TBMM (AA) - Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ayşe Ayşin Işıkgece, "Tepeden bir proje indirmektense her ilin kendi yapısına, kendi ihtiyaçlarına göre terzi işi proje yaptığımızda çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz." dedi.
TBMM Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu (KEFEK) bünyesinde kurulan Kadın İstihdamının Arttırılması, Kadın Girişimciliğinin, Kooperatifçiliğinin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Kapsamında Mevcut Sorunların Tespiti ve Çözüm Önerilerinin Belirlenmesi Alt Komisyonu, AK Parti Sakarya Milletvekili Çiğdem Erdoğan Atabek başkanlığında toplandı.
Işıkgece, komisyonda yaptığı sunumda, Türkiye'de tarımın çok konuşulduğunu ve herkesin fikrinin olduğu bir sektör olduğunu söyledi.
Türkiye'nin, tarım yapılacak alan bakımından dünyada 31'inci, tarımsal hasıla bakımından ise 10'uncu sırada yer aldığını aktaran Işıkgece, 2021 yılı rakamlarına göre 407 milyar liralık hasıla ile Avrupa'da birinci sırada, dünyada ise ilk 10 arasında yer alındığını ifade etti.
International Trade Center'ın raporuna göre ülkelerin yeterlilik oranlarına bakıldığında Türkiye'nin yüzde 136, İngiltere'nin yüzde 44, ABD'nin yüzde 88, Almanya'nın yüzde 78 ve Çin'in yüzde 46'lık orana sahip olduğunu dile getiren Işıkgece, "Bu oran, Türkiye'nin ihracat fazlası verdiğini gösteriyor ki 2021 yılında 7,2 milyar dolar ihracat fazlası verdik." dedi.
Türkiye'de toplam istihdamda kadının payının yüzde 30, tarımsal istihdamda kadının payının ise yüzde 41 olduğunu vurgulayan Işıkgece, kayıtlı çiftçi sayısının 2,1 milyon, bunun içerisindeki kadın çiftçi sayısının ise 282 bin civarında bulunduğunu kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı olarak kadınları koruyup kollayan projeleri hayata geçirdiklerini, 2002 yılından 2022 yılına kadar ORKÖY, Uzman Eller, IPARD, KKYDP ve Genç Çiftçi projeleri ile kadın girişimcileri desteklediklerini aktaran Işıkgece, şöyle konuştu:
"Tarım ve Orman Bakanlığı olarak il ve ilçelerdeki kılcal damarları en geniş olan bakanlıklardan birisiyiz. Yurt genelinde uygulanan bu projelerin takibi ve yönlendirilmesi ile ilgili arkadaşlarımız gerekli kontrolleri yapıyorlar. Tarım bir şekilde yapılıyor ama tarımın bazen atalarımızdan, babalarımızdan kalma metotlarla yapıldığını görüyoruz. Birim alanda verimliliği artırmamız son derece önemli. Çünkü topraklarımız kısıtlı. O nedenle eğitim alan arkadaşlarımız bu konuları bilinçli olarak yapıyorlar.
Bizim projelerimizin hep bir çerçevesi var, o çerçevede bir tanım var, o tanıma göre bir puanlama var. Projelerimizde kadınlara 5 puan ilave vererek pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Çünkü biz bakanlık olarak kadını kırsalda tutabilirsek erkek de kırsalda kalabiliyor düşüncesindeyiz. Bütün yaptığımız anket çalışmaları, söyleşiler, sohbetler, çiftçilerimizle yaptığımız sektör toplantılarında hep bu sonucu görüyoruz. O nedenle kadını kırsalda tuttuğumuzda arkasının geldiğini görüyoruz. Biz, tepeden bir proje indirmektense her ilin kendi yapısına, kendi ihtiyaçlarına göre terzi işi proje yaptığımızda çok başarılı sonuçlar elde ediyoruz. Bölgenin de çok iştahlı, çok istekli olduğunu görüyoruz. Çok motive olacağımız güzel örneklerimiz var. Kadınlarımızın artık bu desteklerden yola çıkarak şu anda yurt dışına ürün gönderdiği örneklerimiz var."
Kaynak: