Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

OSBÜK VE TOBB uyum arasında arabuluculukta işbirliği protokolü imzalandı

Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) ile TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi arasındaki iş birliği protokolünün imzaları OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ve TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi Başkanı Cemil Çiçek tarafından atıldı.

OSBÜK VE TOBB uyum arasında arabuluculukta işbirliği protokolü imzalandı
OSB'lerin arabuluculuk hizmetlerinden daha etkin faydalanacağı protokole ilişkin OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, OSB’lere sağlanacak hizmetleri anlattı. Kütükcü, “Organize sanayi bölgelerimizdeki sanayicilerimiz, karşılaştıkları ihtilafları uzayan dava süreçlerine girmeden, daha hızlı, sürdürülebilir ve ekonomik yollardan çözüme kavuşturacaklar. Artık OSB'lerimiz, OSB’lerimizdeki 64 bin işletmemiz arabuluculuk hizmetlerinden daha etkin faydalanabilecek. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu ve TOBB Uyum Başkanı Cemil Çiçek’e teşekkür ederim” dedi.

 “Arabuluculuk kazan-kazan modeli”
OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü, arabuluculuğun aslında Türk iş dünyasına uzak olmadığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Ahilik sisteminde, ticari ihtilafları Ahiler çözerdi. Esnaf içerisinde ortaya çıkan ihtilaflar, Ahi teşkilatı içerisinde karşılıklı mutabakatla çözüme kavuşturulur, mahkemeye çok ama çok nadiren başvurulurdu. O yüzden bize hiç yabancı değil. Ancak tabii rekabetin her geçen gün biraz daha yoğunlaştığı günümüz ticari hayatında, birtakım anlaşmazlıklar da olabiliyor. İşte TOBB Uyum ile protokolünü imzalayacağımız arabuluculuğun amacı da bu tür anlaşmazlıklarda konuyu yargıya taşımadan çözüm üreterek, hem yargının yükünü hafifletmek hem de taraflara hızlı yol aldırabilmek. Bu çözüm yönteminde, adli yargı ve tahkimde olduğu gibi bir kazanan veya kaybeden yok. Tam bir kazan-kazan modeli. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’mizin girişimleri ile kurulan TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi de, bu ticari uyuşmazlıkların çözümüne ve “kazan-kazan” anlayışının gelişmesine kritik katkılar sunuyor.”  

OSBÜK, köprü vazifesi üstlenecek 
İmzalanan protokolle, OSB’lerin arabuluculuk hizmetlerinden çok daha etkin faydalanacağını dile getiren Başkan Kütükcü, protokolle, TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin OSB’ler ile işletmelere başta Zorunlu Arabuluculuk ve İhtiyari Arabuluculuk Hizmeti olmak üzere Müzakere Hizmeti ile eğitim ve sertifika hizmeti gibi birçok farklı başlıkta katkı sağlayacağını söyleyerek sözlerini şöyle tamamladı: “Bu süreçte Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu olarak biz de, bir köprü görevi üstleneceğiz. OSB’lerimiz, arabuluculuğa konu olacak bir ihtilafla karşılaştıklarında önce OSBÜK’e başvuru yapacaklar. OSBÜK bu konuyu inceleyecek, ardından TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’ne iletecek. Böylece organize sanayi bölgelerimizdeki sanayicilerimiz, karşılaştıkları ihtilafları uzayan dava süreçlerine girmeden, daha hızlı, sürdürülebilir ve ekonomik yollardan çözüme kavuşturacaklar.” 

İş davalarının yüzde 70’ten fazlası bu yolla çözülüyor 
İş dünyası açısından önemli bir protokole imza atıldığını ifade eden TOBB UYUM Başkanı Cemil Çiçek ise, karar alma süreçlerinde üst kuruluşların rolü üzerine değerlendirmelerde bulundu. İş davalarının uzun sürmesi ve bu nedenle hak kayıplarına neden olduğu için gelişmiş ülkelerde çeşitli çalışmaların yapıldığını dile getiren Çiçek, alternatif uyuşmazlık çözümünün arandığını anlattı. Arabuluculuğun mahkeme işlemlerine göre çok daha uygun olduğunu söyleyen Çiçek, “Giderek birçok alanda ihtilaf mahkemeye taşınmadan evvel arabuluculuk yolunu deneyin. İhtilafı kendi aranızda çözebilecekseniz boş yere mahkemeleri meşgul etmenin gereği yok. Arabuluculuk gibi modern yöntemlere bütün gelişmiş ülkeler başvuruyor ve büyük ölçüde ihtilaflarını bu yollarla çözüyor” dedi. 

TOBB UYUM Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi’nin iş dünyası için önemli bir konu olan arabuluculuk hizmeti verdiğini aktaran Çiçek, arabuluculukta ihtisaslaşmanın artacağını kaydetti.  Türkiye’nin kazancında iş dünyasının büyük bir alın teri olduğunu söyleyen Başkan Çiçek, şunları kaydetti: “Arabuluculuk müessesi devreye girdikten sonra iş davalarının yüzde 70’ten fazlası bu yolla çözülüyor. Bu çok önemli bir şey. Bu taraflar ve devlete getirilen yükler bakımından önemli. Arabuluculuk sayesinde taraflar da kucaklaşarak ayrılıyor” ifadelerini kullandı. Çiçek imzalanan protokolün hayırlı olmasını diledi. 

Konuşmaların ardından OSBÜK Başkanı Memiş Kütükcü ile TOBB UYUM Başkanı Cemil Çiçek işbirliği protokolünü imzaladı.Toplantıda ayrıca TOBB UYUM Genel Müdürü Dr. Onur Yüksel, TOBB UYUM ve TOBB UYUM-OSBÜK iş birliğine ilişkin sunum gerçekleştirdi. 

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 2
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English