Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Küresel Metan İttifakı'na 100'den fazla ülke imza attı

ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry: "Metan emisyonlarının azaltılması için 100'ün üzerinde ülke 300 milyon dolardan fazla finansal destek sağlayacak"

Anadolu Ajansı haberine göre;

​​​​​​GLASGOW (AA) - Küresel metan emisyonlarının 2030'a kadar yüzde 30 azaltılmasını amaçlayan Küresel Metan İttifakı'na katılan ülkelerin sayısı 100'ü aştı.


Küresel Metan İttifakı'nın resmi açılışı Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı'nda (COP26) yapıldı.


Küresel metan emisyonlarının yüzde 46'sından sorumlu 100'den fazla ülke, ABD liderliğinde eylülde ilan edilen ittifaka imza atmış oldu.


Küresel gayri safi yurt içi hasılanın yaklaşık yüzde 70'ini temsil eden bu ülkeler, küresel metan gazı emisyonlarını 2030'a kadar yüzde 30 azaltmayı hedefliyor.


Bu ülkeler arasında ABD, İngiltere, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Birleşik Arap Emirlikleri, Vietnam, Endonezya, Irak, Japonya, Pakistan, Meksika, Kanada, Arjantin, Brezilya ve Nijerya da yer alıyor.


Öte yandan, dünyanın en büyük metan emisyonu salımı yapan dört ülkesi Çin, Rusya, Hindistan ve Avustralya ittifaka imza atmadı.


ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry, yaptığı konuşmada, metan emisyonlarını azaltmanın küresel sıcaklık artışını 2050'ye kadar 0,2 derece azaltacağını belirterek, "Metan emisyonlarının azaltılması için ​​​​​​​100'ün üzerinde ülke 300 milyon dolardan fazla finansal destek sağlayacak. Küresel sıcaklık artışını azaltma konusunda ülkelerin sunduğu bu başarıdan ABD ve AB olarak gurur duyuyoruz." dedi.


Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol da ittifakı "tarihi bir an" olarak tanımlayarak, "Eğer 10 yıl içinde bu ittifakı hayata geçirirsek, dünyadaki tüm arabalar, kamyonlar, uçaklar ve gemiler sıfır emisyon teknolojileriyle donatılmış olacak." dedi.


​​​​​​​- Metan emisyonları tarım, enerji ve atık sektöründen kaynaklanıyor


Toplam küresel metan gazı emisyonlarının yüzde 40'ı tarım, yüzde 35'i enerji ve yüzde 20'si atık sektöründen kaynaklanıyor.


Ülkelerin koyduğu hedeflere ulaşması halinde küresel sıcaklık artışının 2050'ye kadar 0,2 derece azalabileceği hesaplanıyor.


Küresel Metan İttifakı, metan emisyonlarını 2030'da 2020 seviyesine göre yüzde 30 azaltma hedefini benimseyen ilk uluslararası anlaşma olarak öne çıkıyor.


Öte yandan ittifak, tarım ve madencilik sektöründen kaynaklanan metan emisyonlarının azaltılmasına yönelik iddialı hedefler içermemesi nedeniyle çevre kuruluşları tarafından eleştiriliyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”