ANTALYA (AA) - Antalya'da düzenlenen çevrim içi eğitim toplantısında, yıllık ihracat geliri 230 milyon doları bulan kiraz üretimi masaya yatırıldı.
Antalya Ticaret Borsasından yapılan açıklamaya göre, Borsa ile Antalya Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen "Pandemi Günlerinde Tarım Eğitimi" programı kapsamında kiraz eğitimi düzenlendi.
Çevrim içi ve ücretsiz düzenlenen eğitime Türkiye'nin yanı sıra Azerbaycan, KKTC, Yunanistan, Belçika, Kazakistan, Kanada, İsviçre, Kuveyt, Suriye, Bulgaristan gibi çok sayıda ülkeden yaklaşık 1000 kişi katıldı.
Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünden Dr. Hasan Cumhur Sarısu, kirazda ekolojik istekler, çeşitler ve özelliklerini anlattı.
Kirazın anavatanının Doğu Karadeniz olduğunu belirten Sarısu, Çanakkale'den Niğde'ye, Isparta'dan Kahramanmaraş'a geniş bir coğrafyada üretimin yapıldığını vurguladı.
- "Dünyada lideriz"
Türkiye'nin dünya kiraz üretiminde birinci sırada yer aldığına değinen Sarısu, "Ülkemizi dünyada birinci yapan, zor koşullarda üreten kiraz çiftçisidir. Kirazın 20 yıllık bir başarı hikayesi var. Bu hikayede çiftçisinden araştırmacısına, ihracatçısından kamuya kadar herkesin payı var." değerlendirmesinde bulundu.
Üretim miktarında ciddi bir artış olduğunu anlatan Sarısu, şöyle devam etti:
"2012'de 470 bin ton kiraz üretirken şimdi 700 bin ton üretimimiz var. Kiraz önemli bir ihracat kalemi oldu. İhraç pazarı açılınca kiraz önemli bir ürün haline geldi. Orta Asya'dan Uzak Doğu'ya, ABD'den İran'a tüm dünyaya kiraz satar hale geldik. 2012'de, 55 bin ton kiraz ihraç ederken 2019'da ihracatımız 80 bin tonu aştı. İhracattan 2012'de 156 milyon dolar, 2019'da 183 milyon dolar gelir elde ederken 2020'de kirazdan 230 milyon dolar ihracat geliri elde ettik."
Kiraz eğitimine, 20-21 Şubat'taki oturumlarda düzenlenecek derslerle devam edileceği bildirildi.
Kaynak: