Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Etiyopya Diaspora Ajansı Başkanı Muhammed Ali Endris:

"Etiyopya’da birlik ve beraberliğin sağlanması için federal sistem gerekli" "TPLF kendi bölgesinde seçim yaptıktan sonra Addis Ababa yönetimini meşru kabul etmeyip kendisini meşru yönetim olarak kabul etti. Bu da ülkedeki krizin başlangıcı oldu" "Batı her zaman zayıf bir hükümet ister. Kendi ayakları üzerinde duran bir hükümet istemez"

Anadolu Ajansı haberine göre;

İSTANBUL (AA) – Etiyopya Diaspora Ajansı Başkanı Dr. Muhammed Ali Endris, ülkedeki barış ve beraberliğin sağlanması için federal sistemin gerekli olduğunu belirtti.


Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi (AKEM) tarafından düzenlenen "Etiyopya'daki Mevcut Siyasi Durum" başlıklı programına katılan İbrahim, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.


Etiyopya'da isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesi (TPLF) ile hükümet güçleri arasında devam eden çatışmalarla ilgili konuşan Endris, "Etiyopya'da birlik ve beraberliğin sağlanması için federal sistem gerekli." dedi.


Endris, ülkesindeki federal sistemin geçmişten beri devam ettiğini vurgulayarak isyancı TPLF'in, federal sistemi savunmasına rağmen geçmişte iktidarda olduğu sürece gücü kendisi için kullandığını söyledi.


Etiyopya'da 85'den fazla etnik grubun olduğu bilgisini paylaşan Endris, "Etiyopya'da bulunan etnik gruplar komşu ülkelerde de bulunuyor. Dolayısıyla bu etnik grupların Etiyopya ile beraber kalmaları için Etiyopya'da güven veren bir sistem olması gerekiyor. Merkezi ve bölgesel devlet kurmak önemli ve Etiyopya bunu istiyor." diye konuştu.


- TPLF kendini meşru yönetim olarak görüyor


Endris, Etiyopya'daki mevcut krizin Tigraylı ayrılıkçıların sadece kendini meşru görmelerinden kaynaklandığını belirtti.


Yeni tip koronavirüs (Kovis-19) salgını nedeniyle Etiyopya'da seçimlerin yapılmadığını belirten Endris, "TPLF kendi bölgesinde seçim yaptıktan sonra Addis Ababa yönetimini meşru kabul etmeyip kendisini meşru yönetim olarak kabul etti. Bu da ülkedeki krizin başlangıcı oldu." ifadelerini kullandı.


Etiyopya'daki krizin federal yapıdan kaynaklanmadığına dikkati çeken Endris, "Farklı ülkelerde federatif sistemler olsa da Etiyopya'da her etnik gurubun partisi var ve federatif sistem de etnik gruplar üzerine kurulu." dedi.


- "Batı her zaman zayıf bir hükümet ister"


Etiyopya hükümetine yönelik uluslararası kamuoyunda yeterli desteğin olmadığına yönelik soruya cevap veren Endris, batı ülkelerinin Etiyopya'dan hızlı reform beklentisinin olduğuna ve zayıf hükümetler istediğine dikkati çekti.


Endris, şunları kaydetti:


“Abiy Ahmed Başbakan olduğunda Batı ülkeleriyle daha yakın ilişkiler vardı, reformlar yapılıyordu ve kendisine Nobel Barış Ödülü verildi. Ancak Batı ülkelerinin iktisadi, siyasi olarak Etiyopya'dan beklentisi fazlaydı. İktisadi olarak daha hızlı liberalleşme istiyorlardı ancak bu süreç hızlı olmadı. İkinci olarak batı her zaman zayıf bir hükümet ister. Kendi ayakları üzerinde duran bir hükümet istemez.”



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”