DOLAR : 46,443₺
EURO : 53,839₺
STERLİN : 62,475₺
GRAM : 6.596₺
ÇEYREK : 10.961₺
CUMHURİYET : 43.118₺
GREMSE : 107.233₺
Ekonomi

Akaryakıtta ateşkes etkisi: 10 liranın üzerinde indirim bekleniyor

Eklenme: 08.04.2026 - 09:47 Güncelleme: 08.04.2026 - 10:10

Orta Doğu’da sağlanan ateşkesin ardından petrol fiyatlarında yaşanan sert gerilemenin, akaryakıt fiyatlarına da yansıması öngörülüyor. Sektör temsilcileri, gün içinde netleşecek verilere bağlı olarak benzin ve motorinde 10 liranın üzerinde bir indirimin gündeme gelebileceğini ifade ediyor.

Akaryakıtta ateşkes etkisi: 10 liranın üzerinde indirim bekleniyor
Reklam alanı

ABD-İsrail ile İran arasında başlayan gerilim sonrası yükselişe geçen petrol fiyatlarında yön değişti. 28 Şubat’tan bu yana artışta olan fiyatlar, dün açıklanan geçici ateşkes kararıyla birlikte sert düşüşe geçti.

GEÇİCİ ATEŞKES SAĞLANDI
ABD’nin İran’a yönelik olası geniş çaplı saldırı planlarını gündeme getirmesi ve artan baskı sonrası taraflar müzakere masasına oturdu. Görüşmelerin ardından ABD, İsrail ve İran geçici ateşkes ilan etti. Bu gelişme enerji piyasalarını hareketlendirdi.

HÜRMÜZ BOĞAZI ETKİSİ
Ateşkesle birlikte kritik öneme sahip Hürmüz Boğazı’nın yeniden açılacağı beklentisi oluştu. Petrol arzının normale döneceği ve sevkiyatın yeniden başlayacağı öngörüsü fiyatlarda sert düşüşü beraberinde getirdi. Petrol fiyatları yüzde 10’un üzerinde geriledi.İLK GEMİ HÜRMÜZ'DEN GEÇTİ
Malezyalı enerji devi Petronas'ın, birimlerinden biri tarafından kiralamış tankerin Hürmüz Boğazı’ndan geçtikten sonra şirketin Johor’daki rafinerisine doğru yol aldığını duyurdu.

Bloomberg News’un haberine göre Petronas yaptığı açıklamada, "Gemi Irak ham petrolüyle yüklü ve Pengerang’daki rafinerimize gidiyor." ifadelerini kullandı.

Şirket, Petronas’ın ticaret kolu Petco tarafından kiralanan tankerin şu anda Umman Körfezi’nde bulunduğunu belirtti.

Gemi, Hürmüz Boğazı’ndan geçiş izni alan yedi Malezya tankerinden biri. Şirket, gemilerin İran’ın su yolundan geçen gemilere uyguladığı geçiş ücretine tabi olmayacağını da sözlerine ekledi.

AKARYAKITTA İNDİRİM BEKLENTİSİ
Sektör kaynaklarından edinilen bilgilere göre gün içinde oluşacak veriler ışığında benzin ve motorine 10 liranın üzerinde indirim gelmesi bekleniyor.

Eşel mobil sistemi nedeniyle gelen indirim motorinde tamamen uygulanabilirken, benzinde yüzde 75'i ÖTV'ye kalan kısmı olan yüzde 25'i indirim olarak pompa fiyatlarına yansıtılacak.

İlk rakamların indirimi işaret ettiğine dikkat çeken sektör kaynakları, İtalya piyasasının açılmasıyla indirim oranının netleşeceğini belirttiler.

NELER OLMUŞTU?
28 Şubat 2026'da başlayan savaşla birlikte petrol fiyatları ani yükseliş gösterdi.

Türkiye'nin kullandığı Brent petrol 75 dolardan 115 dolara kadar tırmandı. Kısa sürede yüzde 53 oranında değerlenen petrol nedeniyle akaryakıt fiyatları da arttı.

TÜRKİYE EŞEL MOBİL SİSTEMİNE GEÇTİ
Petrol fiyatlarındaki yükselişin akaryakıt pompalarına zam olarak yansımasının önüne geçmek için hükümet eşel mobil sistemini devreye aldı ve akaryakıttaki Özel Tüketim Vergisi tutarı kadar oranda gelecek zamlar devre dışı bırakıldı.

Yapılacak zammın sadece yüzde 25'i zam olarak pompaya yansırken yüzde 75'i ÖTV'den karşılandı.

Benzinde eşel mobil devam ederken motorinde ÖTV limiti bittiği için gelen zamlar aynen satış rakamlarına yansıyordu.

Eşel mobil sistemiyle birlikte dezenflasyon süreci desteklenirken, enflasyon tarafında güçlü yükselişin önüne geçildi.

AKARYAKIT FİYATLARI NASIL HESAPLANIYOR?
Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları hesaplanırken gümrüksüz rafineri fiyatına ÖTV ve EPDK payının eklenmesiyle KDV hariç Rafineri satış fiyatı bulunuyor.

Gümrüksüz Rafineri Fiyatı hesaplanırken ise, Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru takip edilerek, belli bir fiyat değişim farkında gümrüksüz rafineri tavan satış fiyatı elde ediliyor.


Kaynak: Haber Merkezi

Reklam alanı

Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Kanala Katıl

Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? Google News’te KONHABER'e abone olun.

Abone Ol
Yasal Uyarı: Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.'ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

⚡ BU HABERE EMOJİYLE TEPKİ VER!

👏 0
❤️ 0
😊 0
😡 0
👎 0
😂 1
😢 0
😲 0
Toplam 1 tepki

Yorum Yap