Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tutuklu takasıyla serbest bırakılan Avustralyalı, İran'ın kendisine casusluk teklif ettiğini söyledi

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - İran'da "casusluk" suçlamasıyla 10 yıl hapse mahkum edilen daha sonra tutuklu takasıyla serbest bırakılan Avustralya-İngiltere vatandaşı akademisyen Kylie Moore-Gilbert, tutuklu bulunduğu sırada serbest bırakılması karşılığında ülkesi adına casusluk yapmasının teklif edildiğini söyledi.


Londra merkezli "Sky News" televizyonuna konuşan Moore-Gilbert, İran'da yaklaşık 800 günlük tutukluluk sürecinde yaşadıklarını anlattı.


Tutukluluk sürecinin 7 ayında küçük bir hapishane hücresinde tutulduğunu aktaran Moore-Gilbert, "O odada yaşadığım psikolojik travmanın fiziksel acısını hissettiğimi söyleyebilirim. Bu psikolojik bir işkence." dedi.


Moore-Gilbert, bu süre içerisinde intiharı dahi düşündüğünü belirterek, "Orada başka bir gün daha geçireceğimi düşündüğümde kendimi öldürebileceğimi hissettim ancak asla böyle bir şey yapmadım." ifadelerini kullandı.


Melbourne Üniversitesi'nde Orta Doğu üzerine çalışmalar yapan Avustralyalı akademisyen, İran'da tutuklu bulunduğu sırada Devrim Muhafızları Ordusu'nun serbest bırakılması karşılığında kendisine İran adına casusluk yapmasını teklif ettiğini ifade etti.


Avustralya hükümetinin kendisinin serbest bırakılması için çaba gösterdiğini ancak İran'ın uzun süre bu konuda ciddi girişimlerde bulunmadığına dikkati çeken Moore-Gilbert, "Avustralyalılarla anlamlı bir müzakere yapmamalarının sebebinin onlar için casus olarak çalışmamı istemeleri olduğunu biliyordum. Onlarla iş birliği yapsaydım ve casus olmayı kabul etseydim beni serbest bırakacaklardı." diye konuştu.


- Avustralyalı akademisyen tutuklu takasıyla serbest bırakılmıştı


İran Yargı Erki Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili, 17 Eylül 2019'da biri casusluk suçlamasıyla olmak üzere 3 Avustralya vatandaşının tutuklandığını ve Moore-Gilbert'in vatandaşı olduğu ülke değil, başka bir ülke adına casusluk faaliyetinde bulunduğunu açıklamıştı. İsmaili, Gilbert'in mahkeme tarafından 10 yıl hapse mahkum edildiğini belirtmişti.


Diğer iki Avustralyalı ise 5 Ekim 2019'da serbest bırakılmıştı.


Avustralya Dışişleri Bakanı Marisa Payne, 5 Ekim 2019'da konuyla ilgili açıklamasında Moore-Gilbert'in durumunu İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ile görüştüğünü ancak durumun "karmaşık" olduğunu belirtmişti. Daha sonra birçok kez İranlı yetkililerle konunun çözümü için görüştüklerini aktaran Payne, "İran hükümeti ile görüşmelerimize devam ediyoruz, mahkum olduğu suçlamaları kabul etmiyoruz ve Avustralya'ya geri gönderilmesini istiyoruz." ifadelerini kullanmıştı.


Moore-Gilbert, 25 Kasım 2020'de Tayland'da 2012'de bombalı saldırı girişimine karışan 3 İranlının ülkeye dönmesi karşılığında serbest bırakılmıştı.


İran devlet televizyonu, 28 Kasım'da Avustralyalı akademisyenin, Orta Doğu ülkelerinde İsrail adına casusluk faaliyetlerinde bulunduğuna dair İsrail'in Hayfa kentindeki bir askeri üstte çekilmiş fotoğraflarını ve bazı belgeleri yayımlamıştı.





Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”