Son Dakika Haberler

Bu haberi daha sonra okumak için kaydedebilir ve sağ üst köşedeki butona basarak haberi okuyabilirsiniz!

İsrail direnişinin sembollerinden "Filistin geleneksel elbisesi"ne son yıllarda rağbet arttı

Elbise üreticisi İbrahim el-Kehlut: "Filistin elbisesini işgal altındaki Batı Şeria'daki şehirlerin yanı sıra birçok Avrupa ülkesi, ABD ve Kanada'nın birçok bölgesine ihraç ediyoruz"

Anadolu Ajansı haberine göre;

GAZZE (AA) - MUHAMMED MACİD - Abluka altındaki Gazze Şeridi'nde yaşayan İbrahim el-Kehlut (42), İsrail direnişinin sembollerinden biri olarak görülen Filistinli kadınlara has geleneksel nakışlı elbiselerin üretimini yaparak, bölge ekonomisine katkıda bulunuyor.


Filistinlilerin kültürel tarihini sembolize eden bu geleneksel elbise, ablukanın başladığı 2006 yılından bu yana Gazze Şeridi ve işgal altındaki Doğu Kudüs ile Batı Şeria'da İsrail'e karşı direnişin de araçlarından biri olarak kullanılıyor.


Filistin kültürel mirasının bir parçası olan elbiseler, ülkenin her bölgesinde farklı desenlere sahip. Çöl bölgesininki şehirden, şehirdeki ise köyden farklılık gösteriyor; hatta sahil bölgeleriyle dağlık bölgeler arasında bile elbiselerin desenlerinde çeşitlilik görülüyor.


Elbise üretimi yapan Kehlut da Gazze'de açtığı fabrikada, nakış ve süsleme bakımından zengin elbise siparişlerini yetiştirebilmek için son sürat üretime devam ediyor.


Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Aralık 2021'de, Filistin Dışişleri Bakanlığının talebi üzerine Filistin nakış sanatını dünya kültür mirası listesine dahil etti.


- Silinip kaybolmaya karşı direniş


AA muhabirine konuşan Kehlut, son zamanlarda Filistin elbisesine yönelik talebin arttığını, özellikle yurt dışında yaşayan Filistinlilerin elbiseden sipariş verdiğini söyledi.


Yurt dışına satış yaparak ekonomiye de katkıda bulunduklarını belirten Kehlut, "Filistin elbisesini işgal altındaki Batı Şeria'daki şehirlerin yanı sıra birçok Avrupa ülkesi, ABD ve Kanada'nın birçok bölgesine ihraç ediyoruz." dedi.


Filistin elbisesinin başlarda tamamen el yapımı olduğunu, son yıllarda ise fabrikalarda üretildiğini belirten Kehlut, fabrika üretimi sonrası geleneksel Filistin elbisesine rağbetin de arttığını kaydetti.


Elbise üretimi yapan fabrikasının da Filistin'in geleneksel mirasını korumaya katkı sağladığını ifade eden Kehlut, uzun süreli elektrik kesintilerinin üretimde yaşadıkları sıkıntılardan olduğunu dile getirdi.


- "İsrail Filistin kültürünü çalıyor" iddiası


Öte yandan, İsrailli sosyal medya kullanıcıları Filistin geleneksel kıyafetini giyen İsrailli mankenlerin fotoğraflarını paylaşıyor.


İsrail'de Aralık 2021'de düzenlenen güzellik yarışmasında da Filistin geleneksel elbisesinin giyilmesi ve İsrail kültürünün bir parçası gibi gösterilmeye çalışılması sosyal medya platformlarında tepki toplamıştı.


Sosyal ağlar üzerinden paylaşımda bulunan Filistinliler ve Araplar, bu yapılanın, "İsrail'in Filistin mirasını çalma çabaları kapsamasında gerçekleştiğini" ifade etmişti.


İsrail, yaklaşık 2 milyon Filistinlinin yaşadığı Gazze Şeridi'ni 2006'dan bu yana kara, hava ve denizden abluka altında tutuyor.



Kaynak:

Google News Takip Et
Gelişmelerden zamanında haberdar olmak istiyor musunuz? ’te KONHABER'e abone olun.
Google News Takip Et
Son dakika gelişmelerden anında haberdar olmak için WhatsApp haber kanalımıza katılın.

Yasal Uyarı:

Yayınlanan haberler, köşe yazıları, fotoğraflar, yazı dizileri ve her türlü eserin tüm hakları Mirajans Medya İletişim Reklam Haber ve Prodüksiyon A.Ş.’ye aittir. Kaynak gösterilerek bile olsa eserin bütünü veya bir kısmı özel izin alınmadan kullanılamaz.

Bu İçeriğe Emoji İle Tepki Ver!

  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • 0
  • Begendim
  • Kalp
  • Begenmedim
  • Gülen Surat
  • Kalpli Göz
  • Kızgın
  • Şokta
  • Üzgün

Yorumlar (0)

Önemli Not: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan konhaber.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
X
Yorum Yazma Sözleşmesi
“Sayfamızın takipçileri suç teşkil edecek, yasal olarak takip gerektirecek,hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, ahlaka aykırı, müstehcen, toplumca genel olarak kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir yorumu bu web sitesinin hiçbir sayfasında paylaşamazlar. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk yorumu gönderen takipçiye aittir. KONHABER yapılan yorumlar arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Konhaber başta yukarıda sayılan hususlar olmaz üzere kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu’nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen yorum yapan takipçilerine ait ip bilgilerini ve yapmış olduğu yorumları paylaşabileceğini beyan eder ”