Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

SAÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Narbay, Rusya-Ukrayna savaşını değerlendirdi:

"Her ne kadar Rus devleti bunu reddetse de Rusya'nın saldırıları bütün Ukrayna'ya yayıldığından Rus müdahalesini bir 'savaş' olarak nitelemek mümkündür. Bu neticede Türkiye Cumhuriyeti Devleti de boğaz geçişlerini savaşan devletler olan Rusya ve Ukrayna'ya kapama hakkına sahip bulunmaktadır" "Henüz NATO üyesi ülkelere veya Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yönelen bir saldırı söz konusu olmadığından Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 20'nci maddesinin uygulanması, şu an için söz konusu değildir"

Anadolu Ajansı haberine göre;

SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şafak Narbay, Türkiye'nin boğaz geçişlerini Rusya ve Ukrayna'ya kapama hakkına sahip bulunduğunu, henüz kendisine ve NATO üyesi ülkelere yönelen bir saldırı söz konusu olmadığından Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 20'nci maddesinin uygulanmasının şu an için gerekmediğini bildirdi.


SAÜ'den yapılan açıklamaya göre, Prof. Dr. Narbay, Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşa ilişkin değerlendirmelerde bulundu.


Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri müdahalesinin uluslararası hukuka aykırı olduğunu, hiçbir meşru temelinin bulunmadığını vurgulayan Narbay, "Kanaatimizce Rusya bu hamlesiyle Ukrayna Devleti'nin meşru sınırlarına açıkça müdahalede bulunmuş, kuvvet kullanma yasağını ihlal etmiş ve egemen devlet olarak Ukrayna'nın ülkesine yönelik saldırı suçu işlemiş bulunmaktadır." ifadesini kullandı.


Narbay, Rusya'nın askeri faaliyetlerinin iddia edildiği üzere yalnızca Donbass bölgesi ile sınırlı kalmadığına, Ukrayna'nın bütününe sirayet edecek şekilde Kiev'den Odessa'ya bütün ülke sathına yayıldığına dikkati çekerek, Rusya Federasyonu'nun söz konusu ülkeyi bütün dünyanın gözü önünde işgal ettiğini kaydetti.


Türkiye'ye yönelen bir savaş tehdidi olup olmadığını yetkili mercilerin karar vereceğini aktaran Narbay, Montrö Boğazlar Sözleşmesi'ne ilişkin şu bilgileri verdi:


"Kanaatimizce her ne kadar Rusya Devleti bunu reddetse de Rusya'nın saldırıları bütün Ukrayna'ya yayıldığından Rus müdahalesini bir 'savaş' olarak nitelemek mümkündür. Bu neticede Türkiye Cumhuriyeti Devleti de boğaz geçişlerini savaşan devletler olan Rusya ve Ukrayna'ya kapama hakkına sahip bulunmaktadır. Henüz NATO üyesi ülkelere veya Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ne yönelen bir saldırı söz konusu olmadığından Montrö Boğazlar Sözleşmesi'nin 20'nci maddesinin uygulanması, şu an için söz konusu değildir. 21'inci madde açısından ise krizin ilerleyen günlerdeki gelişimi ve NATO'nun yaklaşımı ayrıca değerlendirilmeli ve Türkiye'ye yönelen bir savaş tehdidi olup olmadığına yetkili mercilerce karar verilmelidir."


- "AB, daha çok ekonomik yaptırımlarla refleks gösteriyor"


Prof. Dr. Narbay, Avrupa, NATO ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Rusya'nın askeri müdahalesine tepki vermede hızlı refleks göstermemesine ilişkin de şunları kaydetti:


"Bilindiği üzere BM Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden birisi Rusya Federasyonu ve Güvenlik Konseyi kararları, bu 5 daimi üyenin veto hakkının olduğu mekanizmayla alınmakta. Dolayısıyla Rusya'nın kendisine yönelen bir eylemi veya yaptırımı onaylaması mümkün olmadığından Güvenlik Konseyi'nin herhangi bir somut eylemde bulunması mümkün görünmüyor. BM'nin de esas karar alma organı Güvenlik Konseyi olduğundan ve Genel Kurul'un yetkileri somut eylemlerde bulunmaya müsaade etmediğinden BM'nin bu krizde etkisiz kalması kuvvetle muhtemeldir."


Narbay, Avrupa Birliğinde (AB) kendi içerisinde yaşadığı bölünmeler ve enerji ihtiyacının Avrupalı ülkeleri Rusya'ya muhtaç kılması gibi hususlar nedeniyle AB'nin somut adımlar atmaktan kaçındığını ve daha çok ekonomik yaptırımlarla refleks gösterdiğini aktardı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”