KASTAMONU (AA) - Kastamonu Üniversitesi öğrencileri tarafından yapılan, Milli Mücadele dönemine tanıklık eden mimari yapıların ele alındığı vektörel grafik eserlerin sergisi açıldı.
Kastamonu Üniversitesi Kastamonu Meslek Yüksekokulu Grafik Tasarım Bölümü öğrencilerinin Milli Mücadele dönemine tanıklık eden mimari yapıları ele alarak bilgisayar ortamında çizdikleri eserlerden oluşan sergi, yüksekokul binasında açıldı.
QR kodla çevrim içi ulaşılması da sağlanan, aralarında Nasrullah Kadı Camisi, Küre Ecevit Hanı gibi Kastamonu'nun tarihi mimari yapılarının yer aldığı sergide Amasya Genelgesi'nin dünyaya duyurulduğu Amasya Saraydüzü Kışlası binası, Sivas Kongresi için toplanılan Milli Mücadele Karargahı olarak adlandırılan Sivas kongre binası, Afyonkarahisar Büyük Taarruz Karargahı, Başkomutanlık Karargahı gibi tarihi öneme sahip pek çok mimari yapının vektörel çizimi bulunuyor.
Grafik Tasarım Bölüm Başkan Vekili Öğretim Görevlisi Dr. Hacer Hancı, gazetecilere, sergiyi geçen yıl açmayı planladıklarını ancak Kovid-19 nedeniyle bu yıl yapabildiklerini söyledi.
Serginin birinci sınıfta uzaktan eğitim gören öğrenciler tarafından oluşturulduğunu anlatan Hancı, "Cumhuriyet tarihi için önemli olan pek çok dönüm noktasının yüzüncü yıllarını geçtik, geçiyoruz. Bu nedenle Sakarya meydan muharebeleri, Afyon kuşatmaları gibi Cumhuriyet tarihinde yaşanan pek çok önemli olayı anarken dersimizin içeriğini de buna uygun yapmak istedik. Dersimizin içeriğine mimari yapıları dahil ettik. Bu yapılar da haliyle Milli Mücadele'ye tanıklık eden mimari yapılarla sınırlandı. Sergi alanının girişine bir harita koyduk. Söz konusu sergide bulunan çalışmaların bugünkü sınırlarımız içinde nerelerde yer aldığını da göstermek istedik." dedi.
Sergide Milli Mücadele'de önemli kararların alındığı ve toplantıların yapıldığı mimari yapıları yanında bilgi notları da ekleyerek ziyaretçilere aktardıklarını dile getiren Hancı, grafik tasarım alanında sektörün gerekliliklerine cevap verebilecek kalifiye eleman yetiştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.
Hancı, serginin 21 Ocak tarihine kadar açık kalacağını bildirdi.
Kaynak: