TUNUS (AA) - MEHMET AKİF TURAN - Tunus'ta Gastrodiplomasi etkinliği kapsamında Gaziantep yemekleri Tunusluların beğenisine sunuldu.
Gaziantep Üniversitesi, Türkiye Ulusal Ajansı, Yunus Emre Enstitüsü (YEE) Tunus Temsilciliği ve Türkiye'nin Tunus Büyükelçiliğinin katkısıyla başkent Tunus'ta düzenlenen etkinliğe, Tunus Kültür Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) ve Arap Birliği Eğitim, Kültür ve Bilim Örgütünün (l'ALESCO) temsilcilerinin yanı sıra Tunus'ta faaliyet gösteren Türk kurumlarındaki çalışanlar ve çok sayıda Tunuslu katıldı.
Bir gün süren etkinliğe ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Bayram, "Gastrodiplomasi olarak adlandırdığımız bu organizasyon özel bir etkinlik. İnsanın beş duyusuna hitap eden gastronominin kendine özgü bir diplomasi özelliği var. Mutfak kültürü, ülkeler arasında yeni ilişkileri kurmak veya gelecekteki işleri daha güzel bir şekilde yapabilmek için güzel bir yol. Bu bağlamda UNESCO yaratıcı şehirler arasında yer alan, Türkiye'nin lezzet başkenti Gaziantep'in yemeklerini buraya taşıdık.” dedi.
- AB ve Türk kurumlarının ortak çalışması
Avrupa Birliği (AB) Erasmus Programı kapsamında Türkiye'den birçok kurumun desteğiyle Gastrodiplomasi etkinliğini düzenlediklerini aktaran Bayram, sözlerine şu şekilde devam etti:
"Erasmus Projesi kapsamında, Türkiye Ulusal Ajansının organizasyonuyla Tunus'ta yapmayı planladığımız bir dizi faaliyetin ilkini gerçekleştirmek için buraya geldik. Bu etkinliklerle Gaziantep Üniversitesi ile Tunus'taki üniversiteler arasında devam eden iş birliklerini geliştirmeyi ve yeni birliktelikler oluşturmayı hedefliyoruz.
Faaliyetlerimiz arasında farklı üniversitelerle iş birliği, öğrenci, akademisyen ve bilim insanı değişimi, eğitim alanındaki hareketliliği geliştirmek var."
Etkinliğin YEE ve Türkiye Büyükelçiliğinin desteğiyle yapıldığını dile getiren Bayram, "Bizim için Tunus'taki faaliyetlerimiz açısından ilk adım niteliği taşıyan etkinliğimizde, Gaziantep'in tatlarını Tunus'a getirerek hem yemeklerimizin lezzetini hem de gastronomiyi anlatmayı hedefledik." ifadelerini kullandı.
- "Gaziantep mutfağımız UNESCO'da tescillenmiş bir mutfak"
Etkinliğe ev sahipliği yapan YEE Tunus Koordinatörü Melih Yediyıldız da etkinliğe ilişkin "Türkiye'nin kültürel diplomasi ayağını ve yumuşak gücünü temsil eden Yunus Emre Enstitümüz, Gaziantep Üniversitesi ile beraber bu organizasyonu gerçekleştiriyor. Gaziantep mutfağımız UNESCO'da tescillenmiş bir mutfak, kültürümüzün büyük bir parçası olan Gaziantep mutfağını Gaziantep Üniversitesi ile beraber Tunus'ta tanıtmak için bir iş birliği yaptık. YEE olarak Türkiye'mizin kültürel mirasını dünya ile paylaşmaya devam ediyoruz." diye konuştu.
Etkinlikte ikram edilen yemeklerin yapımını üstlenen Gaziantep Üniversitesi Mutfak Sanatları Öğretim Görevlisi Ceyhun Uçuk ise ikram edilen yemekler hakkında bilgi verdi.
Gaziantep mutfağının öne çıkan lezzetlerini misafirlere hazırladıklarını aktaran Uçuk, şöyle devam etti:
"Gastrodiplomasi etkinliğimiz, Tunus'un kültürünü tanımak ve kendi kültürümüzü tanıtmak için önemli bir faaliyet. Dünyada, gastronomi aracılığıyla kurulan bağların ne kadar güçlü olduğuna şahit olduğumuz için böyle bir etkinliğe katkı sağladık.
Etkinlikte misafirlerimize bir çeşit meze olan muhammara, kapamalı firik pilavı, Oğuzeli'nde kurutulan sebzeleri kullandığımız kuru dolma, katmer, baklava, bahar cacığı ve malhıtalı köfte ikram ettik."
- "Erasmus Programı kapsamında düzenlenen bir faaliyet"
Gaziantep Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Ofisi Proje Koordinatörü Nur İncetahtacı, Türk kurumlarının katkı sağladığı Gastrodiplomasi etkinliğinin “Erasmus Programı kapsamında düzenlenen bir faaliyet" olduğunu ifade etti.
İncetahtacı, Türkiye'nin de katkı sağladığı Erasmus Programı kaynaklarını en iyi şekilde kullanmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "Erasmus programı uzun yıllar sadece AB üyesi ülkeler ile yürüttüğümüz bir programken bir süredir AB üyesi olmayan üyelerle de çalışma yapmak suretiyle ağını genişletti. Bu vesileyle pek çok ülke ile temas kurmaya başladık. Ülkemizin de katkı sağladığı bu fon kaynaklarını Gaziantep Üniversitesi olarak bir yumuşak güç şeklinde değerlendirmeye çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
Gaziantep gastronomi ile ön plana çıktığı için bu etkinliği düzenlediklerini aktaran İncetahtacı, "Tunus bizim çok kıymet verdiğimiz birçok üniversitenin de yer aldığı çok güzel bir ülke. Türkiye'ye yönelik çok büyük bir teveccüh var, bunu da göz önünde bulundurarak Gastrodiplomasi projemizi hayata geçirdik." dedi.
Kaynak: