İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi Başkanı Ahmet Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin kendine has, çok özel bir başarı hikayesi, değer önerisi olduğunu belirterek, "Bunu her platformda anlatmak için tüm paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki döneme dair Türkiye'de yatırımlara devam edilmesi anlamında çok pozitif bir bakışımız var." dedi.
Dağlıoğlu, 2. Finansın Geleceği Zirvesi kapsamında gerçekleştirilen özel sunumda, A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner'in sorularını yanıtladı.
Türkiye'nin dayanıklı, güçlü ekonomisinin; salgın döneminde de uluslararası negatif trendlerden daha az etkilendiğini, dünyanın toparlanma sürecinde de rakiplerinden daha hızlı toparlanarak her zamanki performansını ortaya koyduğunu belirten Dağlıoğlu, salgın sonrası dönemde dünyada uluslararası yatırımlarda bir daralma olduğunu aktardı.
Son dönemde özellikle e-ticaret alanında çok büyük ölçekli girişimler olduğunu ifade eden Dağlıoğlu, salgın sonrası dönemde Türkiye'ye uluslararası yatırım girişlerinde en önemli sürükleyici faktörlerden birisinin girişimcilik sektörü olduğunu söyledi.
Dağlıoğlu, Türkiye'ye uluslararası yatırımcıların uzun süredir üretim anlamında yatırım yaptıklarını, ülkeyi bölgesel bir ihracat, üretim merkezi olarak konumlandırdıklarını, özellikle salgın sonrası dönemde bu nitelikteki yatırımların sayısının hızla arttığını anlattı.
Gelecek dönemde uluslararası yatırımlarda nasıl bir trend beklediğinin sorulması üzerine Dağlıoğlu, dünyada uluslararası yatırım trendlerini etkileyen birtakım temel gelişmeler olduğunu belirterek, en temelinde dünyadaki jeopolitik gelişmelerin bulunduğunu, bu anlamda önemli trendlerden birinin bölgeselleşme olacağı yönünde tahminler olduğunu, bunun kaçınılmaz bir gerçeklik olarak önlerindeki döneme dair dikkati çeken bir konu olduğunu söyledi.
- "Merkez bankalarının politikaları dünyadaki yatırım trendini etkiliyor"
Dünyadaki en önemli gündemlerden birinin de özellikle son aylarda merkez bankalarının para politikaları olduğunu vurgulayan Dağlıoğlu, şunları kaydetti:
"Yani, özellikle Amerika başta olmak üzere Avrupa, Japonya, İngiltere gibi büyük ölçekli merkez bankalarının politikaları dünyadaki yatırım trendini etkiliyor. Baktığımız zaman, faiz artırımına yönelik politikalar yatırımcıların çok lehine gelişmiyor. Bunu da birçok uluslararası platformda farklı kurumlar ve şirketlerin en üst düzeylerinde duymuş oluyoruz. Yatırımları daha destekleyen politikalar olması gerektiğini sıklıkla ifade ediyorlar. Bu bağlamda merkez bankalarının politikalarını bütün yatırım dünyası yakından takip ediyor. Bu da yatırımlara etki ediyor. Orada şunu açıklamak gerekiyor; bizim uluslararası doğrudan yatırım projelerinde de sonuçta bu projelerin her birisinin kendi içerisinde yatırım rasyoneli olması gerekiyor. Biz bu projeler için bütün ülkeler olarak rekabet ediyoruz ama o projelerin finansmanının sağlanması lazım. Bu finansmanlar da mutlaka merkez bankası faizlerinden etkilenen oranlar oluyor. Bazı uluslararası yatırımcılar, dünya çapındaki yatırım projeleri ile ilgili tekrar gözden geçirdiklerini söylüyorlar. Ülkemizde de bunun etkileri olabilir ama şu ana kadar, yani ilk iki çeyrekteki yansımasında henüz negatif bir durum yok, yatırımların devam ettiğini görüyoruz."
Gelecek yıllara dair dikkati çeken üçüncü önemli bir trendin de dijitalleşme olduğuna işaret eden Dağlıoğlu, dijitalleşmenin, dünyada farklı başlıklarda yatırım trendlerini etkilediğini ifade etti.
Sürdürülebilirliğin de önemine değinen Dağlıoğlu, bunun da uzun vadede bir "mega trend" olarak bütün yatırımları etkileyen bir trend olduğunu söyledi. Dağlıoğlu, gelecek haftalarda Türkiye'deki sürdürülebilirlik çalışmalarıyla ilgili bir rapor lansmanları olacağını, bu alanda yoğun olarak çalıştıklarını bildirdi.
- "Girişimcilik ekosisteminde daha büyük başarı hikayelerini göreceğiz"
Ahmet Burak Dağlıoğlu, Türkiye'nin, 20 yıldır uluslararası doğrudan yatırım alanında birçok ekonomik başlıkta olduğu gibi büyük bir başarı sergilediğini ve bütün uluslararası ekonomik şoklardan en hızlı şekilde çıkan ülke olduğunu, her kriz sonrasında çift haneli rakamlarla büyümeyi başardığını söyledi.
Türkiye'nin rekabet alanında en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğunu, ülkede 20 yılda yatırımcı dostu bir iş ortamı sağlandığını, yatırımcıların dünyadaki trendlere uygun şekilde Türkiye'nin yatırım ortamının geliştirilmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu aktaran Dağlıoğlu, diğer değer önerilerinin ise yetkin iş gücü ve coğrafi konum olduğunu kaydetti.
Dağlıoğlu, devamla şu değerlendirmelerde bulundu:
"Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin değer önerisi sürecek, devam edecek. Bu bağlamda yine dünyadaki genel trendlerden bağımsız olmayacak Türkiye'deki yatırım gelişmeleri... Özellikle sürdürülebilirlik ve dijitalleşme alanında yatırımların arttığını göreceğiz. Bizim son yıllarda özellikle artan proje sayısıyla yatırımcıların dikkatini çektiğini gördüğümüz bir alan. Türkiye, artık coğrafyasında bir üretim merkezi haline döndü. İhracat merkezi haline dönüşmüş durumda. Bu yetmiyor tabii.. Çünkü katma değeri daha ileri seviyelere taşımak için üretim öncesi ve sonrasındaki fonksiyonları da buraya getirmek gerekiyor. Türkiye bölgesel bir merkez olarak dikkati çekiyor.
Uluslararası gerçekliğin farkındayız. Evet, merkez bankalarının politikaları, jeopolitik gelişmeler yatırımlar için zorlu bir atmosfer oluşturuyor ama şunun da farkındayız; Türkiye'nin kendine has çok özel bir başarı hikayesi, değer önerisi var. Bunu her platformda anlatmak için tüm paydaşlarımızla birlikte çalışıyoruz. Önümüzdeki döneme dair Türkiye'de yatırımlara devam edilmesi anlamında çok pozitif bir bakışımız var."
Türkiye'deki milyar dolarlık değerlemeye ulaşan girişim sayısının gelecek yıllarda artacağını belirten Dağlıoğlu, finteklerin önemli bir yatırım hedefi olacağını, yapay zeka alanında B2B hizmet veren girişimlerin artacağını öngördüklerini, yaşam bilimleri, eğitim teknolojileri, enerji, enerji verimliliği alanlarında güçlü girişimler olduğunu bildirdi.
Dünyadaki etkinliklere Türkiye'nin milli katılımını organize ederek ülkenin başarısını anlattıklarını da aktaran Dağlıoğlu, "Önümüzdeki yıllara dair girişimcilik ekosisteminde çok parlak, daha büyük başarı hikayeleri göreceğiz. Biz de bu alanda, özellikle girişimlerin yatırımla buluşması anlamında faaliyet göstermeye devam edeceğiz." dedi.
Kaynak: