Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Rus ordusunda 'savaşa hazırlık' teftişi

Rusya Savunma Bakanı, orduda "savaşa hazırlık" teftişinin başlatıldığını duyurdu. Ukrayna ile yaşanan gerginliğin ardından gelen bu açıklama, dikkatleri bölgeye topladı.

Rus ordusunda ’savaşa hazırlık’ teftişi
Rusya'nın, askerlerini Ukrayna sınırına sevk etmesiyle başlayan gerginlik, karşılıklı açıklamalarla büyümeye devam ediyor.

Son olarak Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu, öğleden sonra yaptığı açıklamada, orduda planlı bir "savaşa hazırlık" teftişinin başladığını bildirdi.

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Ruslan Homçak, 30 Mart'ta, Rusya'nın tatbikat bahanesiyle Ukrayna sınırları yakınlarına asker sevkiyatı yaptığını söylemişti.

Söz konusu sevkiyata ait olduğu öne sürülen çok sayıda video, sosyal medyada paylaşılmaya devam ediyor.

Kremlin ise birçok kez, hareketliliğin ülke sınırları içinde ve Rusya'nın kendi inisiyatifleri doğrultusunda gerçekleştiğini bildirdi. Ukrayna sınırına yapılan askeri sevkiyatın ne Ukrayna ne de başka bir ülke için tehdit olduğu ifade edildi.

NATO faktörü
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya'nın Ukrayna'daki askeri faaliyetleri hakkında Ukrayna Cumhurbaşkanı Vladimir Zelenskiy ile görüşerek İttifak'ın Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne desteğini ifade etti.

Zelenskiy ise NATO üye ülkelerini Karadeniz'de varlıklarını artırmaya çağırarak, ülkesine NATO Üyeliği Hareket Planı verilmesinin önemine dikkati çekti.

Ordu ve savunma sektöründe reform yapmak konusunda kararlı olduklarını belirten Zelenskiy, "Ancak sadece reformlar Rusya'yı durdurmayacaktır. NATO Donbas'taki savaşı bitirmek için tek yol." dedi.

Kremlin ise Ukrayna'nın muhtemel NATO üyeliğine ilişkin açıklamada bulunarak, bunun bölgedeki durumu daha da kötüleştireceğini bildirdi. 
Rusya ve ABD yetkilileri görüştü

Bugün, ABD'li yetkililerle görüşme yapıldığını duyuran Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, "ABD yönetimi ile Donbas'taki durumla ilgili temaslarımız oldu. Amerikan tarafına neler olduğunu detaylı şekilde anlattık." dedi.

Ukrayna ile ABD'nin, bu bölgede "kışkırtıcı" eylemlerde bulunduğunu belirten Ryabkov, "Washington, bu eş güdümlü siyasetin sonuçlarından endişelenmelidir." ifadesini kullandı.

Lavrov, Avrupa'ya çağrı yaptı
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Hindistan'da açıklama yaptı. Lavrov, "Normandiya formatındaki görüşmelerde, Fransız ve Alman meslektaşlarımızın Ukrayna tarafını kendine getirmek için enerjik eylemlerini göremiyoruz. Bunun acilen yapılmasını gerektiren çok fazla husus var." dedi.

Bakan Lavrov, "Avrupa ülkelerinin Ukrayna’dan Minsk anlaşmalarına uymasını talep edeceğini umuyorum." ifadesini kullandı.

Ankara yakın takipte
Ukrayna'nın doğusunda yaşanan gerilim, Ankara'nın da yakın takibinde. Güvenlik kaynakları, "Ukrayna'nın doğusunda karşılıklı hukuktan yanayız, barış tesis edilmeli. Ateşkes ve istikrar devam etmeli." açıklamasını yaptı.

Öte yandan, Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy başkanlığında bir heyetin cumartesi günü yüksek düzeyli stratejik konsey toplantısı için Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

Donbas'ta son durum
Ukrayna, dün Donbas bölgesinde Rusya yanlısı ayrılıkçıların ateşi sonucu 2 Ukrayna askerinin hayatını kaybettiğini, ayrılıkçıların 7 kez ateşkes ihlali gerçekleştirdiğini duyurdu.
Donbas bölgesindeki krizin çözümüne ilişkin Rusya, Ukrayna ve AGİT'ten oluşan Üçlü Temas Grubu, 27 Temmuz 2020'den itibaren kapsamlı ateşkes kararı almıştı.

Bölgede sözde bağımsızlığını ilan eden Rusya yanlısı ayrılıkçılarla Kiev yönetimi arasında 2014'ten bu yana süren çatışmalarda 13 binden fazla kişi hayatını kaybetti.









Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • 2
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English