Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

AİHM, yetersiz delille tutuklandığını öne süren FETÖ sanığının başvurusunu reddetti

Gizli tanık beyanı ve telefon görüşmelerine dayanılarak gerçekleşen tutuklamanın yeterli olgusal unsurlara dayandığı belirtildi

Anadolu Ajansı haberine göre;
ANKARA (AA) - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), "Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Maltepe'deki iş dünyası yapılanması" davasında "silahlı terör örgütüne üye olma" suçundan 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırılan İlyas Yaygın'ın başvurusunu kabul edilemez buldu.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gizli tanık, aralarında Yaygın'ın da bulunduğu çok sayıda kişinin ordu ve emniyet teşkilatına sızma girişiminde bulunduklarını, bu kişilerin FETÖ'nün belirlediği öğrencileri söz konusu kurumlara yerleştirdiğini belirtti.

ByLock kullanıcısı olduğu da belirlenen Yaygın, FETÖ'ye üye olduğu gerekçesiyle tutuklandı.

"FETÖ'nün Maltepe'deki iş dünyası yapılanması" davasında yargılanan Yaygın, örgüt üyeliğinden 8 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Yeterli delil bulunmadan ve suç işlediğine dair inandırıcı sebepler olmadan tutuklandığını ileri süren Yaygın, yaşanan süreçte çeşitli hak ihlalleri yapıldığını savunarak AİHM'e başvurdu.

AİHM, "özgürlük ve güvenlik hakkı" kapsamında incelediği başvuruyu, açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez buldu.

- Gerekçeden

AİHM'in gerekçesinde, gizli tanığın, "başvuranın örgütün belirlediği öğrencileri ordu ve polis eğitim okullarına yerleştirmek" şeklinde gerçekleşen yasa dışı sızma faaliyetlerine yönelik bilgiler verdiğine işaret edildi.

İfadenin, örgütün yapısı, bu yapının yerel liderleri ve sızma faaliyetlerinde başvuranın seçilmiş bir grup öğrencinin başı olma rolü hakkında ayrıntılı bilgileri de içerdiği aktarılan gerekçede, tanığa ilişkin tüm belge veya kararların, savcılık tarafından saklandığı, başvuranın tutuklanmasına karar veren hakimin de bu dosyaya erişme ve dosyadaki tüm belgeler ışığında tanığın güvenilirliğini doğrulama olanağına sahip olduğu kaydedildi.

Başvurucuya tanığın ifadelerine yönelik itiraz etme fırsatı verildiği belirtilen gerekçede, sulh ceza hakiminin kararında gizli tanık ifadelerinin, şüphelerin en ağır dayanağını oluşturduğu ancak hakimin başvuranın aynı suç kapsamındaki diğer zanlılarla yaptığı telefon görüşmelerine de atıfta bulunduğu bildirildi.

Gizli tanık beyanı ve telefon görüşmelerine dayanılarak gerçekleşen tutuklamanın yeterli olgusal unsurlara dayandığı vurgulanan gerekçede, elde edilenlerin başvuranın suç işlemiş olabileceğine iknayı sağlayacak bilgiler olduğuna dikkati çekildi.

Gerekçede, makul şüphelerin tutukluluk sürecinde de sürdüğü ifade edildi.


Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”