Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Salgın sürecinde okul öncesi eğitim uyarısı

İstanbul Medipol Üniversitesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Dr. Mefharet Veziroğlu Çelik: "Salgın sürecinde okul öncesi eğitim alma çağında olan milyonlarca çocuğun eğitime erişim problemi yaşadığı bilinmektedir. Bu durum küçük çocukların eğitiminin ne derecede ciddi boyutta bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını göstermektedir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) - İstanbul Medipol Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölüm Başkanı Dr. Mefharet Veziroğlu Çelik, "Salgın sürecinde okul öncesi eğitim alma çağında olan milyonlarca çocuğun eğitime erişim problemi yaşadığı bilinmektedir. Bu durum küçük çocukların eğitiminin ne derecede ciddi boyutta bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını göstermektedir." dedi.


AA muhabirine, okul öncesi eğitim deneyimlerinin bireyin ilerleyen yıllardaki başarısını belirlediğini anlatan Çelik salgın sürecinde artan ekran süresinin çocukların öğrenme süreçlerini ne şekilde etkilediği konusunda hem eğitimciler hem de ebeveynlerin kaygı duyduğunu kaydetti.


Olağanüstü durumlarda çocukların tamamen eğitimden mahrum kalması yerine dijital platformlar aracılığıyla sağlanacak nitelikli bir eğitimin olumlu sonuçlar doğurabileceğini dile getiren Çelik, dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın çocukların ne tür içeriklere ne şekilde maruz kaldıkları olduğunu vurguladı.


Çelik, çocukların nitelikli olmayan içeriklere maruz kalmalarının fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan problem oluşturabileceğine işaret ederek, şunları kaydetti:


Çocukların internet ve dijital platformlara erişimlerinin oldukça arttığı günümüzde pandemi sonrasında da yetişkinin çocukla 'birlikte öğrenen' rolü üstlenmesi ve ekran kullanım sürecini paylaşması büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte bazı çocukların internet erişimi veya ekran kullanma açısından kısıtlı imkanlara sahip olması zaten var olan dezavantajların olumsuz etkilerinin daha da artmasına sebep olabilir. Ülkemizin geleceği açısından özellikle dezavantajlı çocukların eğitime erişebildiklerinden ve bu eğitimin içeriğinin nitelikli bir şekilde tasarlanıp uygulandığından emin olmak gerekir. Bu durumu göz önüne alarak uzaktan eğitime devam edilen şu süreçte küçük çocukların eğitim ihtiyaçlarını, yalnızca ekranlar aracılığıyla sağlanan uygulamaların karşılamasını beklememek gerekir. Koronavirüs pandemi sürecinin dünya genelindeki etkilerine bakıldığında okul öncesi eğitim alma çağında olan milyonlarca çocuğun eğitime erişim problemi yaşadığı da bilinmektedir. Bu durum küçük çocukların eğitiminin ne derecede ciddi boyutta bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığını göstermektedir."


- "Yetişkinle birlikte kitap okuma duygusal olarak çocuğu rahatlatır"


Çocuklarla ev içinde veya hijyeninden ve güvenliğinden emin olunan dış mekanlarda yapılacak nitelikli etkinliklerin onların öğrenme süreçlerini destekleyeceğine dikkati çeken Çelik, "Küçük yaşlarda resimli çocuk kitapları aracılığıyla yapılan etkileşimli okuma çalışmaları çocukların tüm gelişim alanlarını desteklerken, erken matematik ve okuryazarlık becerilerini geliştirir ve öğrenirken keyifli zaman geçirmelerini sağlar." dedi.


Çelik, sözlerini, "Aynı zamanda etkileşimli kitap okuma zamanları küçük çocukların yetişkinle birlikte duygusal paylaşımlarda bulunarak onun desteğini ve sıcaklığı hissettiği kıymetli zaman dilimleridir. Yetişkinle birlikte kitap okuma duygusal olarak çocuğu rahatlatır ve ona olan güvenini pekiştirir. Bu dönemlerde çocuklarla kurulacak nitelikli etkileşimler, aile içi iletişimi ve dayanışmayı da kuvvetlendirir." diye tamamladı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”