Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Myanmar'da protestocular İngiltere ve Kanada'nın cuntaya yaptırım kararına destek verdi

Protesto organizatörü Thinzar Shunlei Yi ve çok sayıda gösterici, sosyal medyada Kanada ve İngiltere'nin yaptırım kararını destekleyen paylaşımlarda bulundu Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği yöneticilerinden Zaw Myint Maung, yargılandığı askeri mahkemede "kışkırtıcılık" ve "halkı isyana teşvik" ile suçlandı Yangon'da protestocularla cunta yanlısı Budist rahipler arasında çıkan arbedede 3 protestocu yaralandı

Anadolu Ajansı haberine göre;

KUALA LUMPUR (AA) - Myanmar'da askeri darbe ve seçilmiş hükümet üyelerinin gözaltına alınmasına karşı çıkan protestocular, İngiltere ve Kanada'nın Myanmar ordusuna yönelik yaptırım kararına destek verdi.


Protesto organizatörlerinden aktivist Thinzar Shunlei Yi, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Kanada ve İngiltere'nin Myanmar ordusunun üst düzey yetkililerine yaptırım kararından memnuniyet duyduğunu belirterek "Diğer ülkelerin de Myanmar'daki askeri darbeye bu şekilde cevaplar vermesini bekliyoruz." dedi.


Yi, Avrupa Birliği (AB) dışişleri bakanlarının 22 Şubat'taki toplantısında da Myanmar ordusuna yaptırım kararı çıkmasını beklediğini ifade etti.


Protesto gösterilerine katılan diğer darbe karşıtı eylemciler de sosyal medyada, yaptırım kararları için Kanada ve İngiltere'ye teşekkür eden paylaşımlarda bulundu.


İngiltere Dışişleri Bakanlığı, darbeden sorumlu tutulan Myanmar Savunma Bakanı General Mya Tun Oo, İçişleri Bakanı Korgeneral Soe Htut ve İçişleri Bakan Yardımcısı Korgeneral Than Hlaing hakkında yaptırım kararı almış, bu isimlere seyahat yasağı getirmişti.


Kanada Dışişleri Bakanlığı da askeri darbeyi yapan Myanmar ordusundaki üst düzey 9 generale yaptırım kararı almıştı.


- Suu Çii'nin partisinden üst düzey yetkiliye "isyana teşvik" suçlaması


Öte yandan darbeden önce gözaltına alınan ve gözaltı süresi 1 Mart'a kadar uzatılan eski Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) başkan yardımcılarından Zaw Myint Maung, yargılandığı askeri mahkemede "halkı kışkırtma" ve "halkı isyana teşvik" ile suçlandı.


Basın mensuplarına açıklama yapan Maung'un avukatları, darbenin ardından sosyal medyadaki paylaşımlarında protestoları desteklediği için gözaltına alınan müvekkilinin, sosyal medyadaki paylaşımlarından ötürü suçlandığını belirtti.


Maung'un salı günkü duruşmasından önce kendileriyle görüştürülmediğini belirten avukatlar, askeri mahkemenin güvenlik gerekçelerini bahane ederek Maung'un avukatlarla görüşmesini engellediğini öne sürdü.


- Protestocular cunta yanlılarıyla çatıştı


Darbeye karşı ülkenin çeşitli şehirlerinde 6 Şubat'tan bu yana her gün gerçekleşen protesto gösterileri bugün de sürdü.


Taungoo şehrinde öğrencilerin ağırlıkta olduğu yaklaşık 8 bin gösterici, "Demokrasi istiyoruz" yazılı dev pankartla darbe karşıtı yürüyüş yaptı.


Ülkenin batısındaki Kale şehrinde bir grup Hristiyan, darbeye karşı çıkarak gözaltında tutulan hükümet üyelerinin serbest bırakılmasını talep etti.


Başkent Nepido, Yangon ve Mandalay kentlerinde de kalabalık protestolar ve yol kapatma eylemleri devam etti.


Yangon'daki yol kapatma eylemlerine karşı çıkan cunta yanlısı bir grup Budist rahip, eylemcilere sopalar ve taşlarla saldırdı. Çıkan arbedede 3 protestocunun yaralandığı açıklandı.


Bazı devlet memuru, polis ve öğretmenlerin de sivil itaatsizlik kampanyasına destek gösterilerine katıldığı görüldü.


- Myanmar'da askeri darbe


Myanmar ordusu, kendine yakın siyasi grupların 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddialarını ortaya atması ve ülkede yükselen gerilimin ardından 1 Şubat'ta yönetime el koymuştu.


Ordu, 1 yıllığına olağanüstü hal ilan ederken Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almıştı.


BM ve Avrupa Birliği (AB) başta olmak üzere uluslararası toplum darbeyi kınamış; Türkiye, en sert tepki veren ülkelerin başında gelmişti. ABD, Myanmar'a yaptırımları geri getirmeyi gündemine almıştı.


Halk, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlarken polis yer yer göstericilere müdahalelerde bulunmuş, ordu bazı kentlerde sıkıyönetim kararı almıştı.


Güvenlik güçlerinin müdahalesi sonucu ağır yaralanan 20 yaşındaki bir protestocu hayatını kaybetmişti.


Gözaltına alınan üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmaları sürerken Suu Çii, 1 Mart'taki mahkeme duruşmasına kadar gözaltında tutulacak.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”