Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Myanmar'da STK'ler, Çin'e ait yatırımların saldırı tehlikesinde olduğunu öne sürdü

Anadolu Ajansı haberine göre;

KUALA LUMPUR (AA) - Myanmar'da 550'den fazla sivil ve siyasi örgüt, Çin'in askeri rejimle ilişkilerini sürdürmesi halinde ülkedeki yatırımlarına saldırılar olabileceği konusunda uyardı.


Sivil toplum kuruluşları (STK), akademisyenler, siyasi partiler, işçi sendikaları ve parlamenterlerin de aralarında olduğu 558 grup, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'e yazdıkları açık mektupta, Çin'in Myanmar'daki yatırımlarının direniş güçleri tarafından hedef alınacağından endişe duyduklarını dile getirdi.


Myanmar'daki askeri rejim halk tarafından reddedilmesine rağmen Çin, askeri yönetimle ilişkilerini sürdürmeye devam ederken, ülkedeki enerji boru hatları ve Rakin eyaletindeki liman ihalesiyle ülkedeki en büyük yabancı yatırımcı olarak öne çıkıyor.


Pekin yönetimi geçen günlerde, ülkedeki "durum nasıl değişirse değişsin" büyük projelerini geliştirmek için askeri yönetimle çalışmaya hazır olduğunu belirtmişti.


Söz konusu açıklamanın ardından Sagaing bölgesinde bulunan Çin'e ait bakır madenlerine yönelik direnişçilerden gelen saldırı tehditleri artmaya başladı.


Yangon'daki Çin Büyükelçiliğine gönderilen açık mektupta, "Çin'in direnişçiler tarafından baskıcı cunta rejiminin suç ortağı" olarak görülebileceği belirtildi.


Açık mektupta imzası bulunan "Stop Blood-Stained Money" grubundan Ko Ye, Çin'in askeri rejimi diplomatik veya finansal olarak desteklemesi halinde direnişin daha uzun zaman alacağını kaydetti.


Çin'in, yalnızca askeri rejim devrildiğinde rehabilitasyona destek vermek için Myanmar ile ilişkilerini yeniden başlatması gerektiği belirtilen mektupta, "Çin, Myanmar halkının yanında durursa ya da tarafsız kalırsa yatırımları güvende olacak." ifadelerine yer verildi.


- Myanmar'daki askeri darbe


Myanmar ordusu, 2020'deki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.


Myanmar ordusunun, darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 902 kişi hayatını kaybetti, binlerce gösterici gözaltına alındı.


Bu arada Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana yaklaşık 1400'den fazla kişi hayatını kaybetti, 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”