Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

Karapınar'ın güneşiyle 30 milyon dolarlık doğal gaz ithalatı engellendi

Türkiye'nin tek, dünyanın sayılı entegre güneş paneli üreticisi Kalyon Fotovoltaik (PV) Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda 2019'dan bu yana 1,5 milyonu aşkın panel üretimi gerçekleştirildi. Bu panellerin Konya Karapınar'daki güneş enerjisi santraline bağlanmasıyla bugüne kadar yaklaşık 30 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçildi.

Karapınar’ın güneşiyle 30 milyon dolarlık doğal gaz ithalatı engellendi
Ankara'da Başkent Organize Sanayi Bölgesinde yaklaşık 100 bin metrekare alan üzerine kurulan tesiste, ingot, wafer, hücre ve modül olarak bilinen güneş paneli üretim aşmalarında yerlilik oranı yüzde 75 seviyesinde bulunuyor.

Geçen yılın son çeyreğinde üretim kapasitesi 500 megavattan 1200 megavata çıkan fabrikada, transparan modül, estetik tasarıma sahip siyah modül, 54 hücreli çatı tipi modül, arka yüz (backsheet) modül gibi tüketici ihtiyaçlarına uygun farklı güneş paneli tipleri de üretiliyor.

Proje tamamlandığında elektrik üretiminde güneşin payı yüzde 20 olacak
Kalyon PV Güneş Teknolojileri Fabrikası'nda üretilen 1,5 milyonu aşkın panelin Karapınar Güneş Enerjisi Santraline bağlanmasıyla bugüne kadar yaklaşık 30 milyon dolarlık doğal gaz ithalatının önüne geçildi. Türkiye'nin tek çöl niteliği taşıyan arazisi üzerine kurulu santralin panellerin tamamı Kalyon PV fabrikasında üretiliyor.

Kurulu gücü 628 megavata ulaşan santralde, 812 bin 303 megavatsaatlik üretim gerçekleştirildi. Toplam kurulu gücü 1300 megavata ulaşması planlan santralde, 3,5 milyon güneş panelinin kullanılması hedefleniyor. Proje tamamlandığında 2 milyon kişinin elektrik ihtiyacı bu santralden karşılanacak ve Türkiye'nin elektrik üretiminde güneş enerjisinin payı yüzde 20'ye çıkacak.

"Türk Malı güneş panelleri Amerika ve Avrupa yolunda"
Kalyon Enerji İcra Kurulu Üyesi Ersan Tüfekçi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje tamamlandığında santralin dünyanın sayılı güneş enerjisi üretim tesislerinden bir olacağını belirterek, "Şebeke bağlantıları da yapıldı.

Dolayısıyla 1,5 milyon güneş enerjisi panelini bu süre içinde üretmiş olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu zaman diliminde fabrikanın kapasitesini artırdık, istihdamımız da 2 bin 100 kişiye çıktı. Yeni kurduğumuz kapasiteyle, hem Konya Karapınar'daki santrale hem de yerli ve yabancı müşterilerimize panel satan bir fabrika haline geldik." ifadelerini kullandı.

M10 tipi güneş panelini Çin dışında üreten ilk şirket haline geldiklerini kaydeden Tüfekçi, şöyle konuştu:
"Bütün dünyada yenilenebilir enerji, yeşil enerji kullanımıyla ilgili çok büyük teşvikler var. Teşvikler hem Avrupa'da hem Amerika'da var. Bizim ilk hedefimiz Avrupa ülkeleri. Orada satış yapabilmek için görüşmelerimiz devam ediyor.

Diğer bir ihracat hedefimiz de Amerika. Amerika kıtasında satış yapabilmek için gerekli olan zorlu test kriterleri ve sertifikasyonların yerine getirilmesi amacıyla çalışmalarımıza yoğun bir şekilde devam ediyoruz. Böylece, Kalyon markalı güneş panelleri Amerika'da büyük tesislerde kullanılabilir hale gelecek. Bu yılın son çeyreğine kadar, Amerika ve Avrupa'daki müşterilere satışı gerçekleştirmeyi hedefliyoruz."

Tüfekçi, küresel piyasalarda yaşanan doğal gaz krizi ve artan petrol fiyatlarının enerjide dengeleri değiştirmeye başladığını ifade ederek, "Bu yaşanan gelişmeler, yenilenebilir enerjiye olan ilgiliyi de artırdı. Dolayısıyla son dönemlerde peş peşe açıklanmakta olan teşvik paketleriyle özellikle konut ve sanayi tesislerindeki çatı uygulamalarında güneş enerjisinin yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Artan doğal gaz fiyatlarına alternatif bu hamleler fiyatların dengeli hale getirilmesi için yapılıyor. Sektör olarak talebin artmasından memnunuz. Yerli piyasada hareketliliği hissediyoruz, talepleri görüyoruz." diye konuştu.

Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 23
  • 5
  • 4
  • 2
  • 3
  • 3
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (1)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  • hoccanlı
    2 yıl önce

    eee niye ozaman hala %200 lere varan zamlarla kullanıyoruz elektriği.yoksa bizimki alantrik mi

    • Cevapla
    • Begen (4)
    • Begenme (0)
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”
Türkçe العربية English