Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Almanya'da ZEW güven endeksi, Rusya-Ukrayna savaşıyla düşüşünü ikinci aya taşıdı

ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach: "Uzmanlar mevcut ekonomik durum konusunda kötümser ve daha da kötüleşeceği beklentisinde"

Anadolu Ajansı haberine göre;

BERLİN (AA) - Avrupa Ekonomik Araştırmalar Merkezi (ZEW) Ekonomik Güven Endeksi, nisanda 1,7 puan gerileyerek düşüşünü art arda ikinci aya taşıdı.


Merkezi Almanya'nın Mannheim kentinde bulunan ZEW, kurumsal yatırımcı ve analistlerin gelecek 6 aya ilişkin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin nisan ayı sonuçlarını açıkladı.


Buna göre, endeks nisanda önceki aya kıyasla 1,7 puan düştü.


Böylece martta eksi 39,3 puan olan endeks, bu ay eksi 41 puan seviyesine geriledi. Söz konusu azalışla endeks düşüşünü art arda ikinci aya taşıdı.


Bu arada, ZEW Ekonomik Güven Endeksi, Rusya-Ukrayna savaşıyla artan enerji fiyatları, tedarik zincirlerinin istikrarı ve Moskova'ya karşı yaptırımların etkisine yönelik endişelerle martta bir önceki aya göre 93,6 puan azalarak eksi 39,3 puana gerilemişti. Endekste yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının başlangıcı kabul edilen Mart 2020'de 58,2 puanlık bir düşüş görülmüştü.


Piyasa beklentisi, endeksin nisanda eksi 48 puan olması yönündeydi.


Almanya'da Mevcut Durum Endeksi ise nisanda önceki aya kıyasla 9,4 puan azalarak eksi 30,8 puana indi.


ZEW Başkanı Prof. Dr. Achim Wambach, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin düşük bir seviyede kaldığını belirterek, “Uzmanlar mevcut ekonomik durum konusunda kötümser ve daha da kötüleşeceği beklentisinde.” ifadesini kullandı.


Wambach, gelecek 6 ay için "Ekonomilerde durgunluk ve yüksek enflasyonun bir arada gerçekleşmesi” olarak bilinen stagflasyon beklentisinin devam ettiğini belirtti.


Bu arada, ZEW Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düşüşün Ukrayna savaşı ve Rusya'ya uygulanan yaptırımların Almanya'nın ekonomik görünümünü önemli ölçüde etkilediğini gösterdiği belirtiliyor.


Alman hükümetine ekonomik danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu (SVR), 30 Mart'ta ülke ekonomisine ilişkin büyüme tahminini Ukrayna savaşı ve artan enerji fiyatları nedeniyle bu yıl için yüzde 4,6'dan 1,8'e revize ederken, 2023 için de yüzde 3,6 olarak belirlemişti.


Öte yandan, ülkede Toptan Eşya Fiyat Endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 22,6 artarak verilerin toplanmaya başladığı 1962'de beri en yüksek yıllık artışı gösterdi.


Almanya'da şubatta yüzde 5,1 olan yıllık enflasyon da Rusya-Ukrayna savaşı sonucu artan gıda, petrol ve gaz fiyatlarındaki son yükselişle martta yüzde 7,3'e çıkarak 1981'den bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”