Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Tunus'taki muhalif parti "Cumhurbaşkanı Said'in Blinken'la istisnai durumu" görüşmesini kınadı

Özgür Anayasa Partisi (ÖAP): "Yol haritası bekleyen Tunuslulara açıklama yapmak yerine, diplomatik görüşmede bir başka ülkenin temsilcisine istisnai durumun sona erdirilmesiyle ilgili atılacak adımların paylaşılması utanç vericidir. Ülkenin imajını bozan bu açıklamaları kınıyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

TUNUS (AA) - Tunus'taki Özgür Anayasa Partisi (ÖAP), Cumhurbaşkanı Kays Said'in önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile ülkedeki "istisnai durumu" görüşmesine "Tunus'un imajını bozduğu" gerekçesiyle tepki gösterdi.


ÖAP, Cumhurbaşkanı Said ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken arasında 20 Kasım Cumartesi günü gerçekleştirilen telefon görüşmesinin içeriğinin değerlendirildiği yazılı bir açıklama yayımladı.


Cumhurbaşkanı Said'in söz konusu görüşmede yaptığı açıklamalarla "Tunus'un imajını bozduğu" ileri sürüldü.


ÖAP açıklamasında, ülkede yaklaşık 4 aydır devam eden "istisnai duruma" işaret edilerek, şu ifadelere yer verildi:


"Yol haritası bekleyen Tunuslulara açıklama yapmak yerine, diplomatik görüşmede bir başka ülkenin temsilcisine istisnai durumun sona erdirilmesiyle ilgili atılacak adımların paylaşılması utanç vericidir. Ülkenin imajını bozan bu açıklamaları kınıyoruz."


Cumhurbaşkanı'nın "Tunusluları küçük düşürdüğü" ileri sürülen açıklamada, şunlar kaydedildi:


"Devletin kurumsal çerçevesi içinde vatandaşlara karşı dürüst olmak yerine, yönetimdeki tekelleşmeyi sürdürebilmek ve dost ülkelerin desteğini kazanmak için diplomatik görüşmelerde bu tür açıklamalar yaparak meşrulaştırma yöntemi izlediğine inanıyoruz."


- Said, Blinken ile Tunus'taki "istisnai durumu" görüşmüştü


Tunus Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre Said, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde "ülkede artık yeni bir aşamaya geçildiğini" belirterek, "Ülkedeki istisnai durumdan çıkmaya hazırlanıyoruz, yapılan bu hazırlıklar neticesinde ülkedeki istisnai durumdan normal duruma geçiş için gerekli iradeye sahibiz." ifadelerini kullanmıştı.


Abir Musi liderliğindeki ÖAP, 2019'daki parlamento seçimlerinde oyların yüzde 6,63'ünü almış ve 217 sandalyeli Meclise 16 milletvekili göndererek parlamentoda beşinci parti olmuştu.


ÖAP Genel Başkanı Musi, "Nahda Hareketine karşı" bir adım olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı Said'in 25 Temmuz'daki kararlarına ilk başlarda destek vermiş ancak Said'in "milletvekili maaşlarının ödenmeyeceğini" duyurmasının ardından bu desteğini çekmişti.


Musi, yaptığı açıklamalarda eski Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin bin Ali'nin devrildiği 2011'deki devrime karşı olduğunu ve Nahda Hareketi karşıtlığını dile getirmeyi sürdürüyor.


- Tunus'taki "istisnai durum" nasıl oluştu?


Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalışmalarını dondurması ve başbakanı azletmesinin ardından 22 Eylül'de de bir dizi yeni kararnameler yayımladı.


Bu kararnamelerle Cumhurbaşkanı'nın yasama ve yürütme yetkisi genişletildi, ayrıca yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunluğunu denetleyen geçici komisyon da feshedildi.


Bu süreçte Said'in atadığı yeni Başbakan Necla Buden Ramazan'ın oluşturduğu kabine 11 Ekim'de yemin ederek göreve başladı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”