Son Dakika Haberler

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Ukrayna için toplandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba BM'ye hitap etti. Kuleba, "Şu an Rusya'yı durdurabilmek için sizin yardımınıza ve diplomasiye ihtiyacımız var. Hala diplomasi için zamanımız var" dedi.

Kubela: Kan dökülmesini istemiyoruz
 Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Ukrayna için toplandı. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, BM Genel Kurulu’nda konuştu.

Kuleba Rusya'nın iddialarının 'absürtlük seviyesinde' olduğunu Ukrayna'nın hiç kimseyi tehdit etmediğini ve hiç kimseye saldırmadığını söyledi.

"Ukrayna hiçbir zaman Donbas'ta askeri bişey planlamamıştır ve planlamayacaktır. Böyle iddialarla temel mantık ilkeleri ihlal edilmektedir."

 Ukrayna'nın aldığı askeri desteğe değinen Kuleba," Bu Ukrayna'nın savunma sistemini güçlendirmek içindir" dedi.

"İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en büyük tehditle karşı karşıyayız"

Rusya'nın ifadelerinin Ukrayna'yı tehdit etmenin ötesine geçtiğini, uluslararası barış ve güvenliği tehdit ettiğini vurgulayan Kuleba, Donbas'la ilgili Rusya'nın iddialarının asılsız olduğunu dile getirdi.

"İkinci Dünya Savaşı'ndan beri en büyük tehditle karşı karşıyayız. Rusya’nın Donbas’la ilgili iddiaları asılsızdır. Donbas’la ilgili bir sabotaj planımız hiçbir zaman olmadı. Putin Ukrayna’nın egemenlik hakkını ihlal etmiştir."

 "Putin'in kendi başına durmayacağı açıktır"

Kuleba, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda seslendiği üye ülkelerden Rusya'ya karşı kararlı bir adım ve eylem beklediklerini söyledi.

"Şunu söylemek istiyorum. Hiç kimse bu krizden kaçamaz. Putin Ukrayna'ya saldırmaya devam ederse sizin hükümetleriniz ve halklarınızda bizim gibi acı sonuçlarla yüzleşecektir. O yüzden Rusya'yı durdurmalıyız. Çünkü Putin'in kendi başına durmayacağı açıktır.

BM şu an kararlı eylemlere geçme ve Putin'e karşı gücünü kullanma yolunu seçerse Rusya'nın duracağını düşünüyorum.Ukrayna uluslararası topluluktan kararlı ve orantılı eylemler beklemektedir. Sadece kınama yeterli değil."

 Diplomasi yolunun hala açık olduğunu vurgulayan Kuleba, "Şu an Rusya'yı durdurabilmek için sizin yardımınıza ihtiyacımız var. Diplomasiye ihtiyacımız var. Hala diplomasi için zamanımız var" dedi.

"150 binden fazla Rus asker sınırda"

Rusya'nın karada ve denizde yaptığı askeri yığınağa dikkat çekti.

"Rusya sınırımıza her geçen gün daha fazla asker konuşladı. Şu anda 150 binden fazla askerin sınırda olduğunu görüyoruz.

Karadeniz'de 48 gemi bulunduruyor. Ukrayna'nın deniz çıkışını bloke etmek istiyorlar. Bu da uluslararası hukukun ihlali."

 "Daimi üyenin uluslararası hukuku ihlali başkalarına ilham olabilir"

Kuleba, "Eğer, Güvenlik Konseyi'nin daimi üyesi bir ülke uluslararası hukuku ihlal ederse diğerleri de ondan ilham alabilir" dedi.

Rusya'nın saldırganlığının uluslararası diplomasi ilkeleri ile durdurulması gerektiğine değinen Kuleba, "Rus işgal güçlerinin Ukrayna bölgelerini ve sivil alt yapıları bombalamalarının arttığını görüyoruz. Bir anaokulu bombalandı. Bu korkunç bir örnek" dedi.

Rusya: ABD yaptırımları güçlü şekilde karşılık bulacak
Kırım'da yaşananlara da değinen Kuleba, "Kırım Tatarlarının durumunu takip ediyoruz. 2014'ten beri binlerce Ukraynalı Kırım'ı terketmek zorunda kaldı" ifadesini kullandı.

Rusya'ya çağrı: Gerilimi azaltın ve diplomasiyi güçlendirin

Kuleba uluslararası topluma savaşı önlemek için herşeyi yapma çağrısında bulunurken Rusya'yı da gerilimi azaltmaya çağırdı.

"1944'te nükleer güçlerimizi bıraktık. Dünyanın 3. en güçlü nükleer silahlarından vazgeçtik. Bunu tekrar kullanma ya da edinme niyetimiz yok.

Rusya'yı gerilimi azaltmaya ve diplomasiyi güçlendirmeye çağırıyoruz. Uluslararası topluluktan Avrupa'nın göbeğine düşen ve artmakta olan ateşe dair herşeyi yapmasını istiyoruz. Uygun eylemlerin eksikliği ya da nötr bir duruş şu an sadece gerilimin artmasına sebep olur. Aktif diplomasi, güçlü ekonomik yaptırımlar Moskova'nın saldırgan planlarından vazgeçmesine neden olabilir."

 "Öz savunma hakkımızı kullanmaya hazırız"

Rusya saldırırsa cevap vermeye hazır olduklarını da söyleyen Ukrayna Dışişleri Bakanı," BM'de belirtilen 'öz savunma' hakkımızı kullanmaya hazırız" dedi.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 1
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English