Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Türkiye'nin ham çelik üretimi ocak ayında yüzde 7,8 azaldı

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan: "Ukrayna ve Rusya arasındaki mevcut savaş halinin devam etmesinin, bu ülkelerden ham madde tedarikinde sıkıntı yaşanmasına da yol açmasından endişe duyulmaktadır"

Anadolu Ajansı haberine göre;

ANKARA (AA) - Türkiye'nin ham çelik üretimi, ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 azalışla 3,2 milyon tona geriledi.


Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), ocak ayına ilişkin üretim, tüketim ve dış ticaret verilerini açıkladı.


Buna göre, ocak ayında, enerji kesintileri ve talepteki daralmanın da etkisiyle Türkiye'nin ham çelik üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 azalışla 3,2 milyon ton oldu. Böylece Türkiye, ocak ayı dünya ham çelik üretimi sıralamasında 8. sırada yer aldı.


Yarı ve uzun ürün ihracatında sırasıyla yüzde 21 ve yüzde 5'lik düşüş, ağırlıklı olarak imalat sanayinin girdisini oluşturan yassı ürün ihracatında ise yüzde 26'lık artış sağlandı.


Nihai mamul çelik tüketimi ise ocakta yıllık bazda yüzde 3,7 azalışla 3 milyon ton oldu.


- Dış ticaret verileri


Türkiye'nin çelik ürünleri ihracatı ocakta geçen yılın aynı ayına kıyasla, miktarda yüzde 2,7 artışla 1,3 milyon tona, değerde yüzde 58,9 artışla 1,2 milyar dolar seviyesine ulaştı.


İthalat ise miktar yönünden yüzde 14,6 artışla 1,4 milyon tona yükselirken, değerde yüzde 58,9 artışla 1,4 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.


Geçen yılın ocak ayında yüzde 84,6 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı değişmedi.


- Savaş fiyat artışlarına yol açabilir


Açıklamada görüşlerine yer verilen TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan, ABD'nin, AB ile çelik ticaretinde sağladığı mutabakat, Japonya, Güney Kore ve İngiltere için de benzeri nitelikteki kota tahsisi görüşmelerine zemin hazırladığını kaydetti.


Bu durumda Türkiye dışında ABD ile ticareti dengeli olup da koruma tedbiri uygulanmaya devam edilen başka bir ülke kalmadığını belirten Yayan, şu değerlendirmelerde bulundu:


"ABD ile mutabık kalınan 100 milyar dolar tutarındaki ticaret hedefi dikkate alınarak, ABD'nin diğer ülkelerle olduğu gibi Türkiye ile de kota görüşmeleri yapmasını teminen girişimlerde bulunulması önem taşımaktadır. Benzer girişimlerin, AB'nin uyguladığı koruma tedbiri için de gerçekleştirilmesine ve sonuç alınamadığı takdirde, mütekabiliyet esasları çerçevesinde karşı tedbir alınmasına ihtiyaç duyulmaktadır."


Yayan, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı başlattığı işgal girişiminin ise iki önemli çelik üreticisi olan bu ülkelerde yaşanacak üretim kayıplarının küresel ve bölgesel arz yetersizliğine ve buna bağlı olarak fiyat artışlarına yol açması ihtimali bulunduğunu aktardı.


Türkiye'nin iç piyasanın iki ülkeden kaynaklanabilecek arz yetersizliğinden etkilenmemesi için çelik üreticilerinin üretimde kapasite kullanım oranını mümkün olan azami ölçüde artırma ve önceliği yurt içine vermeye gayret etmesi gerektiğini vurgulayan Yayan, şunları kaydetti:


"Çelik sektörümüzün iki önemli ham madde tedarikçisi olan Ukrayna ve Rusya arasındaki mevcut savaş halinin devam etmesinin, bu ülkelerden ham madde tedarikinde sıkıntı yaşanmasına da yol açmasından endişe duyulmaktadır. Önümüzdeki haftalarda belirsizliklerin minimize edilmesi, sektörde istikrarın tesisi açısından önem taşımaktadır."



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”