haziran'da ülkenin bu yıla ilişkin büyüme tahminini, Ukrayna-Rusya savaşının olumsuz etkileri ve tarihi yüksek enflasyon nedeniyle yüzde 3,1'den 2,5'e düşürmüştü.


Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) da 10 Haziran'da Ukrayna savaşı nedeniyle Alman ekonomisi için büyüme tahminlerini düşürerek, yakıt ve gıda fiyatlarında keskin artışın etkisiyle yüksek enflasyon öngörmüştü.


Bundesbank, Almanya'da bu yıl için takvim etkisinden arındırılmış Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH) büyüme tahminini yüzde 4,2'den 1,9'a ve gelecek yıl için yüzde 3,2'den 2,4'e indirmişti. Bu yıl için Aralık 2021'de yüzde 3,6 enflasyon öngören Bundesbank, bu tahminini de yüzde 7,1'e çıkarmıştı.


Bu arada ekonomistler, Rusya'dan gaz tedarikinin tamamen durması halinde, Alman ekonomisinde kışın ciddi bir resesyon bekliyor.


Gazprom, Kuzey Akım 1 boru hattına gaz tedarikinin, 16 Haziran itibarıyla "teknik sorunlar" nedeniyle günlük 67 milyon metreküpe kadar sağlanabileceğini bildirmişti.


Almanya Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, 23 Haziran'da bir "gaz krizinin" ortasında olduklarını belirterek, ülkesinin 3 aşamalı Gaz Acil Durum Planı'nın 2'nci aşaması olan "uyarı" seviyesinin etkinleştirildiğini bildirmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”