Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Su Riskleri Projesi ile buğday ve mısırda su verimliliği analiz edilecek

İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği ile Ankara Üniversitesi tarafından Ülker'in ana, bazı şirketlerin de destek sponsorluğunda yürütülecek proje, pilot olarak Kırıkkale'de uygulamaya alınacak Proje kapsamında 40 dekara buğday, 33 dekara silajlık mısır, 18 dekara dane mısır üretimi için damla sulama sistemi kurularak, aynı büyüklükteki alanlarda geleneksel sulamayla gerçekleştirilecek üretimle karşılaştırma yapılacak

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Kırıkkale'nin Delice ilçesinde yürütülecek Su Riskleri Projesi ile buğday ve mısırda su verimliliği izlenerek, iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin analiz yapılacak.


İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneğinden (SKD Türkiye) yapılan açıklamaya göre, Dernek ve Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü, tarımda su verimliliği ve su ayak izi farkındalığını sağlamayı hedefleyen "Su Riskleri Projesi"ni pilot olarak Orta Anadolu'da başlatıyor.


Ülker'in ana sponsorluğunda, Sütaş, Brisa, PepsiCo, Toros Tarım, TürkTraktör ve IC İçtaş İnşaat'ın destek sponsorluğunda gerçekleştirilecek proje, buğdayda damla sulama konusunda şu ana kadar çalışma-analiz yapılmayan ve tarım potansiyeli yüksek Kırıkkale'nin Delice bölgesinde yürütülecek.


Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Ulusal Su Planı ile uyumlu projede, alan başına su verimliliği konusunda çalışma gerçekleştirilecek.


Bu kapsamda gereğinden fazla sulama yapılması ve uygulama hatalarının önüne geçilmesi için çiftçilere eğitim verilecek.


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün yayımladığı sıcaklık modellemelerinden de yararlanılarak sıcaklık artışının verimliliğe etkisi izlenecek.


- Ürün verimliliği ve su ayak izi analizi yapılacak


Projenin pilot çalışmasında buğday, dane mısır ve silajlık mısırda su verimliliğine odaklanılacak. 40 dekara buğday, 33 dekara silajlık mısır, 18 dekara dane mısır üretimi için damla sulama sistemi kurulacak.


Aynı büyüklükteki alanlarda geleneksel sulamayla gerçekleştirilecek üretimle karşılaştırma yapılarak, buğday ve mısırda ürün verimliliği, su ayak izi analizleri hazırlanacak.


Proje kapsamındaki çalışmalar, Ankara Üniversitesi Su Yönetimi Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Gökşen Çapar koordinatörlüğünde Prof. Dr. Süleyman Kodal, Prof. Dr. Ersoy Yıldırım, Prof. Dr. Yeşim Ahi, Öğretim Görevlisi Çiğdem Coşkun Dilcan ve Öğretim Görevlisi Tolga Pilevneli tarafından yürütülecek.


- Hazırlanacak rapor Bakanlığa iletilecek


Projeden elde edilecek bulgularla su verimliliği, su kalitesi, toprak verimliliği, kuraklık riskleri ve iklim değişikliğinin etkilerine ilişkin veri analizlerinin yer alacağı rapor hazırlanacak.


Türkiye'de sürdürülebilir tarım uygulamaları için önemli bir kaynak niteliği taşıyacak rapor, SKD Türkiye'nin çözüm önerileriyle birlikte Tarım ve Orman Bakanlığına iletilecek.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”