Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Almanya'da ihracat, artışını tedarik zincirindeki darboğaza rağmen 15. aya taşıdı

Ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, temmuzda yüzde 0,5 artarak yaklaşık 114,3 milyar avroya yükselirken, ithalat da yüzde 3,8 azalışla 96,4 milyar avroya geriledi Almanya'nın, en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatı temmuzda 2020’nin aynı ayına kıyasla yüzde 4,3 azalarak 8,4 milyar avroya geriledi

Anadolu Ajansı haberine göre;

BERLİN (AA) - Almanya'da ihracat, tedarik zincirindeki darboğaza rağmen temmuzda, yüzde 0,5 artarak yükseliş serisini 15'inci aya taşıdı.


Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis) verilerine göre, ülkede mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış ihracat, temmuzda bir önceki aya kıyasla beklentiler dahilinde yüzde 0,5 artarak 114,3 milyar avro oldu.


İhracatta temmuz ayındaki artış, Mayıs 2020'den beri art arda yaşanan 15'inci aylık yükseliş olarak kayıtlara geçti.


Destatis, Almanya'nın ihracatının temmuzda Kovid-19 salgınının yayılmasını önlemek için alınan önlemlerden önce, Şubat 2020'deki seviyesinin yüzde 1,6 üstünde olduğunu belirtti.




- Cari işlemler fazlası temmuzda 17,6 milyar avro




Temmuzda ithalat ise yüzde 3,8 azalarak 96,4 milyar avroya geriledi. Böylece Almanya'nın mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış dış ticaret fazlası 17,9 milyar avro oldu.


Temmuz 2020'ye göre ihracat yüzde 12,4, ithalat da yüzde 16,6 arttı.


Almanya'da temmuz ayı ihracatının 61,6 milyar avrosu Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Ülke ithalatının 52,8 milyar avroluk bölümü de AB'den geldi.


Temmuz 2020'ye göre AB ülkelerine yapılan ihracat yüzde 17,7 ve bu ülkelerden yapılan ithalat yüzde 18,7 arttı.


Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) verilerine göre, ülkenin cari işlemler fazlası Temmuz 2021'de 17,6 milyar avro olarak gerçekleşti. Cari fazla, Temmuz 2020'de 20,2 milyar avro olmuştu.




- Çin'e ihracat yüzde 4,3 azaldı




Almanya'nın ocak-temmuz dönemi ihracatı 2020'nin aynı dönemine göre yüzde 16,1 artarak 788,1 milyar avroya, ithalatı da yüzde 15,6 artışla 673,5 milyar avroya yükseldi.


Ülkenin ticaret fazlası, 2021'in ocak-temmuz döneminde 2020'nin aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 19 artarak 114,7 milyar avro oldu.


Öte yandan, Destatis verilerine göre, Almanya'nın, en önemli ticaret ortağı Çin'e ihracatı temmuzda 2020'nin aynı ayına kıyasla yüzde 4,3 azalarak 8,4 milyar avroya geriledi. Çin'den ithalat ise geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,9 artarak 10,7 milyar avroya yükseldi.


Söz konusu dönemde Almanya'nın diğer önemli ticaret ortağı ABD'ye ihracat yüzde 15,7 artarak 10,8 milyar avroya ve ithalat da yüzde 4,1 yükselerek 5,4 milyar avroya ulaştı.




- Ara mal tedarikindeki sıkıntılar ihracat üzerinde beklendiği ölçüde baskı yapmıyor




VP Bank'ın baş ekonomisti Thomas Gitzel, konuya ilişkin değerlendirmesinde, ara mal tedarikindeki sıkıntıların Alman ihracatı üzerinde beklendiği ölçüde baskı yapmadığını belirtti.


Gitzel, “Malzeme eksikliğine rağmen, Alman sanayisindeki üretim yüksek kalıyor. Ve bu da ihracatın artması için yeterli kalıyor. Küresel ekonomi toparlanırken görünüm olumlu olmaya devam ediyor.” değerlendirmesinde bulundu.


Bankhaus Lampe ekonomisti Bastian Hepperle de Alman şirketlerinin sipariş defterlerinin “yeterince dolu” olduğunu belirterek, "Malzeme ve teslimat darboğazları bu kadar kalıcı olmasaydı, bazı siparişler daha hızlı işlenip teslim edilebilirdi." ifadesini kullandı.


Öte yandan, Alman Sanayi ve Ticaret Odaları Birliği (DIHK) tarafından “Tedarik dar boğazları ve Alman şirketlerine etkisine” yönelik araştırmanın sonuçlarına göre, Alman firmalarının yüzde 83'ü “ham madde, tedarik zincirlerindeki dar boğazlar ve yüksek fiyat artışlarından” olumsuz etkileniyor.


DIHK, mayısta, ülkenin ihracat artışı beklentisini küresel ekonomideki toparlanma nedeniyle bu yıl için yüzde 6'dan yüzde 8'e yükseltmişti.


Almanya'nın ihracatı, geçen yıl Kovid-19 krizi nedeniyle yüzde 9'dan fazla düşüş kaydetmişti.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”