Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Bayburt'ta keşfedilen bitki türüne Aziz Sancar'ın adı verilecek

Soğanlı Dağları'nda yaklaşık 3 bin rakımda keşfedilen bitki türü, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'ın adını taşıyacak.

Bayburt’ta keşfedilen bitki türüne Aziz Sancar’ın adı verilecek
Bayburt'taki biyolojik çeşitlilik üzerine çalışma yapan Bayburt Üniversitesi Eğitim Fakültesinde Dr. Öğr. Üyesi Abdurrahman Sefalı, Soğanlı Dağları'nda, farklı olduğunu düşündüğü bir bitkiyi inceledi.
Sefalı, koyu pembe renkli bitkiye ilişkin literatürde yaptığı araştırmada herhangi bir bilgiye rastlamadı. Çalışmalarını tamamlayan Sefalı, bitkiyle ilgili hazırladığı makaleyi Nordic Journal Of Botany Dergisi'ne gönderdi.
Yaklaşık iki hafta önce yayımlanan makale ile literatüre kazandırılan "arınca" cinsine ait endemik bitkiye, Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar'a atfen "Androsace azizsancarii Sefalı" ismi verildi.

Kentte keşfedilen ikinci bitki türü
Özellikle kentin kuzeyindeki Soğanlı Dağları ile güneyindeki Kop Dağı'nın endemik bitki çeşitliliğine ev sahipliği yaptığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Sefalı, yeni bir endemik bitki türü keşfetmekten mutluluk duyduğunu söyledi.

Sefalı, kentte ikinci kez bir bitki türü keşfettiklerine dikkat çekerek, "Bitkimiz, Bayburt'un kuzeyinde yaklaşık 3 bin metre rakımda yetişen bir arınca türü. Küçük yapılı bir bitki. 'Çarşak' diye tabir edilen, kırık, küçük taşlık alanda yer alıyor. Bitki, taban yaprakları itibarıyla sculent bitkilere benzemesi, çiçek renginin çekici güzellikte olması ve tüy durumunun farklı olması dolayısıyla diğer akrabalarından ayrılıyor. Bitki, bu özelliklerinden dolayı botanik bahçeler tarafından da talep görebilecek güzellikte" dedi.

Latince ismi "Androsace azizsancarii Sefalı" 
Nobel ödüllü bilim insanı Prof. Dr. Sancar'ı örnek aldığını anlatan Sefalı, kendisine atfen bitkinin Latince ismini "Androsace azizsancarii Sefalı" olarak belirlediklerini söyledi.

Bitkinin, dünyada sadece Bayburt'taki Soğanlı Dağları'nın 3 bin metre yükseklikteki bölümünde bulunduğunu belirten Sefalı, bir arınca türü olduğundan Türkçe ismini "sancarınca" koyduklarını söyledi.

Sefalı, "Ülkemizin bilim alanında onuru olan hocamıza, Bayburt Üniversitesi olarak naçizane bir armağan vermek istedik. Aziz Sancar hocamızın ismini, keşfettiğimiz bitkiye verdik. Hocamız da bu durumdan memnun oldu, onur duyduğunu ve bu tip çalışmaları takip ettiğini dile getirdi" sözlerini kullandı.

"Üniversitemiz şehrin kültürel değerlerine katkı sağlamaya devam edecek" 
Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mutlu Türkmen ise kentte bulunan yeni bir bitki türünün literatüre kazandırılmasının önemli olduğunu söyledi.

Bitkinin, uluslararası düzeyde saygın bir dergide kayıt altına alındığını anlatan Türkmen, "Dünya botanik kültürüne geçmiş olan bitkiye, Abdurrahman Sefalı hocamız, ülkemizin en önemli bilim insanlarından biri olan Prof. Dr. Aziz Sancar'ın ismini verdi. Bu hem şehrimiz hem de ülkemiz adına değere dönüşmüş bilim insanına atfedilmesi açısından önemli" dedi.

"Üniversitemiz şehrin tarihi, coğrafi ve kültürel değerlerine katkı sağlamaya devam edecek" diyen Türkmen, bu kapsamda çalışma yürütenlere her türlü desteği sağlamaya gayret ettiklerini vurguladı.

Bayburt'un oldukça zengin bitki türlerini barındırdığını, özellikle yüksek kesimlerde çok sayıda endemik bitki türünün bulunduğunu anlatan Türkmen, "Abdurrahman hocamız, daha önce de başka bitki türlerini literatüre kazandırmıştı. Şimdi çok önemli bir bitki türünü daha literatüre kazandırmış oldu. İnşallah önümüzdeki süreçte de hocalarımızın hem şehrimize hem ülkemize hem de bilim dünyasına katkılar sağlamasını bekliyoruz" dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English